Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oteplování, nebo ochlazování; inflace, nebo deflace; hrdličky, nebo jestřábi

Oteplování, nebo ochlazování; inflace, nebo deflace; hrdličky, nebo jestřábi

18.12.2009 18:19

Média před několika dny přinesla zprávy, že nový výzkum ukazuje, že v minulosti doba ledová nastala maximálně během několika měsíců, ne let – její příčinou bylo narušení proudění v Atlantickém oceánu. Na počátku bylo podle této teorie provalením břehů ledovcového jezera Agassiz v severní Americe. Následovalo uvolnění ohromného množství vody do Atlantiku a Severního ledového oceánu, naředění slané vody sladkou a změna její průměrné teploty, která vedla k oslabení proudů vedoucích teplou vodu z rovníkové oblasti na sever a ohřívajících Evropu. Tato událost se stala před 12 800 lety a následná malá doba ledová přetrvala po 1 300 let. Podobná doba ledová by podle vědců mohla opět nastat jako následek globálního oteplování; spouštěcím mechanismem by mohlo být tání grónských ledovců*.

Výše uvedené má dostatečnou váhu samo o sobě. Mimo jiné ukazuje na to, jak ošemetné je jen natahovat trendy – svůj význam podobné trendové projekce jistě mají, ale vždy bychom si měli uvědomovat, že prudké zlomy (i opačným směrem) mohou vždy číhat za rohem. Jako ekonom také vidím úzkou paralelu mezi rozkolísaným systémem globálního klimatu a současným rozkolísaným systémem globální ekonomiky. Klima hrozí tím, že se postupné oteplování najednou prudce změní v ochlazení (čemuž budou tleskat mnozí z těch, kteří tvrdí, že se neotepluje). Globální ekonomika zase mimo jiné hrozí tím, že se současná skoro deflace časem změní v prudkou inflaci (čemuž budou tleskat ti, kteří před ní z více, či méně rozumných důvodů nyní varují). A v obou systémech se znatelně rozšiřují scénáře budoucího vývoje. Co se týče ekonomiky - pokračuje mohutná monetární i fiskální stimulace ve strachu z toho, že křehké oživení by se bez nich přehouplo v nevítanou deflační spirálu. Znatelně se také podle mého názoru přidává neochota přistoupit ke skutečné změně. Hlasitě ale zaznívají hlasy, že jde jen o zasévání budoucích problémů – tedy že v budoucnu dojde k prudkému obratu a budeme se potýkat s vysokou inflací. Možné je nyní v podstatě vše.

Bude dobré, pokud nám v úvodu zmíněná zpráva připomene, že pokud se loďka hodně rozhoupe, roste pravděpodobnost, že z ní vypadneme. Na kterou stranu je pak celkem jedno. Snahy o vyvažování by pak neměly být kamufláží toho, že jsme v první řadě loďku zbytečně rozhoupali. V ekonomických souvislostech si toto můžeme spojit například s, na intenzitě nabírající, diskuzí ohledně role centrálních bank během cyklu. Proti sobě zde stojí zhruba dva přístupy, které bych nazval „holubičky uklízečky“ a „prevenční jestřábi“. Rozdíl od minulosti je ten, že nyní již ony známé ptačí škatulky neplatí o klasické inflaci, ale o vzniku bublin. Zmíněné dilema se pak týká toho, zda bubliny nechat bez povšimnutí a pak po nich uklízet (např. Greenspan, Bernanke před krizí – tedy nechat třeba loď rozhoupat a pak vyvažovat), či se snažit jim monetární politikou zabránit (např. Roach po krizi - nerozhoupávat). A samozřejmě se objevuje střední cesta – hrdličko-jestřáb (Bernanke po krizi), která hovoří o aktivním boji proti bublinám, ovšem cestou regulace, ne monetární politikou.


