Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Miloš Zeman: Snížení ratingu České republiky očekávám ve druhé polovině letošního roku

Miloš Zeman: Snížení ratingu České republiky očekávám ve druhé polovině letošního roku

29.03.2010 12:07
Autor: mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Expremiér a současný předseda Strany práv občanů – Zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman očekává snížení ratingu České republiky ve druhé polovině letošního roku - bude to znamenat zvýšení nákladů na dluhovou službu o asi deset miliard. Zeman to řekl v rozhovoru pro agenturu Mediafax.

"Ve druhé polovině roku očekávám zhoršení ratingu České republiky, což bude znamenat zvýšení nákladů na dluhovou služba cca o 10 miliard korun," řekl Zeman a dodal, že se pochopitelně nebude jednat o splácení státního dluhu, ale pouze o splátky úroků.

"Dále bych rád podotkl, že dluh se splácí v době konjunktury, nikoli v době krize," komentoval Zeman státní dluh ČR. "Bohužel naši pseudokeynesiánci si přečetli pouze první polovinu slavné Keynesovy věty o tom, že v době krize lze mít deficitní rozpočet, a nepřečetli si hned druhou polovinu, která praví, že v dobách konjunktury má být rozpočet naopak přebytkový. Proto jsem ostatně Bohuslava Sobotku označil za nejhoršího ministra financí," rýpnul si Zeman do bývalého spolustraníka a exministra financí za ČSSD Bohuslava Sobotky.

Pro řešení problémů se stáním dluhem je podle Zemana především nutné přejít z fáze recese do fáze konjunktury. Jinými slovy, je třeba, aby ekonomika opět rostla. "Do té doby je nutné minimalizovat deficity státního rozpočtu razantními úsporami v oblasti výdajů a současně zvyšovat daně," nastínil Zeman svá protikrizová řešení.

"Mě například potěšilo, že guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, který byl donedávna odpůrcem zvyšování daní, se někdy před měsícem ve svém projevu přimluvil za zvýšení daní," uvedl expremiér.

"Takže proti těm, kteří navrhují snížení daní, já navrhuji zvýšení daní, a proti těm, kteří navrhují zvýšení sociálních výdajů, já navrhuji snížení sociálních výdajů. A jsem tedy velmi oblíben na obou stranách politického spektra," dodal Zeman k otázce řešení státního dluhu a volebního programu své nově vzniklé strany.

Zemanova nová strana kromě rozsáhlých škrtů navrhuje též zvyšování daní, které podle některých teorií tlumí ekonomický růst. Toho se však Zeman neobává. "Velice bych vám doporučoval, abyste nevěřil Lafferově křivce. Ta byla empiricky vyvrácena ve všech zemích světa s výjimkou Nového Zélandu," smetl Zeman se stolu známou teorii, která zjednodušeně říká, že není automaticky pravda, že vyšší daně znamenají vyšší výnos. Podle této teorie bude výnos z daní nula v případě sazeb nula i 100 procent, protože v prvním případě budou odvody nulové a ve druhém případě zase daně nikdo nebude platit.

"Vezměte si například Švédsko, kde je složená daňová kvóta 60 procent. V EU je průměr 40 procent a v ČR je 35 procent. Opravdu si myslíte, že kdybychom se o pět procentních bodů přiblížili na dnešní průměr EU, vedlo by to ke snížení daňových výnosů?" vysvětlil Zeman, proč chce zvyšovat daně. "Skandinávské země, které mají nejvyšší zdanění a mají silný veřejný sektor, mají vysoký index kvality života a právě ony dokazují, že i při vysokém zdanění lze mít prosperující podniky," obhajoval předseda SPOZ vysoké zdanění. "Podle mého soudu, pokud Lafferova křivka vůbec platí, platí pouze v mezních případech," doplnil Zeman.

Na dotaz, proč Švédsko dokáže služně fungovat s vysokými daněmi, zatímco ČR to nezvládá s nízkými, má Zeman jednoduchou odpověď. "Je to čtyřiceti lety komunismu, protože v době 1. republiky jsme nebyli od Švédska tak daleko," uzavřel expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman.


Váš názor
  • proč musím pořád nadávat ?
    29.03.2010 16:51

    blbec, mohu říct pouze blbec a to i kyž se na to podívám i z té druhé strany, tak je to blbec.Vylízané pako, blbec který pronesl tu větu o líných kaprech v rybníce už má rybníky prázdné. Tak teď to chce úplně dorazit z druhé strany. Proč tahle republika plodí samé blbce ? Jejich politika je pouze jednostranné okrádání schopných tvořivých lidí. Okrást - urvat - kořistnit - vyvlastnit - sebrat - znárodnit - zdanit - odebrat. MY TO PAK ROZDĚLÍME
    oradapoisson
    • Re:Proč tahle republika plodí samé blbce
      29.03.2010 17:41

      Tato republika neplodí samé blbce, stejně jako všude jinde je tady poměr blbců a ne-blbců zhruba vyrovnán....jen jich mnoho chodí do politiky...a jsou tam pak vidět :)
      Bo
  •  
    29.03.2010 12:44

    proč Švédsko dokáže služně fungovat s vysokými daněmi? Protoze te dane nekradou moule od ODS, CSSD a dalsi! Cesky obcan bych byl hlupak kdybych podstopil na zvysenou dan a koukal na to jak nejaky radni za kulturu od Prahy naklada s verejnema penizma. Ve Svedsku za to bych uz davno sedel, v Cesku je zvan na vecirky preudocelebrit a podepisuje se v bulvaru.
    •  
      29.03.2010 14:05

      Škoda, že my Češi se učíme stále v cizině jen to, co se nám hodí. Proč se také v cizině neučíme zavírat ty, kteří rozhazují veřejné prostředky (a to nemluvím o úplatcích, ale o pouhé neschopnosti!) - jak nám to doporučuje kolega cizí investor!
      Karel
  •  
    29.03.2010 12:26

    Miloši, tou poslední větou jsi to celé zkazil. Komunista
    jendánek
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.