Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Topolánek tvrdě kritizoval postup zemí EU k řešení krize

ČTK: Topolánek tvrdě kritizoval postup zemí EU k řešení krize

09.10.2008 9:22
Autor: ČTK

Istanbul/Ankara (zvláštní zpravodajka ČTK) - Některé země Evropské unie si podle premiéra Mirka Topolánka "hrají" na finanční krizi, dělají v té souvislosti "naprosto neskutečná" opatření a v EU se tak porušuje vlastní pakt růstu a stability. Topolánek dnes v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas při návštěvě Turecka prohlásil, že Evropská unie nyní projevuje naprostou neschopnost řešit nynější situaci na finančních trzích racionálně. Zdůraznil také, že je připraven na nadcházejícím summitu EU "naprosto tvrdě" vetovat jakékoli návrhy, které "půjdou nad rámec selského rozumu a té situace samotné".

"Já bych řekl, že rozhodnutí čtyř velkých evropských hráčů nabourává euro jako koncept," prohlásil premiér, který začne za necelé tři měsíce zastupovat unii navenek v rámci českého předsednictví v EU. "Všechna ta opatření jsou naprosto umělá, jdou proti samotnému smyslu EU. A musím říct, že to je velká deziluze. Myslím si, že to, co se stalo v posledních dnech, tak nabourává důvěru v EU než cokoli předtím," řekl.

Konkrétně zmínil stoprocentní garance vkladů, které v minulých dnech zavedly některé země unie. Podle Topolánka jsou tyto garance "nestoudným krokem", který mimo jiné vyvolává pohyb depozit a znamená posílení likvidity v jednom státu na úkor druhého.

Zavedení plných státních garancí za vklady střadatelů dosud oznámily Dánsko, Irsko, Island, Německo, Portugalsko, Rakousko a Slovensko. Celá EU se dohodla na zvýšení záruky za vklady na 50.000 eur (zhruba 1,25 milionu korun) s tím, že některé státy mohou garantovat vklady až do výše 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu korun). "Kdybychom měli euro, tak už v tom lítáme jako všichni ostatní. Takže zaplať pánbůh za korunu," řekl český premiér.

Podle něj se v EU projevuje "totální neschopnost" problém řešit racionálně a některé kroky, které v unii ohrožují společné projekty, bude velmi složité vysvětlit občanům.

Finanční trhy dnes dále prudce klesaly, přestože se centrální banky několika zemí pokusily koordinovaným sníženým úrokových sazeb negativní vývoj zastavit. Investory děsí vyhlídky na globální recesi, která by mohla vzejít z nynější hluboké finanční krize. Propad se snažila uklidnit britská vláda, která oznámila záchranný plán pro britské banky v hodnotě 50 miliard liber (1,58 bilionu korun).

Situace kolem nestability finančních trhů se stane s velkou pravděpodobností novým tématem českého předsednictví.


Váš názor
  • Nepište bludy
    13.10.2008 14:10

    14:06 Premiér Topolánek říká, že český finanční sektor je zdravý (Reuters) - která banka je česká? V každé jsou podíly ze zahraničí,ze západních států!!!Je to klamání celé veřejnosti!!!Je to nestoudne,protože pokud se něco přihodí v Německu,a to má problémy,tak jdeme do háje také....
    ekonom
  • Topolánek = kdo?
    13.10.2008 11:34

    Není to ekonom,papouškuje a překrucuje,v Ostravě mu zkrachovala firma,tak šel dělat politiku,špinavou, a založil tady policejní stát,zmetek
    aaaaaaaaa
  • On nebral na
    10.10.2008 13:24

    vojenským gymnáziu Marxe? To se divím...
    Templ
  • kouzlo nechtěného
    10.10.2008 12:31

