Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kommersant: Rusko se chystá připravit EU o íránský plyn

Kommersant: Rusko se chystá připravit EU o íránský plyn

27.05.2009 10:26
Autor: ČTK

Moskva (zpravodaj ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom je připraven podílet se na novém novém plynovodu mezi Íránem a Pákistánem, jehož výstavba může připravit chystaný evropský plynovod Nabucco o íránský plyn. Uvedl to ruský list Kommersant.

Nabucco má do Evropy po trase obcházející Rusko přivádět plyn ze Střední Asie, aby tak snížil závislost unie na ruských dodávkách.

Moskva uvítala nedělní podpis prezidentů Íránu a Pákistánu pod dohodou o výstavbě plynovodu vedoucího z íránského naleziště Jižní Pars a "je připravena připojit se k projektu, jakmile zazní taková nabídka", řekl deníku náměstek ministra energetiky Anatolij Janovskij.

Další, tentokráte nejmenovaný vysoce postavený zdroj z ruské vlády vysvětlil, že projekt je pro Moskvu výhodný, protože odvede íránský plyn na jihoasijské trhy, aby v blízké a střednědobé perspektivě nekonkuroval ruskému plynu v Evropě. Íránsko-pákistánský plynovod tak pomůže odvést íránský plyn od projektu Nabucco, který Moskva považuje za konkurenci k rusko-italskému plynovodu South Stream.

Ochotu podílet se na projektu potvrdil i Gazprom, který by podle listu mohl fungovat i jako operátor plynovodu a na výstavbě spolupracovat jako dodavatel. "Máme o tento projekt zájem, protože umožní zúročit naše znalosti a schopnosti a napomůže íránským partnerům otevřít nové trhy," řekl mluvčí koncernu Sergej Kuprijanov.

Íránsko-pákistánský plynovod o délce přibližně 2100 kilometrů se má začít stavět letos v září, dokončen má být o pět let později. Zpočátku má přepravovat 11 miliard metrů krychlových plynu ročně, později se má kapacita zdvojnásobit. Podle listu je však součástí ještě většího projektu, který počítá s přepravou íránského plynu až do Indie.

Vzhledem k indicko-pákistánským sporům se původně počítalo s výstavbou indické větve po mořském dnu. Íránskému prezidentovi se však předáky obou zemí podařilo přesvědčit o výhodnosti jediného plynovodu o kapacitě 55 miliard kubíků plynu ročně, z nichž by více než tři pětiny byly určeny Indii. Indická část měla měřit 600 kilometrů a projekt měl stát sedm až osm miliard dolarů. Indie podle odhadů bude v roce 2025 potřebovat 145 miliard kubíků plynu ročně.

Loni v září Dillí jednání zmrazilo, podle expertů kvůli politickému tlaku z Washingtonu, který se snaží překazit íránské plány získávat z prodeje plynu dodatečných pět miliard dolarů ročně. Teherán zatím prodává plyn jen Turecku. Při nedělním podpisu dohody s pákistánským protějškem však íránský prezident prohlásil, že projekt zůstává otevřený také Indii a dalším zájemcům. Zájem prý projevuje Čína.

Podle expertů však projekt čelí velkým rizikům, hlavně kvůli nestabilní situaci a finančním potížím Pákistánu; každá země má svůj díl trasy stavět na vlastní náklady. Není ani jasná cena íránského plynu. Uzavření nedělní dohody tak podle Kommersantu mohlo být jen tahem v kampani před íránskými prezidentskými volbami, ale další jednání o sporných podrobnostech mohou trvat ještě roky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.