Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klesající inflační tlaky a nižší než očekávaný růst tlačí na polské sazby... a další devizové zprávy

Klesající inflační tlaky a nižší než očekávaný růst tlačí na polské sazby... a další devizové zprávy

16.12.2008 9:39
Autor: 

Koruna včera zaznamenala poměrně značné ztráty a oslabila až k hladině 26,2 EUR/CZK, což je nejslabší hodnota za posledních téměř 8 týdnů. Potvrzuje se tak naše hypotéza, že slabé výsledky českého průmyslu spolu s očekáváním dalšího snižování sazeb a také sázky velkých zahraničních bank na slabou korunu (a zlotý) budou českou měnu nějakou dobu nepříznivě ovlivňovat.
 
Dnes žádná domácí data na programu nejsou. Data z USA by měla být sice zajímavá, ale z pohledu koruny bude tentokrát asi nejdůležitější to, zda se jí podaří prorazit bariéru 26,25 EUR/CZK, nebo zda se polský zlotý dostane nad 4,0 EUR/PLN, v takovém případě by obě měny mohly utrpět další, ještě výraznější ztráty.

S blížícím se zasedáním Fedu dolar ztrácí na celé čáře, přičemž na rozdíl od nedávné minulosti slabá makroekonomická data americké měně spíše ubližují (využití kapacit v průmyslu kleslo na nejnižší úroveň od roku 2002). Patrně obavy z toho, s čím dnes večer přijde Fed, vedly k oslabení dolaru oproti euru o dalších 2,5 % a kurz EUR/USD se dostal nad úroveň 1,37.

Dnešek je opět plný zajímavých událostí, počínaje evropským indexem PMI, přes výsledky Goldman Sachs a americkou listopadovou inflaci až po večerní zasedání FOMC. Poslední událost by nicméně měla být pro eurodolar nejdůležitější. Snížení sazeb o 50 bazických bodů by trh nemělo překvapit a za předpokladu, že komentář Fed nebude ultra holubičí (FOMC se otevřeně nepřihlásí ke quantitative easing), tak by mohlo dojít na vybírání zisků a dolar mohl část svých ztrát vymazat. 

Zlotý včera oslabil, po ranních EUR/PLN 3,93 končil den na 3,98, když během dne se dočasně přehoupl přes psychologickou bariéru 4,00. Klesající inflační tlaky a nižší než očekávaný růst mezd přidaly k očekávání, že i polská centrální banka sníží sazby. Hlavním důvodem oslabení je ale zřejmě zhoršená nálada na celý región, která oslabuje i místní měny.

Klesající výkonnost ekonomiky a výroky politiků tlačí Výbor pro měnovou kontrolu k snížení sazeb a to nejméně o 50 bps na zasedání 23.12. V podobném duchu se s několika dalšími členy Výboru vyjádřil i guvernér S.Skrzypek, rychlou akci ale zpochybnila např. H.Wasilewska-Trenker. V dnešním obchodování může měnový pár EUR/PLN znovu atakovat hranici 4,00, při proražení je cesta k dalším ztrátám zlotého otevřena. 

Maďarský forint včera následoval ostatní měny v regionu a prakticky po celý den oslaboval. Seanci pak ukončil na 267,5 EUR/HUF.

Dnes znovu nejsou na programu žádná data a pohyby forint tak bude sledovat dění v regionu. Pokud tam bude oslabování pokračovat, maďarská měna se jistě opačným směrem nevydá.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data