    Konečně politický signál, že česko není tak bezpečným přístavem, teď ještě přesunout vklady tam kde je plně garantují a jsem si jistý zahraniční majitelé našich bank asi vědí co dělají a s korunou by o konečně mohlo jít z kopce. Asi z blbosti a nechtěně nicméně za exportéry díky OH
    Oh
  • Ach Bože!!!!
    09.10.2008 22:20

    Ten Topolánek je totální pako. A takový blb nám tady dělá premiéra. Znám ho osobně,tak vím, o čem píšu, totální magor
    ekonom
  •  
    09.10.2008 19:12

    Ja nesúhlasím. Prečo garancia ako taká by mala byť zlá? Pokiaľ viem, banky nekrachli potom, ako sa dostali do problémov. Krachli potom, ako tie problémy spustili stádovité vyberanie vkladov. Iste, štáty zrejme neurobili dobrý job pri regulácii bankového sektora, no majú ho teraz nechať padnúť? Garanciou vkladov síce nezabránili ďaľším nutným pôžičkám pre banky, verím však, že zabránia ich úplnemu krachu. Práveže je lepšie sľúbiť úplnú garanciu, ako zaplatiť tú čiastočnú. Predpokladám a dúfam, že banky v Európe krízu narozdiel od amerických prežijú. Horšie bude, ak sa následne nezmenia regulačné zákony.
    Daniel
  • Topolánek to fakt nechápe.
    09.10.2008 10:25

    Za mořem znárodnili spořitelnu a kdyby to neudělali, začali by jim všichni vkladatelé stávkovat. Udělali to 5 minut po dvanácté. EU se snaží zamezit panice 1 minutu před dvanáctou a bez znárodnění a Topolánkovi ta prevence vadí. Měl by si přečíst v úterní MFDnes článek o Houžvičkovi a Semtelem, možná by pochopil, o co dnes ve světě jde, druhou stranou mince je, zda ten příklad nemá brát stádo raději s nadsázkou. A pokud jde o řešení, to asi dnes opravdu nikdo nezná, lze ale předpokládat, že EU se nesnaží škodit. Pokud si snad my Češi myslíme, že nás tímto EU poškozuje, tak snad je dnes každému jasné, díky komu jsme donedávna prožívali "výjimečně dobré časy". Kde byl a co dělal Topolánek se svými odborníky v intervalu 7/2007 až 7/2008, když českou ekonomiku tvrdě deformovala posilující koruna? Graf kurzu koruny vůči euru za poslední 2 roky je dost výmluvný, od července do července si někdo pěkně pomohl. Že by to byla EU?
    Mudrc
    • Re: Topolánek to fakt nechápe.
      09.10.2008 10:33

      Není problém v tom zachránit/ znárodnit spořitelnu nebo banku. To je poměrně logický krok k odvrácení nepřízných následků. Je ale problém v tom, když se něco zachraňuje a přitom to žije. Takto pomohli hlavně managementu a akcionářům, což považuji na nesmírně špatný precedent. Příště se zase ozve někdo jiný, že chce, aby mu stát pomohl (něco jako automobilky mohou chtít všechny firmy). Jinými slovy...na zisky nám nechytejte, ztráty uhraďte.
      Khaot
      • Re: Re: Topolánek to fakt nechápe.
        09.10.2008 11:20

        S tímto naprosto souhlasím, že se pomohlo i akcionářům a může to být precedens. Ale spíš to znárodnění proběhlo asi jako nucená správa IPB u nás, takže akcionáři utřeli (ale jiní si možná pomohli). Jenomže v případě vkladů zdaněných peněz není jiná volba, když už byly ty vklady špatně rozpůjčovány či investovány. Právě o tom byl ten článek o Houžvičkovi, to co se dělá, je jen pro odložení toho, co se musí stát. Takže nejprve je třeba lidstvo mediálně připravit na špatné časy, než nastanou. Kdyby se to mediálně neučinilo a zničehonic se to stalo, pak by si voliči řekli, k čemu máme v kapitalismu vlády, když nás neuchránily, asi těžko může za krizi Fidel Castro... Fakt si přečtěte ten článek, ten autor trefil hřebíček a my se bavíme tak trochu o něčem jiném. Přežijí jenom ti silní a soběstační, stát nemá na to se o někoho starat a ten náš teprve ne a skláři už to vědí - jakkoliv se mi to moc dobře neříká. A to nejsem v těch dvou třetinách Čechů s menší než průměrnou mzdou..
        Mudrc
  •  
    09.10.2008 10:23

