Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Problémy španělských spořitelen poslaly vzhůru výnosy papírů Španělska a Portugalska… zprávy z dluhopisových trhů

Problémy španělských spořitelen poslaly vzhůru výnosy papírů Španělska a Portugalska… zprávy z dluhopisových trhů

26.05.2010 11:23
Autor: 

Americká výnosová křivka v úterý zploštěla, na kratším konci vzrostla o 3 bps a téměř 4 bps ztratila na konci delším. Zájem o dluhopisy udržel zvláště růst napětí na Korejském poloostrově, který v průběhu dne stáhl výnosy 10leté Treasury až na 3,06 %, tedy na úroveň nevídanou od konce dubna 2009. Mírné uklidnění později odpoledne a vyšší růst spotřebitelské důvěry pak stačily výnosy již jen korigovat. Kratší splatnosti naopak zaznamenaly cenové ztráty. Krom již nízkých výnosů byla hlavním důvodem aukce 2leté Treasury za 42 mld. $. Aukce překvapivě vyvolala nízkou poptávku, nejnižší za posledních 5 měsíců.

Dnes se pozornost soustředí na zakázky dlouhodobé spotřeby, odhady jsou opět optimistické. Zdá se, že napětí kolem obou Korejí se uklidňuje, a to s růstem akciových futures a ranním růstem výnosů Treasuries hraje proti dluhopisům. Nálada ale zůstává nervózní, a tak případné negativní signály mohou snadno trend zvrátit. Trh se také musí vyrovnat s aukcí 5leté Treasury za 40 mld. $. V Evropě rovněž jedná ministr financí T. Geithner, odtud lze ale stěží čekat nové impulzy.

Německé dluhopisy včera posílily, výnosová křivka přitom klesla po celé délce a zploštěla, když na kratším konci ztratila přes 4 bps a téměř 8 bps na konci delším. Na trzích převážily obavy o osud finančních zvláště španělských institucí podpořené ještě růstem napětí kolem obou Korejí. V takovém nervózním prostředí zanikl i nečekaně vysoký růst průmyslových zakázek eurozóny.

Problémy španělských spořitelen poslaly vzhůru výnosy dluhopisů Španělska a Portugalska. Znalci španělského trhu ale poukazují na to, že vláda se již delší dobu snaží konsolidovat finanční sektor propojováním slabých finančních ústavů a že výsledkem těchto snah bylo i sloučení 4 spořitelem, které na rozdíl od Caja Sur neměly zatím finanční problémy. To potvrdila i včerejší úspěšná aukce španělských pokladničních poukázek.

Výnosy klesaly naopak u delších řeckých papírů. Řecko také údajně uvažuje o emisi krátkodobých vládních dluhopisů, které by nabídlo na trhu v červenci. Hodnota emise by mohla být až 4,56 mld. €.

Dnešní německá spotřebitelská důvěra ukázala, že nálada mezi spotřebiteli se poněkud zhoršila. I přesto po včerejším propadu akcií a poklesu výnosů by dnes měly bundy odrážet určité uklidnění na globálních trzích. Nízké výnosy by také měly lákat spíše ke korekci a k vybírání zisků.

Česká výnosová křivka v úterý při průměrných objemech obchodů vzrostla po celé délce a zestrměla, když na kratším konci přidala kolem 1 bps a 6 bps u delších splatností. Při absenci domácích událostí lze tak růst výnosů připsat poslední příležitosti k úpravě portfolií před dnešní aukcí a zřejmě i obavám z vyššího objemu nových dluhopisů emitovaných na pokrytí povodňových škod. Za zmínku stojí, že podle ministra financí musí ČR v roce 2011 kvůli vyššímu propadu příjmů ušetřit zhruba 60 mld. Kč, aby se dodržel plánovaný deficit 4,8 % HDP.

Na dnešek připravuje ministerstvo financí aukci dluhopisu 5,0%/2019 v plánovaném objemu 6 mld. Kč. Očekáváme, že celý objem by mohl být upsán, i když převis poptávky nebude nijak vynikající. Při aukci předešlé tranže téhož papíru začátkem března přesáhla poptávka 2,25krát původně nabízený objem. Díky tak velké poptávce ministerstvo nakonec prodalo dluhopisy za 7,277 mld. Kč při průměrném výnosu 4,031%.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.

Váš názor
  • Nejdriv at si MF uklidi pred vl.prahem, pak kaze pak kazat
    26.05.2010 14:30

    Cesky docasny financni guru pan Janota toho jiz prohlasil, napr. ze vyda dluhopisy pro retail, kterou budou na podzim, pak na jare a doposud ani do leta ci do podzimu nic... je videt, jak to ma pod kontrolou. Podobne je to s dalsima vydajema, at si uklidi nejdrive pred vlastnim prahem a pak zacne kazat voidu druhym. At nejdrive udela revizi na ministerstvach kolik jeho uradnici provolaji mobilema svym rodinam a znamym (znam pripad kdyz byla slecna sekretarka z ministerstva na soukromne dovolene a provolala 12 tis. svemu frajerovi). Z nasich dani, za statni penize... a tohle fakt neni vyjimka. Pri stotisicove armade st.zamestnancu jen takoveto obycejne plytvani de do stovek miliuonu
    Ebo
Aktuální komentáře
28.03.2024
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university