*Alespoň jako poznámku pod čarou bych rád uvedl, že v hlubokém stínu diskusí o tom, zda se otepluje, či ne, zda za to můžeme, či ne, zda bychom s tím měli něco dělat …, se krčí pravá podstata problému – náš arogantně-ignorující vztah-nevztah k životnímu prostředí. Jistě: je pravdou, že vše se mění, musí se měnit i klima a že mnozí si z klimatických změn udělali pokryteckou politickou strategii a byznys. To ale nejsou argumenty pro to, abychom šmahem mávli rukou nad tím, že s klapkami na očích často žijeme stylem po nás potopa. Tím nehoruji pro asketický život poustevníků, spíše pro střední cestu, ke která máme stále povětšinou daleko.


Váš názor
  • Loďka možná nejde vyrovnat
    22.12.2009 21:24

    Loďka možná nejde vyrovnat proto, že vyjela na širé moře (globalizace). Bude tedy třeba postavit pořádnou loď (jiný finanční systém, jiný systém tvorby peněz). Nová loď bude místo vesel potřebovat asi i nový motor (přechod na jiné energie, ropa končí). No a bude třeba nová kvlifikovanější posádka(loď přece nemůže řídit člověk, jehož jedinou kvalifikací je ,že se mu podařilo obalamutit dostateřné množství lidí-politik).
    Nero
  • Diskuse se vedou o něčem jiném
    21.12.2009 10:53

    Možná, že díky všeználkovskému Hradu se u nás diskuse o tom, zda se se otepluje, či ne a zda za to můžeme, či ne, ještě trochu vedou. Ve velké většině zemí světa a prakticky ve všech významnějších mezinárodních organizacích ale mají tuto diskusi dávno za sebou. Diskuse probíhá spíš o tom, jak oteplování zastavit tak, aby to moc nestálo.
    Karel Havel
  •  
    19.12.2009 17:26

    Konečně zas jednou obhajoba 'třetí cesty' ;-)
    Kalka.
  • Mr. Soustruznik
    18.12.2009 23:19

    Váš brilantní abstraktně analytický článek,je velmi obohacujícící. Já osobně jsem rád, že žijeme v době Konečného řešení lidské otázky. Také to tak cítíte?
    Bondy
  •  
    18.12.2009 23:05

    budeme hlavne tleskat, aby nam nebyla kosa. ale jak to bude s potravou, kdo vi.. asi kazdymu do domacnsti sklenik a maly kurnik se slipkama a jedno prasatko. no kazdymu asi ne. proti zime budeme ale srdnate bojovat teplem a agonii doby ledove si budem sami prodluzovat, protoze sladka voda se diky nasemu odpadnimu teplu bude na polech vymrazovat mnohem pomaleji, takze to bude prodlouzena doba ledova. idealni stav pro drastickou redukci populace. a samozrejme spousty nasilnych nepokoju. mnozime se a pracujeme pro skvelou budoucnost, neniliz pravda. aspon se nam ty "hodnoty" v te dlouhe zime pekne zamrazi a nezkazi hlavne asi ta slavna ekonomika a penize. vydelal jsem na burze 5 miliard, co na tom, ze chleba ted stoji 3 a musim pro nej 4 dny na bezkach. bez penez ani krok z domu. to radsi prosedim 50 let u kamen a budu si je prepocitavat. co je to za napad pracovat bez penez. by si ze me soused mohl utahovat, ze delam lidstvu ostudu, ze makam zdarma. jeste by na me poslal odbory a zavrou me za zaskodnictvi. kdepak, ja radsi zmrznu, protoze se mi neurodila ani brambora, kdyz bylo v lete 1° nad nulou.
    Azb
  •  
    18.12.2009 21:09

    Pane Soustružník, tohle se vám opravdu povedlo.
    milker
    • Super!!
      18.12.2009 22:22

      Moc ďíky za příspěvek i za NEpoužití slova NICMÉNĚ.Gratuluji!!!
      Chuďas
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data