Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Malá česká černá labuť

Malá česká černá labuť

14.06.2010 12:31

Sedmnáctého února 2009 dosáhl kurz CZK/EUR nejvyšší hodnoty za poslední tři léta, a v českých luzích a hájích nebylo člověka pyšnícího se titulem CFO, který by měl dobré spaní. Domácím forexovým trhem zmítala největší měnová krize od roku 1997. Korunové peripetie začaly záhy v letech 2002-2003. To, co se v devadesátých letech jevilo jako nedostižná meta, se díky přílivu zahraničního kapitálu stalo skutečností. Obchodní bilance České republiky se překlopila z deficitu do přebytku. Eura tekla do české ekonomiky všemi možnými kanály a ČNB stanula před nerudovským problémem: kam s nimi? Měla v zásadě dvě možnosti. Buďto intervenovat na trhu a snažit se nákupem eur udržet kurz na stabilní úrovni nebo vzniklou situaci ignorovat a odsoudit tak neodvratně kurz k posílení. Na zasahování centrálních bank do měnových trhů panoval v té době velmi zdrženlivý názor, tudíž řešení bylo nasnadě. ČNB ponechala korunu svému osudu. Mohla to pro ni být nádherná selanka, kdyby se neobjevila otravná skupinka firem a podnikatelů, kterým se posilování měny ani za mák nelíbilo. Tou skupinkou byli exportéři. Pokaždé, když měna poskočila směrem nahoru a oni se vytasili s mantrou o záhubě českého průmyslu, ČNB pro jejich uklidnění nebyla schopná udělat nic více, než snížit reposazbu. Obrátili se proto s žádostí o pomoc na bankovní sektor, který jim naopak s radostí vyhověl a začal jim ve velkém prodávat instrumenty sloužící k zajištění kurzového rizika.

Na konci roku 2008 byla situace v domácím korporátním sektoru naprosto zoufalá. Koruna během několika týdnů oslabila z úrovně 23,00 za euro na hodnotu 29,00 a předpovědi analytiků se předháněly v katastrofických scénářích dalšího oslabování. České firmy seděly na derivátových pozicích, jež měly sloužit jako zajištění proti posilující koruně. Měna však učinila pravý opak toho, co se předpokládalo a tržní ocenění těchto transakcí se propadlo hluboko do červených čísel. Většina podnikatelů se s takovým problémem potýkala poprvé v životě, stejně jako většina bankéřů, která jim tyto transakce zprostředkovala. Stalo se něco, co nikdo nečekal, slovy Nasima Taleba „black swan“. Kdyby to nebyla tak bolestivá záležitost s konsekvencemi do reálného života, člověk by se nemohl nepobavit absurditami, do kterých byli zúčastnění vrženi. Zmíním jen jednu. K vylepšení ceny strukturovaného derivátu se velmi často používá technika prodeje tzv. „out of the money“ opcí. Klient si v rámci hedgingu prodá opční kontrakt, který má jen minimální šanci na to být využit, jelikož její strikeová cena je buďto hodně daleko od spotového trhu nebo se konsensuálně nepředpokládá, že by se trh někdy na tuto úroveň dostal. Obdržené premium je použito na zvýšení hodnoty zajištění. V našem případě se jednalo o prodej call opcí na kurz CZK/EUR. Cenové hladiny, kterých nemělo být nikdy dosaženo, byly, řekněme, 26.00, 27.00. Stalo se, co se stát nikdy nemělo, a všechny opce se strike price nižší než 29.00 byly uplatněny nebo vykazovaly obrovské ztráty. Takto zajištění klienti skončili s prodanými eury, které představovaly několikanásobek jejich potřeby, s vidinou dalšího oslabování a hysterickým bankéřem za zády, který je nutil pozici uzavřít. Někteří postižení měli smůlu, transakce se opravdu museli zbavit a realizovat ztrátu. Některým bylo umožněno v tichosti pozici „vysedět“. Matička štěstěna sehrála velkou roli. CZK/EUR se nakonec vrátila zpět na úroveň 25.00 a situace se uklidnila.

Proč jsem vlastně tuto epizodu ze života finančních trhů zmiňoval? Přiměla mne k tomu současná diskuse o způsobu, jak regulovat deriváty. Politici si představují, že přinutí banky povinně provádět veškeré derivátové transakce na burzách, kde mohou být důsledně evidovány a maržovány, aby se zabránilo excesům a bublinám. Myšlenka je to dobrá, ale může fungovat pouze v případě, že těmito obchodními platformami protečou opravdu všechny transakce. Jak však chcete přinutit korporátního klienta z naší „case study“, aby si otevřel kvůli jednomu obchodu účet na burze, nedej bože svoji pozici maržoval? Přísně nastavená regulace povede pouze k omezení přístupu nebankovní sféry k strukturovaným transakcím se všemi negativními důsledky. Smiřme se s tím, že větší či menší bubliny jsou přirozenou součástí finančních trhů a nevymýtíme je žádným administrativním opatřením.


Váš názor
  •  
    14.06.2010 13:31

    Toto je pohled financniho trhu, volani proti regulaci derivatu. Kazdy vola proti tomu, co se mu nelibi. Bez fungujici ekonomiky nemohou financni trhy dosahovat realnych zisku, a pokud ano, tak uzkou skupinu budouci krach nepostihne tak citelne, jako vsechny ostatni. FED vedel o problemech dlouho predem, ovsem kvantitativni uvolnovani meny formalne nechal az obamove administrative. To je alibismus. Nase odstupujici vlada by jeste mela schvalit uspory v rozpoctu v rozsahu miliard a nejvic vola ten, ktery nejhlasiteji volal HDP +4,8. To je alibismus. V Afghanistanu objevili nerostne bohatstvi v hodnote bilion dolaru. To neni alibismus, to bude nejspis zaruka na zlepseni bilanci BP, Rio Tinto apod. Za desitky let bude v leteckem prumyslu 12 globalnich leteckych spolecnosti. To neni alibismus, to je posun v tom, jak ma byt v budoucnu chapano konkurencni prostredi. No ale s takovym pristupem se nutne musi zhorsit likvidita i na financnich trzich. Ze nebude v Cesku duchod za 30 let zadny, to je zrejme. Jenze bude nutne se smirit navic s tim, ze prubezne sporene prostredky nebude mozno vycerpat jednorazove (kdo pak rozhodne o poctu duchodovych vyplat a stanovi tak hranici mezi zivotem s prostredky a bez nich?). Takze jak ma zodpovedny volic, uvedomujici si tyto souvislosti, plodit deti nejmene v poctu 2,0 na domacnost?
    Mudrc
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.