Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlotý posílila domácí čísla i švýcarský frank... a další devizové zprávy

Zlotý posílila domácí čísla i švýcarský frank... a další devizové zprávy

16.03.2009 9:46
Autor: 

Česká koruna zůstává silnější podporovaná dobrou náladou ve středoevropském regionu, jež pramení z posílených akciových trhů a oslabení švýcarského franku. Měnový pár EUR/CZK se tak na konci minulého týdne pohyboval v blízkosti úrovně 26,40 – tedy na osmitýdenních minimech.

Start koruny do nového týdne bude pravděpodobně opatrný a nic na tom zřejmě nezmění zveřejnění českých výrobních cen za únor. Koruna bude po očku sledovat zejména zlotý a forint. Pokud se bude těmto měnám dále dařit, může se koruna krátkodobě posunout k silnějším hodnotám. 

Americký dolar v pátek nevytěžil vůbec nic z dobrých makroekonomických čísel – zejména pak z nejnižšího deficitu obchodní bilance za 6 let a lepší než očekávané nálady spotřebitelů. Akciovému trhu se na konci týdne totiž stále dařilo, z čehož těžilo výše úročené euro.

Kurz eurodolaru tak startuje do nového týdne pod hranicí 1,30, přičemž dnešní obchodování jen stěží ovlivní nevýrazné závěry z přípravné schůzky G20. To spíše odpoledne by do obchodování eventuálně mohla zasáhnout americká data – především pak index podnikatelské nálady z New Yorku. Ta by mohla být o něco lepší než očekává trh, a tak paradoxně přispět k tomu, že eurodolar otestuje hranici 1,30. 

Zlotý v pátek posílil, po ranních EUR/PLN 4,52 končil na 4,48. Ve prospěch zlotého hrál jak menší než očekávaný pokles inflace, tak především oslabení franku, který zlepšuje pozici domácností s úvěry právě v této měně. Domácí měnu podpořil i guvernér S. Skrzypek, podle něhož by měl zlotý díky dobrým fundamentům dále posilovat a Výbor pro měnovou kontrolu, který prohlásil, že snižování sazeb musí být pozvolné, aby neoslabovalo měnu.

Dnešek je již bez čerstvých dat. Příznivá nálada a nižší averze k riziku by mohly ještě dnes zlotý posílit. Výraznou roli bude hrát také to, jak budou trhy rozlišovat mezi jednotlivými zeměmi regiónu. K tomu by mohlo přispět i doporučení Societe Generale uzavírat dlouhé pozice eura vůči měnám střední Evropy. 

Forint koncem týdne mírně oslabil, po úvodních EUR/HUF 296,00 uzavíral na 296,25, když trhy zřejmě odlišily příznivější pozici Polska od problémového Maďarska. Přitom maďarské domácnosti profitují nejvíce z oslabení švýcarského franku, protože jejich angažovanost v úvěrech ve francích je z celého regiónu nejvyšší.

Také dnešek je bez nových statistik. I když ekonomika by měla z oslabení franku profitovat, celkově horší ekonomická pozice Maďarska může investory před případným optimismem varovat. Posílení forintu, pokud se udrží snížená averze k riziku, by tak dnes mohlo být jen omezené.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data