Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Pokud si myslíte, že realitní bublina v USA byla zlá, podívejte se na Čínu

Pokud si myslíte, že realitní bublina v USA byla zlá, podívejte se na Čínu

05.01.2010 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Milióny Číňanů usilují o získání nemovitostí tak, jak to bývalo typické pro Američany lačné po domech. Někteří Číňané v domech utápějí neuvěřitelné spousty peněz, jiní si rekordním tempem berou hypotéky.

Pokračování článku je dostupné jen klientům placených služeb Patria Plus / Investor Plus případně uživatelům platformy Patria Direct. Pokud jste klientem těchto služeb, potom je nutné se Přihlásit.

Patria Plus / Investor PlusV rámci placeného informačního servisu získáte přístup ke kompletnímu zpravodajství www.patria.cz bez jakýchkoliv omezení. Veškeré zprávy, komentáře a horké zprávy jsou zobrazovány terminálovou metodou (bez nutnosti obnovovat stránku) bez zpoždění a v plné verzi. 

Nejen zpravodajství, ale i další služby získáte v Patria Plus / Investor Plus - sms a e-mailové zpravodajství, data z finančních trhů v reálném čase, kompletní analytický servis, rozsáhlé databáze časových řad ke stažení, prognózy vývoje a valuace, ekonomické fundamenty, nástroje a kalkulátory... více


Váš názor
  • China overtakes Germany as biggest exporter
    10.01.2010 9:57

    China overtakes Germany as biggest exporter after December exports rise 17.7 percent
    josef_spejbl
  • merkure,
    07.01.2010 14:09

    děkuji ti za rozbor, nicméně ti naposled opakuju, že se číná stává vedoucí světovou ekonomikou. a AŽ se jí skutečně stane, tak POTOM už skutečné INVESTORY přestane zajímat......přeber si to jak chceš, a povídačky o ekologii nech bursíkovi, protože čína už v těchto dnes už děla pro ekologii stejně víc než on... Pozemek v číne se zdesetinásobí, ve steném období se v USA zdvojnásobí. A co se týká měny, čína by ji měla o 10% posílit do poloviny roku nejpozději....to ji mimo jiné umožní zlevnit nákup surovin.....a rozjede ve velkém ne EXPORT, ale DOMÁCÍ SPOTŘEBU....a pak to pofičí....
    josef_spejbl
    • Re: merkure,
      07.01.2010 14:58

      Víš mě zajímají čísla a ne argumentace pouze jednostranně zaměřená. Najdi si HDP na hlavu v Číně a v USA, to je propastný rozdíl, pak si spočítej, za jak dlouho mají šanci dohnat, i při tomto růstu vyspělý svět. Znovu opakuji, USA se podílí na celosvětovém HDP 24 %, Čína pouze 6 %, stejně jako Německo. Kolik je němců, proti číňanům jen hrstka a ta hrstka dokáže vyrobit tolik jako miliardovej národ. Jaká je úroveň z celkového pohledu německého a čínského zboží ? Máš pravdu v tom, že Čína má ohromný a do budoucna hladový trh, ale musí vyvážet, protože potřebuje dolary, za svojí měnu si toho v cizině moc nekoupí a ona potřebuje dovážet suroviny atd. Proto se brání zuby nehty posilování svojí měny, protože by ztratila výhodu konkurenceschopnosti a znehodnotila by si svoje ohromné devizové rezervy v USD. Čína má jednu velkou nevýhodu, že je její ekonomika svázaná s dolarem a jestli se bude chtít od něj odpoutat, podřízne si větev sama pod sebou. Jestli je tak ohromná ekonomika nucená být závislá na měně jiného státu, to o její dnešní úrovni také něco říká. Co se týká ekologie. Mám kamaráda, který žije v Číně delší čas a to co jsem od něj slyšel mě úplně stačí. Proč v době olympiády museli například zavřít továrny, aby se mohlo alespoň trochu dýchat a sportovci se neotrávili ? Jestli chceš vést diskusy, pojď se bavit jiným způsobem, pouze o číslech, protože ty mají největší vypovídací hodnotu. Nejsem jednostranně zaměřen a snažím se hledat její plusy i mínusy , ale pokud se budeme bavit o úrovni Číny a USA, pak ta je jednoznačně na straně USA ,protože například průměrná úroveň číňana je opravdu hodně špatná a buďme rádi, že žijeme pouze v malé nevýznamné zemi a ne ve světové mocnosti, Číně. Asi by tam z nás nikdo nechtěl žít na úrovni obyčejných lidí, kterých tam je naprostá většina. Kolik je například průměrná mzda v USD ? U nás to je asi 1300 USD. Kolik měsíců na to musej oni vydělávat a za dost, z našeho pohledu nelidských podmínek. Mají výborné startovací podmínky, ale cesta alespoň ke standardu obyčejných lidí ve vyspělém světě jim potrvá hodně dlouhou dobu a to by se nejdříve museli i zbavit svých soudruhů a to je cesta možná ještě delší.
      MERKUR1
      •  
        07.01.2010 15:42

