Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Středoevropské měny vkročily do nového týdne oslabením... přehled devizových zpráv

Středoevropské měny vkročily do nového týdne oslabením... přehled devizových zpráv

21.10.2008 9:44
Autor: 

Česká koruna se, nehledě na další zklidnění na globálních mezibankovních a akciových trzích, dál prodávala. Na vině byla zhoršená nálada v celém středoevropském regionu poté, co se Maďarská centrální banka rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Koruna se tak dostala zpět k 25,20 EUR/CZK.

I když čekáme relativně optimistický vývoj na globálních trzích, maďarský forint a s ním i většina regionu pravděpodobně ještě zůstane v nemilosti. Proti koruně mohou hrát i technické faktory – EUR/CZK se již nějaký den obchoduje nad dvousetdenním průměrem. Na druhé straně česká koruna nemá na rozdíl od forintu fundamentální důvody k výraznějším výprodejům a je to vidět i dnes na relativně vyšší stabilitě. Současně úrovně nad 25,00 EUR/CZK přitahují spolehlivě celou řadu domácích subjektů, kteří si na těchto úrovních rádi zajistí otevřené eurové pozice.

I přes to, že se zdálo, že riziková averze na světových trzích v pondělí mírně klesla, ceny akcií rostly a sazby na mezibankovním trhu klesaly, dolar dokázal posílit. Za posílením stála zřejmě hlavně technická poptávka po dolarech, které stále slouží jako důležitá transakční měna. Americkou měnu podpořil také projev prezidenta Fedu Bena Bernankeho, který připustil možnost dalšího plánu na podpoření stagnující ekonomiky, a to i přesto, že takovéto opatření by zhoršilo již tak velký americký rozpočtový deficit.

Dnešní den nepřinese žádné významné ekonomické ukazatele. Pohyby na eurodolarovém trhu tak budou záviset na tom, jaká nálada na trhu převáží. Trhy budou zřejmě hodně sledovat výsledky hospodaření velkých korporací jako např. Caterpillar nebo 3M. Domníváme se nicméně, že včerejší posílení bylo poněkud nelogické, což potvrdil i růst cen ropy, na který většinou dolar reaguje oslabením. Proto se přikláníme k názoru, že by dnes mohlo dojít ke korekci. Tomu by nasvědčovalo i to, že dolar se včera dostal k technické bariéře 1,33 EUR/USD, která by jeho posilování mohla zastavit.

Zlotý začátkem týdne oslabil, po ranních EUR/PLN 3,5305 končil na 3,5655. Domácí scéna byla bez čerstvých událostí, a polská měna tak utrpěla ztráty kvůli oslabení forintu a zhoršené náladě na celou střední Evropu.

Dnešní jádrová inflace nebude příliš zajímavá. Očekává se růst, který naznačila již celková inflace. Fundamentálně není pro oslabení zlotého důvod, proto bude rozhodující, zda se podaří maďarské vládě přesvědčit trhy, že její opatření spolu s injekcí ECB jsou dostatečné pro zabránění „islandizace“ země. To by se pak podepsalo příznivě i na polské měně. Do té doby má ale zlotý jen málo šancí si své skóre vylepšit, zvláště pokud bude navíc posilovat i dolar.

Forint včera po celý den oslaboval a znovu se dostal až nad 270 EUR/HUF. I když rozhodnutí MNB o ponechání sazeb beze změny podle našeho názoru příliš překvapivé nebylo, bylo zřejmě hlavním impulsem pro oslabování forintu.

Dnes nejsou na programu žádná makroekonomická čísla. Domníváme se, že nálada vůči maďarské měně je v současné době poměrně negativní, proto bychom se dalším ztrátám forintu nedivili.

ČSOB - Denní finanční zpravodaj


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data