    Každý mluví a jedná jak umí.Je skutečností,že devadesát procent,možná víc vkladu opatření pokryje,a těch deset procent,ten se klidně přesune,Vo co de my si to můžem dovolit.Můžem přece hýbat s daněma.silná koruna,a kurzovní rozdíly mohou přece přinést další zisky.Tak na co garance na všechno,na co euro ječtě vyděláváme.Ale koho volit???
    Homo
  • a netrefil hrebicek
    09.10.2008 9:43

    ... tak si myslim, ze je to opravdu neutesena situace v ramci eurozony...predstavte si ze zlinsky kraj zavede 100% garanci vkladu a plzensky o tom nic nevi a ma pouze 90% garanci ( vc. limitu). banky operejuci v plzenskem kraji se mozna budou divit, kdyz klienti budou presouvat penize do zlinskeho .. a co pak plzensky kraj bude delat se svymi bankami..je to samozrejme komplikovanejsi(zakony, centralni banky,.....), ale netrefil Topolanek hrebicek na hlavu. PS: Osobne jsem pro urcitou koordinovanou a soucasne dobre promyslenou odborniky ne politiky!!!! reakci na dnesni situaci , jelikoz bez bank resp. financiniho systemu se zhrouti vse!
    MilHann
    • Navrh?
      09.10.2008 9:58

      Pane premiére, kritizovat umí každý, ale nějak jsem z těch Vašich žblebtů nevyčetl, co jaká jiná opatření tedy navrhujete? Jo aha, nic, jako vždycky...
      cenzor
      • Re: Navrh?
        09.10.2008 10:14

        Topolanek ma jako jeden z mala premieru zemi EU pravdu... to co predvadi socialisti ve Francii, Nemecku, Anglii, Italii, i na Slovensku je neco naprosto neuveritelneho a pokud jste na patrii jako investor, tak prestante myslet jako levicak nebo pravicak ale myslete na svou budoucnost ci budoucnost svych deti... Diky Bohu, ze mame korunu a doufam, ze EURO uz nikdy neprijmeme... Protoze kdybychom ho meli zrovna ted, tak jsme totalni v pytli a nikdo by se s nama samozrejme vubec nebavil a pak lidi jako jste vy meli dalsi duvod nadavat... to co rika Topolanek je spravne. Ted uz nemusi nezrizene riskovat banker, ted uz i vkladatel... ze si ty zaruky zaplati nakonec sam, anebo jeho deti, to uz mu nedochazi... chapu, ze jste jeden z tech, co vymenili svobodu a zodpovednost za zradlo, ale porad tu jsou jeste taci, kteri kvuli zradla nebudou zadluzovat i sve vnuky...
        praguemonk
        • Žrádlo
          09.10.2008 10:54

          O to právě jde: kdysi bylo RVHP. EU má vskutku podobný styl, aspoň co se zemědělství týká. Možná se mýlím, ale teprve díky subvencím z EU se zemědělci nadechli a jiní investoři díky nim kumulují vliv v odvětví. Ale za socialisty se nepovažují! Jinak souhlasím s názorem, že každý jedinec ať si dnes poradí s likviditou jak umí. A pokud jde o Topolánkův výpad proti zvýšení garancí za vklady, tak jak ho všichni upřímného cholerika známe, zřejmě reaguje na nějaký problém, který byl tímto rozhodnutím EU ještě urychlen. Pro veřejnost bude ten problém v tuto chvíli zatím jen budoucím problémem a možná si Česko za EU udělá další čárku za prvenství vůči USA, nechme se překvapit. Tak nevím, zda-li mám jít vybrat úspory nad pojištěný limit, když se premiér zdráhá je pojistit? Ti co mají internetové bankovnictví, nemusí nikam chodit, ti to mají kliknutím myši, až se z té rychlosti bankám točí hlava a navíc už na poplatcích nemohou vydělávat jako kdysi...
          Mudrc
        • potiz je v tom
          09.10.2008 10:34