        Ha, ha - dobrá diskuze. Ovšem mezi Američany zřejmě taky nepočítáš ty, co žijí na potravinových lístcích (35 mil. Amíků v 2009). Co se tu chtělo říct, je, že zřejmě už teď má víc Číňanů stejný nebo vyšší životní standard než u Amíků. Že v jejich zemích jsou větší sociální rozdíly než u nás, je snad každému známo, stejně jako že Čína má o něco víc ;-) obyvatel. O to větší růstový potenciál...
        Kalka.
        •  
          07.01.2010 15:54

          Ale Kalko bavme se například o číslech v průměru, jako je například HDP na hlavu atd.Že je v Číně hodně boháčů, to není podstatné, protože v celkových číslech obyvatelstva to je zanedbatelná minorita. Bavme se o průměrné životní úrovni, která tam je žalostná.
          MERKUR1
          •  
            07.01.2010 16:17

            Poslyš, a ty si připadáš, že jsi na tom daleko hůř než nějaký Amík, když naše HDP je nesrovnatelně nižší?
            Kalka.
            •  
              07.01.2010 18:49

              Ty máš v hlavě fakt žluté komunistické seno. Máš argumenty na úrovni Kojzara z RP, neblahé paměti.
              Varel Buffet
              •  
                07.01.2010 21:00

                Vlastně, pokud jsi všechno prošustroval na burze, tak se nedivím, že si v Amíkově připadáš jako chudáček. Tak sorry, to máš pak pravdu ;-)
                Kalka.
                •  
                  07.01.2010 21:06

                  ??? Naehrabe ti poněkud soudružko? Vsadím se, že za komančů si pěla ódy na SSSR, jak ty zlé USA zadupou do země. Asi se nepletu co? Roky na to budeš mít.
                  Varel Buffet
              •  
                07.01.2010 20:52

                No co máš v hlavě ty, to už teď dávno víme ;-) Měl by ses uvolnit a trochu cestovat. A sám, ne s cestovkou...
                Kalka.
      •  
        07.01.2010 15:05

        Souhlasím a zároveň mě děsí, že takto zřejmé věci je potřeba vysvětlovat ... a ještě víc mě děsí, že ani to některým lidem nepomáhá.
        Azazel
        • Tak tebe děsí zjištění,
          09.01.2010 10:24

          že investice předbíhají fundament? Věř, že to je mnohem lepší než kupovat na vrcholu. Nevím od koho tenhle článek opsali, jestli z Motley Fools nebo jinde, ale původní autor bude zřejmě američan, který podle sebe soudí tebe. Možná by se skutečně měli začít poslouchat spíš číňani: What most people do not understand about the Chinese real estate market is that: a) There is no subprime. Nobody has EVER bought ANYTHING for less than 20% down, and often 30% or more. b) You can't use your apartment as an ATM in China. You can't refinance in China. There is NO such thing. It works like this: you have $100K savings. Instead of buying ONE apartment for $100K, you buy 3, put $33K down on each and take a loan on each (leverage). There are some obstacles here, but you put each apartment in a different name of some relative. You wait two years, price appreciates, and you sell two apartments (presumably you live in the third), and make, say 100% profit on each ($66K from each of the two you sold), so now you have $132K plus one apartment you live in and pay mortgage on. You take $32K in cash to live on, and REPEAT. This is the way speculation is done in China. It's bad enough because it encourages OVERBUILDING but it is nowhere NEAR as bad as taking EQUITY out. In this case you are actually completing a transaction. You are out of the game. You don't BORROW against the house. This is what was done in the US, and this is why US was screwed when housing prices collapsed, because the consumer BORROWED and SPENT the appreciation in price. The buyer in China does NOT borrow against the property. He sells it and makes money. And a word on overbuilding. There are millions of Chinese still living in caves. No that's not a figure of speech. It's a fact. The middle class still lives in 800 square feet per family. It's going to take a lot of years before China is overbuilt. So does that mean that there are no problems with real estate in China? No. The market has gotten a bit ahead of itself. It's a bubble. The government is going to intervene and pop it. Prices will stop appreciating for a year or so, and will then continue to go up, Government hopes in step with the actual growth of the economy. There will be no US-style crash in China. And another thing. You have no idea how difficult it is to get a loan in China. You don't just walk into a bank, show them your income proof, and get a loan a week later. You need to KNOW someone. You often need to pay someone off to get a loan, especially a loan on decent terms. When they say that Chinese Government gave a lot of loans out, they mean that it was about 5 times more difficult to get a loan in China during that period than it was to get it in the US during 2008. Normally, it's about 50 times more difficult. So again, yes, more loans, more bad loans, but still FAR, FAR, FAR, FAR, FAR from an illegal-aliens-making-...
          josef_spejbl
          • Re: Tak tebe děsí zjištění,
            09.01.2010 10:28

