Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Američané možná omezí spekulativní prodej akcií

ČTK: Američané možná omezí spekulativní prodej akcií

19.09.2008 8:08
Autor: ČTK

Washington (ČTK) - Americká komise pro cenné papíry (SEC) zvažuje širší zásah proti praktikám, při nichž spekulanti sází na pokles cen akcií. Tvrdí to zdroje, na které se odvolávají agentury AP a Reuters. Takzvaný short-selling, který je hojně využívanou formou spekulace už řadu let, podle mnoha odborníků zřejmě přispívá k nynějšímu propadu cen akcií na světových trzích.

Pokud by se komise rozhodla k dočasnému zákazu spekulativního prodeje akcií, byl by to zcela bezprecedentní krok. Sama komise, ale především její šéf Christopher Cox, jsou nyní pod značným tlakem za to, že dohled nad trhem neprováděli dostatečně. Republikánský kandidát na prezidenta John McCain dokonce řekl, že kdyby byl teď prezidentem, Coxe "by vyhodil".

Američané by nicméně nebyli první, kdo se k omezení tohoto druhu spekulace odhodlal. Britský Úřad pro finanční služby (FSA) už ve čtvrtek oznámil, že s platností od dnešního dne short-selling dočasně zakazuje. Zákaz se ale zatím týká jen akcií bank a dalších finančních institucí. Britové však nevylučují, že zákaz rozšíří i na akcie firem z dalších odvětví.

Cox ve čtvrtek jednal za zavřenými dveřmi s ministrem financí Henrym Paulsonem a šéfem centrální banky (Fed) Benem Bernankem. Schůzky se zúčastnili i někteří členové Kongresu, jimž Cox podle agentury AP řekl, že SEC může short-selling dočasně zakázat. Komise už k určitému omezení tohoto druhu spekulace před časem sáhla, ale zatím zakázala jen ty nejagresivnější praktiky.

Při takzvaném short-sellingu spekulant předpokládá, že zvolená akcie bude ztrácet na hodnotě. Proto si vypůjčí požadovaný počet a hned dá pokyn k jejich prodeji. Pokud se jeho předpoklad ukáže jako správný a cena akcie se opravdu sníží, spekulant cenné papíry později koupí levněji a vrátí je původními majiteli. Rozdíl v ceně je zisk pro něj.

Pokud se ale cena zvyšuje, a vývoj jde tedy proti původnímu spekulantově předpokladu, začíná narůstat ztráta. Ta může být teoreticky neomezená.

V USA, podobně jako v Británii, se podle zdrojů uvažuje také o tom, že by se nejprve zakázal short-selling u akcií vybraných finančních institucí. Pokud by to nepomohlo, zákaz by se mohl rozšířit na akcie všech finančních institucí a v nejhorším případě i na všechny akcie, s nimiž se obchoduje na veřejných trzích.


Váš názor
  • Vážení shortaři...
    19.09.2008 23:13

    ... plně chápu vaše rozhořčení, ale laskavě si uvědomte a zvlášť ti co tady zakazují celý trh, o čem trh je a měl by být. A o čem skutečně je???? Poslední dobou je čím dál víc obchodníků kteří se snaží něco urvat, v pořádku, jenže TRH je stále o tom jednom. Investor kupuje, následně prodává, protože danou akcii již nechce, nepotřebuje. Ale prodávat a pak kupovat zpět je už jen další způsob. Prvotní je kupovat a pak prodávat. Akcie kterou daný investor prodává si svého kupce vždy najde, není-li jeho požadavek příliš přehnaný.... pokud je, investor musí z cenou dolů. Toto je přirozená funkce trhu, neviditelná ruka. Způsob který praktikují shortaři a celkově vlastně všichni co si říkají MM je řekl bych dělání RACHOTU, a čím větší HLUK dělám, tím víc jedu a mám větší zisk, že? U MM hlavně z poplatků. O což jim jde v první řadě, ne o obchod. Stačí jedna horší zpráva a několik shortařů strhne trh tolik, že se pak musí řešit takovéhle krize. Tak svobodní shortaři obchodujte, ale neničte si svůj trh sami. Pak se nedivte, že je potřeba vás zakázat.
    studentxxx
    • Re: Vážení shortaři...
      23.09.2008 13:29

      ty predevsim jeste hodne studuj. short se zcela legitimni stejne jako long. co neni v poradku je "naked short selling". short se netyka pouze MM
      fixed income_trader
      • zákaz shortu
        23.09.2008 14:03

        Short je sice zcela přirozenou součástí trhu, ale v této fázi ekonomického globálního průseru, jehož hloubku ani ty, ani já nedohlídneme, ja takové opatření zcela na místě. Teď se trh nechová svobodně, ale hystericky, a tak musí dostat uklidňující prostředky. I kdyby to měl být obušek d;-))
        kompi
        • Re: zákaz shortu
          23.09.2008 14:27

          shortování je tu stejně dlouho jako burza sama, tedy na něm není nic špatného. Nicméně kompi přeci nemůžeš myslet vážně ... že se trh nechová svobodně? Z čeho tak soudíš? Některé tituly klesají? To není žádný důkaz toho, že se trh chová nesvobodně. To co je nesvobodné je právě zákaz shortování. Vždy, když tohle někde udělali, tak se to ve finále obrátilo proti trhům. Trh je přeci něco kde se obchoduje a v každém obchodě platí, že cena je taková, jakou je kupující ochoten zaplatit, že? Zákazy shortování nepřinesou vůbec nic dobrého :( P.S. sám osobně neshortuji.
          levap
  •  
    19.09.2008 13:35

    Tak vida už i v Američíně si tedy tvrdě vyšlápli na ty zlé a nepřející shortspekulanty. Jen tak na ně, to by tak scházelo, aby kazili američínskému pracujícímu lidu klidné spaní. Divím se, že se s tím tak mažou, ať zakáží veškeré prodeje finančních instrumentů a povolí pouze nákupy. Indexy půjdou pouze jedním směrem vzhůru k nebesům a všichni budem bezpečně a v klidu až do skonání věků bohatnout. PS: S Američínským Svazem příjde konec shortů na zem.
    laroven
  • JAK teda BUY?
    19.09.2008 10:52

    a jak teda nakoupit? kdyz zakazou short, jak clovek koupi? kdo mu to proda? chapu ze se nelibi naked short selling
    xtrader
  •  
    19.09.2008 8:51

    toto je prozatím asi nejšílenější nápad, který jsem zatím slyšel... takže za všechno můžou hnusní shortaři... i za snížení HDP, za vysokou inflaci, za růst CPI, za růst nezaměstnanosti... to si snad dělají srandu, ne? jak jsem mnohokrát všude říkal a byl za blázna = kolaps nebo další omezení našich svobod... tak to vidíte... místo kolapsu, kterým by padly prolhané banky se svýma Level 3 kdovíčím, tak bude stát radši omezovat volný trh, tím pádem i svobodu svých občanů... vítejte na oficiálním začátku konce...
    praguemonk
    •  
      19.09.2008 9:15

      btw... jediné co to způsobí bude naprosto nerealistický růst akcií finančního sektoru po celém světě... a shorti naskáčou na společnosti(třeba technologické), které opravdu ještě něco produkují... na rozdíl od těchto finančních molochů... Dokud SEC nezakáže short-selling na všechno... A pak i selling... A pak zakáže celý trh... A pak bude všechno zase v pořádku...
      praguemonk
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů