Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odborníci: Horší výsledky developerů odráží situaci trhu

Odborníci: Horší výsledky developerů odráží situaci trhu

29.08.2008 17:27
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Pololetní výsledky všech tří developerských firem obchodovaných na pražské burze podle odborníků oslovených ČTK odráží celkovou neutěšenou situaci na trhu. Společnosti Orco (615 CZK, 8,93%), ECM (457 CZK, 1,02%) i VGP vykázaly horší výsledky hospodaření než za stejné období loni. VGP se snížil čistý zisk o 30 procent, Orco a ECM se dokonce propadly do ztráty.

"V České republice byla perioda růstu velmi dlouhá, od roku 1992 do roku 2007, protože se trh zároveň konstituoval a konsolidoval. V současné době se dostává do dolní části sinusoidy," řekl ČTK analytik poradenské společnosti King Sturge Ondřej Novotný. Spouštěcím momentem podle něj byla hypoteční a finanční krize v srpnu loňského roku a v současné době stagnující výkonnost ekonomiky eurozóny.

Zisk VGP se snížil přibližně na 345 milionů korun, ztráta Orca se pohybuje kolem stejné hodnoty, ECM se propadla dokonce až na ztrátu kolem 490,5 milionu korun.

Developeři se nyní potýkají s přiškrcením úvěrů ze strany bank v důsledku světové finanční krize, na tuzemském trhu výrazně poklesla i poptávka po nových bytech. Z komerčních nemovitostí zase po velkou část roku srážela výnosy z nájmů vybíraných v eurech silná koruna.

Akcie Orka i ECM obou firem zažívají na pražské burze dlouhodobý propad. Podle údajů České spořitelny ztratily cenné papíry ECM za poslední rok přibližně 69 procent hodnoty, v případě Orka dokonce ještě více. O cenné papíry VGP investoři na burze dosud projevily téměř nulový zájem.
 
Ostatní developerské firmy, jejichž akcie se na burze neobchodují, často čtvrtletní a pololetní výsledky neoznamují. Značné zpoždění v některých případech nabírá i ukládání jejich ročních výsledků do Sbírky listin.

Z loňských výsledků velkých developerských firem je tak známý výsledek jen v případě několika málo firem. Jde například o Central Group, který staví byty. Tržby společnosti se loni meziročně propadly o čtvrtinu na 3,3 miliardy korun. Ani čistý zisk firmy nebyl lepší než v roce 2006, klesl jí zhruba o šest milionů na téměř 513 milionů korun.

Největší nárůst zisku loni vykázala skupina CPI. Její čistý zisk činil v roce 2007 téměř 3,8 miliardy korun, což je meziročně více než šestinásobný nárůst.

Zisk průmyslového developera CTP se loni pohyboval kolem 6,3 miliardy korun. V jeho případě prý srovnání s rokem 2006 není možné, protože měl tehdy jinou organizační strukturu.

O situaci na trhu vypovídá i míra investiční aktivity. Na českém realitním trhu se podle poradenské společnosti CB Richard Ellis v prvním pololetí propadla meziročně o 68 procent přibližně na 12,4 miliardy korun. Podle Novotného to pro developery představuje problém, protože prodej dokončených budov je pro ně v současnosti významným způsobem, jak získat dodatečné prostředky na dokončení projektů. Tyto prostředky prý potřebují, protože na pozemky a projekty z posledních let mají vázané vlastní peníze i bankovní úvěry.

"Východiskem pro tyto firmy by bylo dokončit nové projekty, prodat je, a stabilizovat tak svou situaci. Nicméně získat peníze na další zcela nové projekty je opět velmi obtížné," uzavřel Novotný.


Váš názor
  • Perly:
    29.08.2008 17:54

    "Akcie Orka i ECM obou firem zažívají... v případě Orka.... investoři na burze dosud projevily...." to voni z ty ctk neumej ceski a vono Orco se preklada do cestiny jako Orko??? Este ze auslendri neumej ceski, to bysme si urizly peknou vostudu...
    hm
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m