            převzato ZADARMO z diskuze SEEKING ALPHA, mnohem hodnotnější než PLACENÁ opisující Patrie.....
            josef_spejbl
  • Merkur1
    06.01.2010 12:10

    Myslím, že tvůj pohled na Čínu zcela eliminuje tam všudypřítomný konfuciánský duch. I to, že na amerických univerzitách jsou nejlepší žáci právě Číňani, kteří ani v Americe nezapomínají na svůj původ (i z třetího kolena) a jsou hrdi na Velkou zemi - jak to namyšleným Amíkům natírá. Pěkná řada jich míří (samozřejmě s veškerým know-how)teď z prestižních funkcí ve velkých bankách a podnicích zpět do země, která pro ně skýtá daleko větší příležitost. Též bys neměl zapomenout, že stejně jako v USA jisté kruhy (zbrojařská lobby) záměrně vytvářela obraz nepřítele v SSSR líčící ho daleko nebezpečněji, než byl, probíhá v současné době démonizace Číny (podporovaná tebou citovanými "propočty").
    Kalka.
    • Re: Merkur1
      07.01.2010 17:21

      tak stručně a jednou větou. PENÍZE SE UŽ VYDĚLÁVAJÍ A BUDOU VYDĚLÁVAT V ČÍNĚ. P.S. a ten rozdíl mezi 24% a 6%, to je právě ten balík peněz, to je ten budoucí růst, do kterého se nyní investuje, mudrlanti. Copak teď někdo cpe peníze do Německa? Vy počítáte stromy, já sázím les.......a už končím, ať nejsi tak vyděšený, čoveče..... :)
      josef_spejbl
    • Re: Merkur1
      06.01.2010 13:01

      S tím co píšeš, souhlasím. Na toto téma jsem mluvil s člověkem, který strávil v Číně delší čas a znal je i z jiných zemí. Potvrdil mě, že dokáží být hodně tvrdí a nadřazení v tom, že patří k velkému národu. Ale naopak si myslím, že Čínu nedémonizuji, protože z jeho zkušeností, tam bude v budoucnosti hodně problémů například kolem ekologie a bude je čekat stejná cesta jakou si prošel vyspělý svět v padesáých a šedesátých letech a u nás po revoluci. I je bude napravování ekologických škod stát nehorázné peníze. Vývoj se nedá zastavit a až stoupne životní úroveň většiny obyvatelstva na nějaký standard vyspělého světa, pak bude vytvářet tlak na sociální systém atd. a tu dnešní výhodu Čína ztratí. Já jsem ale hlavně reagoval na to, že Čína zatím nemá na to, aby dohnala USA v ekonomické oblasti. Když se budeme bavit o všeobecném standardu většiny obyvatelstva, pak kolika procentům lidí v Číně se ho dostává ? Je to asi jako případ z bývalého Sovětského svazu, kdy měly pár fabrik na světové úrovni, kdy lítaly do vesmíru, ale naprostá většina lidí žila v bídě.
      MERKUR1
      •  
        06.01.2010 13:56

        Já taky netvrdím, že jsou primadonna assoluta už teď. Ovšem bohatých je tam už nejmíň tolik, kolik je 2/3 obyvatel USA. A netvrdila jsem, že ty démonizuješ ;-) Ekologickou zátěž vidím, ale zároveň snahu se jí zbavovat. Podobně jako na rozkaz "císaře" Maa celý národ mával klacky a nenechal ptáky, údajně kradoucí zrno ještě na poli, usednout, až padali mrtví únavou k zemi, tak i teď je boj proti ekologické zátěži bojem vedeným napříč společností. Mnozí si určitě neuvědomují, proč, ale jsou zvyklí plnit nařízení a jsou ochotni udávat ty, kdo se prohřešují. A s tvým příkladem ze Sov.Sv. nesouhlasím. Je to jiná liga. Vzdělání, hlavně tradice a vědomí historie - a nijak rozšířené nadměrné pití;-) Čili chtěla jsem tím i předcházejícím naznačit, že podceňování není na místě.
        Kalka.
        •  
          06.01.2010 14:16

