Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Orco se připravuje na možnou arbitráž kvůli zdržování klíčového polského projektu Zlota

Orco se připravuje na možnou arbitráž kvůli zdržování klíčového polského projektu Zlota

16.08.2010 12:31
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Orco Property Sp. které je polskou divizí Orco Property Group (OPG), informovalo polskou vládu o přípravných krocích na arbitráž o 600 milionů zlotých (cca 150 mil. EUR) proti zdržování výstavby klíčového projektu Zlota ve Varšavě. Ta by mohla následovat rozhodnutí soudu, jehož nesouhlas blokuje obnovení prací na klíčové projektu Zlota 44 ve Varšavě přesto, že developerská skupina má pro projekt všechna potřebná povolení. Informaci dnes přináší několik polských médií, mimo jiné Puls Byznesu či Warszaw Business Journal. “Upozornění neznamená, že arbitráž u mezinárodních soudů proti Polsku bude skutečně zahájena. Orco věří, že situace, která na Polsko vrhá mezinárodně špatné světlo, bude rychle vyřešena a odstraněny rozdíly mezi platnými rozhodnutími a verdikty soudu,” citují polské zdroje OPG. Developer nyní očekává rychlé rozhodnutí o platnosti stavebního povolení. "Polský právní systém umožňuje soudům zneplatnit jakékoli stavební povolení na základě méně či více významného podnětu. Případy jsou předkoumávány měsíce a roky, zatímco investor čeká a ztrácí peníze při nejasných lhůtách pro rozhodnutí soudů. Odhad naší denní ztráty při nedokončení projektu je 45 tisíc zlotých (11,25 tis. eur), z toho polovina vynaložené investice a polovina ušlý zisk" uvedl Jean Francois Ott.

Krok developera následuje loňské rozhodnutí vojvodského a následně odvolacího soudu (WSA a NSA), který nejprve zneplatnil a následně zamítl odvolání Orka ohledně platnosti stavebního povolení pro Zlotu. Rozhodnutí odvolacího soudu však bylo učiněno kvůli formálním chybám správních orgánů a nikoli kvůli nesprávnému jednání developera. Po dalších průtazích na konci června letošního roku soud věc znovu zaslal správci mazowieckého vojvodství k potvrzení platnosti stavebního povolení, čímž se obnovení stavebních prací na projektů stále protahuje. O platnosti stavebního povolení má rozhodnout šéf mazowieckého vojvodství v horizontu jednoho až dvou měsíců do června a již v polovině července se šéf Orca Jean Francois Ott setkal v Polsku s šéfem vojvodství Dariuszem Piatkem, náměstkem starosty hlavního města Varšavy Jackem Wojciechowiczem a také francouzským ambasadorem v zemi Francois Barry Delongchampsem ve snaze ukončit průtahy kolem povolení pro Zlotu.

Projekt Zlota zahájilo Orco květnu roku 2008 na základě konečného stavebního povolení vydaného správcem mazowiecké oblasti 6. května 2008. V březnu 2009 došlo k pozastavení prací kvůli ekonomické krizi a developer ihned vstoupil do jednání s finančními partnery. Rozestavěna je třetina z celkem 52 pater 192metrové rezidenční výškové budovy, jejíž ambicí je „stát se symbolem moderní architektury ve Varšavě a posílit pozici developera na trhu střední a východní Evropy“. Obnovení stavebních prací však bylo znemožněno rozhodnutím oblastního soudu z konce července roku 2009, který rozhodl na základě stížnosti skupiny občanů o anulování stavebního povolení přesto, že toto bylo získáno v souladu se všemi právními náležitostmi a procedurami. Orco Property Group by v případě blokování dokončení projektu Zlota ve Varšavě hrozilo znehodnocení 600 milionů zlotých, sumy, ve které jsou započteny utopené náklady a ušlý zisk z případného nedokončení investice.

“Poté, co finanční krize vedla k dočasnému pozastavení projektu, jeho opětovné rozběhnutí začaly blokovat rozhodnutí soudu. Přes všechny administrativní obtíže jsme přesvědčeni, že i s podporou místní a světové podnikatelské komunity překonáme tyto průtahy a dokončení Zloty proběhne do konání EURO 2012, což vidíme jako klíčové pro reprezentaci Orka i modernizace Varšavy a jejího obrazu u zahraničním investorů,” uvedl šéf Orca. Před fotbalovým šampionátem EURO 2012 Polsko a take Ukrajinu čekají investice v řádu milliard eur do nových stadionů, dálnic, letišť, nádraží, hotelů a související infrastruktury.

Podle části polského tisku by konečné potvrzení stavebního povolení mohlo padnout ještě v tomto týdnu.

(Zdroj: Puls Byznesu, Warszaw Business Journal, Salon24, Parkiet, CIJ, Orco Property Group)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.