          ze topolane stejne jako klaus moje vnuky zadluzoval stejnym tempem jako socani.. at uz opozicni smlouvou, nebo poplatkama u doktora (jen si spocitejte slozenym urokovanim kolik by meli moji vnuci, kdybych ulozil skoro ctyri tisice co sem musel zaplatit za sveho 81 leteho otce a umirajici matku za letosni rok, me dceri jsou ctyri takze pouzite minimalne 25let). Topolanek je jeden z nejblbejsich premieru jaky nam vod 89 vladli..ten uz snad predbehnul i grosse..
          chytrak
        • Garance
          09.10.2008 10:26

          Jenze je tady jeste jeden mozny pohled: licence bankam udeluje stat a nuti je dodrzovat urcita kriteria a ze zakona nad nimi vykonava dohled. Pokud tedy vyhlasi 100% garanci, tak tim rika, vse je v poradku, vykonavame dohled a nic se nedeje. Jde hlavne o psychologii. Na druhou stranu uznavam, ze dnesni situace muze byt take chapana jako: stat mel dohlezet na banky a totalne na to kaslal, situace je tak hroziva, ze nejak zkusime uklidnit lidi. Pravda bude jako vzdy asi nekde uprostred.
          oh171
  • neni to ten topolanek
    09.10.2008 9:32

    co tak skele ridil firmu vae energo ? Ten zoufale neuspesnej podnikatel by ted chtel delat chytryho ?
    chytrak
    • socialisticke EURO? NIKDY!
      09.10.2008 10:18

      je jeden z mala, ktery se nepriposral a i po nesmirne dlouhych 17 letech od padu Sovetskeho svazu veri ve svobodny trh a trzni sily... na rozdil od USA... nebo Anglie, kolebky to kapitalismu... anebo jinak... ja uz jednou socialismus zazil a stacilo... USA a zbytek EU nikoliv, tak si to asi potrebuji mermomoci vyzkouset... klidne - ale beze mne, bez meho majetku!!
      praguemonk
      • Re: socialisticke EURO? NIKDY!
        09.10.2008 10:34

        Pane mnichu, takže jestli jsem správně pochopil, tak radíte také nedělat nic - je zajímavé, že tato tržní nedotknutelnost je společná všem Klausovým pravičákům. Čím může riskovat vkladatel penězmi na účtu, to fakt netuším. A svobodu do toho netahejte, ta nespočívá ve měně nebo zárukách na vkladu. Mě se taky spousta věcí z EU nelíbí, ale já cestu Topolánkova hulvátství a nekonstruktivního vzdoru nevolím...
        cenzor
        •  
          09.10.2008 12:43

          Byt to nesedí úplně do klausových pravičáků, tak si stačí zpětně vzpomenou na různé připomínky k socialistickému směrování evropy, kdy docházelo ke zvyšování různých daní a odvozených poplatků, přičemž jakékoli snížení bylo ihned popliváno s tím, že přeci není možné, aby se zvýšili schodky veřejných financí. Schodky byly stejně záporné a teď vysypávají různé státy miliardy a miliardy jen kvůli podpoře cen akcií (zatím není jediná akce na podporu ekonomiky nebo s hlubším ekonomickým pozitivním dopadem). K čemu to a co z toho vůbec?
          Khaot
        • slova a skutek
          09.10.2008 11:10