          Souhlasím s tebou, že podceňování není opravdu na místě a v Číně vidím velkou hrozbu. V něčem pozitivní a v něčem negativní. Já jsem nesrovnával tehdejší Sovětský svaz a dnešní Čínu. Šlo mě pouze o příklad v tom, že podle mého mínění o vyspělosti státu svědčí úroveň většiny obyvatelstva a né jeden vyspělý podnik a v tom mají tyto dvě země hodně společného. Čína má bohaté východní pobřeží, ale jak vypadá vnitrozemí ? Máš pravdu v tom, že je v Číně několik desítek milionů velmi bohatých lidí, ale nemohu je srovnávat s USA, které mají proti Číně hrstku obyvatel, ale musím tento počet srovnávat s celkovým počtem obyvatel Číny a pak těch bohatých v poměru k celkovému počtu obyvatel je zanedbatelný. Bylo by zajímavé vytvořit nějaký americký životní standard a porovnat je s tím, kolik procent lidí ho v Číně splňuje.
          MERKUR1
          •  
            06.01.2010 16:51

            To není jen pobřeží. Před třemi lety jsem byla v Zhengzhou (Henan) a už tehdy bylo (velké) centrum zastavěno mrakodrapy a nákupní střediska i shopping molls (stejné jako v Américe) plné místních (za týden jsem neviděla ani jednoho "dlouhonosce"), nakupujících stejné zboží jako tam. Ulice plné aut a mopedů (málo kol) .
            Kalka.
    • Re: Merkur1
      06.01.2010 12:36

      Jako fór ty tvoje sinofilní příspěvky ujdou. Pokud to myslíš vážně, zastav se u Chocholouška.
      Varel Buffet
      •  
        06.01.2010 12:56

        Jsem ráda, že ti mozek putuje aspoň kousek nahoru (viz VIG 14.12.2009 18:34 a 20:49)
        Kalka.
        •  
          06.01.2010 13:00

          Přišlo mi to tam užitečnější než ty elioťácké fantasmagorie. Ať se mládež dozví něco zajímavějšího než P1, P2 P3, PN+...
          Varel Buffet
  • Tak oni ti číňaní skupují ve velkém i
    05.01.2010 8:20

    nyní levné nemovitosti v USA. Takže snaha bublinovat čínský boom ze všech stran je asi jen nepochopení toho, co se tam děje....... :) 19. století patřilo Evropě, 20. století patřilo USA a 21. století bude století Číny a možná i Indie....podle toho se budou přesouvat i investice ne? Něco takového řekl Buffet, že.....Prostě jen blbec by tam teď nemovitosti nekupoval. Je to jako u nás v roce 1989.....
    josef_spejbl
    • Re: Tak oni ti číňaní skupují ve velkém i
      05.01.2010 10:14

      Přesně. Peněz na skupování nemovitostí (i levných a brzo ještě levnějších komerčních) a na M&A mají dost ;-) Andy Xie je takový známý čínský Roubini...
      Kalka.
      •  
        05.01.2010 10:52

        Mimochodem právě v telce rozsáhlá debata o čínské "bublině"
        Kalka.
    • Re: Tak oni ti číňaní skupují ve velkém i
      05.01.2010 9:29

      a jen blbec by nedal hypotéku, když z ní má provizi. To, co je důležité, není zda silná ekonomika buduje další byty a domy a prodává je, ale jakým způsobem jsou financovány jejich koupě. V případě, že mám dostatečný příjem na to, abych byl schopen splácet úvěr i po případném růstu úrokových sazeb, pak je vše v pořádku, ale to, na co se tu autor snaží upozornit, je stejný proces, který proběhl v USA. Otázka spočívá v disciplíně hypotéčního trhu. Předpokládám, že běžný Číňan nedostane hypotéku na koupi nemovitosti v USA (ani z čínské ani americké strany). Skupina lidí kupujících tam nemovitosti má na to dostatečné vlastní zdroje. A o tom podle mě také mluví Warren Buffet. O investorech.
      kaspi
      •  
        05.01.2010 10:09

        čína se stává nejsilnější ekonomikou a nemovitosti půjdou logicky velmi nahoru .....kolik stál v Praze byt v roce 1989 a kolik nyní? Čína není zadlužená, čína má produkt a čína má budoucnost. Mimochodem z vlastních zdrojů si nemovitosti kupuje opravdu mizivé procento pane a hypotéka je velmi solidní a veskrze pozitivní produkt. Zejména pro mladé lidi, perspektivní lidi s perspektivou zaměstnání na perspektivním trhu, že......Problém nejsou hypotéky, ale obchodování s nimi......V číně se děje naprosto běžná a logická věc vlastní zdravé ekonomice......V americe se vytvářely finanční produkty ala letadlo.....
        josef_spejbl
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university