          Celkem vzato by se dalo s kritikou EU souhlasit to nechávám na každém dle pol. oříslušnésti.Nedávno byla diskuse s Kalouskem o prodeji ČEZu a vyslovená heochota prodat firmu na východ , slova "není to na pořadu dne" Dnes jdou na východ balíky levných akcii ČEZu,kdo nakonec přeci jen bude mít vliv v ČEZu se mlčí,jako o možném prodeji o kterém se vážně uvažuje...
          doba
      • Re: socialisticke EURO? NIKDY!
        09.10.2008 10:33

        Bez tveho majetku? Trochu si odporujes. Pokud se chystas koupit dum a prevedes si penize na ucet napr. Ekoagrobanky (blahe pameti), nebo jineho podobneho ustavu jako obcan, nebo jako podnikatel (musis mit ucet u banky) a druheho dne ti z 10 000 000 Kc nechaji pouze ekvivalent k 25 000 Eur, budes mozna mluvit jinak. Nebo to neni tvuj majetek?
        oh171
        • uroceni 25-100procent, proc ne, kdyz se zaruci stat?
          09.10.2008 10:59

          cim? no napriklad tim, ze da sve veskere uspory na duchod do banky, ktera mu bude slibovat uroceni ve vysi 25% rocne... a protoze jsou vklady jistene statem, banka si to muze dovolit takhle lidem nabizet... vo co go, zeano... stat to stejne nakonec zaplati... jak nas, tak i vklady... a vkladate si rekne -jupi... konecne budu bohac a to bez prace a bez rizika...
          praguemonk
          • Re: uroceni 25-100procent, proc ne, kdyz se zaruci stat?
            09.10.2008 19:49

            Nezlob se, ale to zase přeháníš s těmi úroky. Já netvrdím, že je 100 garance jediná správná, na druhou stranu můžeš uznat, že stát nepřímo řídí a ovlivňuje činnost bank, nebo by alespoň ve formě kontroly a podmínek měl a proto má částečnou odpovědnost za tento stav.
            oh171
        •  
          09.10.2008 10:53

          cele desetileti staty podporuji ty lidi kteri utraceji, berou si uvery a hlavne nic neresi, dnes, kdyz se ukazuji ty naprosto stupidni posetilosti jako napriklad, ze kapital je predevsim uspora, najednou otaci a tvrdi - sporte, nebojte se sporit v bankach, MY (stat) se o vase penize postarame... predtim to tvrdily jen banky... reknete mi jak se stat muze postarat o vklady svych obcanu? tim, ze zvysi dane, nebo tim, ze se zadluzi? nebo tim, ze bude vyssi inflace, tj. vyssi ceny? takze vkladatel si coby taxpayer nakonec nejen bude sporit, ale i sam si to bude jistit... naprosto dokonale... muzeme zrusit vsechny komercni pojistovny a tim, ze budou vyssi dane, tim zbyde poplatnikovi mene penez na ucte a tim mene bude nutno jistit... DO KO NA LE... takze jupi... konecne mame takovy stat, ktery se postara uplne o vsechno, protoze trzni sily nefunguji... pochopte prosim, ze to, co nyni politici provadi nema s ekonomii nic spolecneho, je to jen cira politika. krize je politicky(nikoliv ekonomicky) naprosto nepripustna... pokud to ale bude pokracovat dal... brzy zkolabuje cele slavne euro - pravdepodobne pote, co se v anglii odporouci socialista Brown a Toryove prestanou platit francouzko-nemecky socialni experiment... uvidime... posledni 2 roky jsem se nespletl... drzim se porad stejnych zakonitosti a pokud tedy nenastane jakasi nova forma diktatury(socialisticke ci fasisticke), tak to stejne lehne... tak se na to pripravte, protoze rozhodne nejsme na dne, ale teprve na zacatku...
          praguemonk
          • Poslední věta
            09.10.2008 11:29

            je stoprocentně platná. Honza
            Mudrc
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m