Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU schválila 85. mld. EUR pomoci Irsku, zárukou se na ní bude podílet i ČR

EU schválila 85. mld. EUR pomoci Irsku, zárukou se na ní bude podílet i ČR

29.11.2010 8:21, aktualizováno: 29.11. 11:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministři financí eurozóny a Evropské unie dnes v Bruselu definitivně schválili finanční pomoci pro Irsko ve výši 85 miliard eur (2,1 bilionu Kč). Do záchranného programu na pomoc Irům se zapojí i Česko, které se zaručilo za celkem 6,7 miliardy korun, jež irské vládě půjčí Evropská komise.

Češi by museli celou částku zaplatit jen v případě, že by Irové úvěry od mezinárodního společenství během příštích let nesplatili. Celkem 67,5 miliardy eur Dublinu půjčí Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Zbylých 17,5 miliardy eur Irové věnují ze svého rozpočtu na další sanaci problémových bank, které zemi dostaly do současných problémů. Agentury Reuters a AFP s odkazem na irskou televizi RTE nejprve uvedly, že pro Irsko je uvažována úroková sazba za záchranný úvěr naúrovni 6,7 procenta s tím, že se o její výši ještě jedná. Novější odhady hovoří o průměrných 5,8 % a průměrné splatnosti půjčky 7 a půl roku. U půjčky Řecku činil průměrný úrok 5,2 procenta.

Kromě záchranného fondu eurozóny, MMF a Evropské komise se na pomoci Irsku budou přímo podílet prostřednictvím bilaterálních půjček Velká Británie, Švédsko a Dánsko. Ty eurem sice neplatí, ale především britské banky mají v Irsku značné investice.

Dohromady na nápravu škod ve finančním sektoru poputuje asi 35 miliard eur, z nichž zhruba deset miliard okamžitě zamíří do bank jako finanční injekce na posílení jejich kapitálu. Zbytek peněz Irsko použije jako základ na vytvoření speciálního fondu pro mimořádné situace ve finančním sektoru.

Kromě peněz na záchranu bank Irové mohou použít 50 miliard eur na řešení vlastních rozpočtových problémů. Zatím není jasné, jaký úrok budou muset za úvěry zaplatit, ale podle eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti by se sazba měla pohybovat kolem šesti procent. To znamená, že půjčka od mezinárodního společenství je podstatně výhodnější než úrok, který by Irsko v současnosti dostalo na finančních trzích.

EU navíc Dublinu o rok prodloužila dobu, do níž musí napravit své veřejné finance. Vláda původně měla rozpočtový schodek do roku 2014 stlačit pod tři procenta HDP, jak žádají unijní rozpočtová pravidla. Letos by měl irský deficit přesáhnout 30 procent HDP, což je rekordní úroveň ve srovnání se všemi zbývajícími členy Evropské unie. Evropská sedmadvacítka tak nejspíš vyslyšela varování ekonomů, že Irové nemohou za stanovenou dobu hospodaření napravit a termín prodloužila do roku 2015.

Eurozóna i EU se během dnešního jednání překvapivě věnovaly i takzvanému permanentnímu krizovému mechanismu, který má po roce 2013 nahradit záchranný fond eurozóny a pomoc od Evropské komise. Nástroj, který média často nazývají jako řízený bankrot, počítá s tím, že se na případném krachu některého ze států eurozóny budou podílet i soukromí investoři.

Trhy se v uplynulých týdnech obávaly, že by mohly přijít o své investice v předlužených zemích eurozóny, pokud by řízený bankrot začal skutečně platit. Německý návrh totiž počítal s tím, že by investoři museli v případě bankrotu některé ze zemí automaticky přistoupit na odepsání předem dané části svých pohledávek.

Podle dnes zveřejněné dohody mezi Německem a Francií ovšem byly podobné obavy zbytečné. EU by totiž měla převzít systém Mezinárodního měnového fondu, který v případě krachů neodepisuje pohledávky investorů automaticky, ale po dohodě s největšími z nich. Ti nejmenší se pak musí konečné dohodě podřídit. Případná ztráta investic by se navíc neměla týkat pohledávek z minulých let, ale jen z nových investic po roce 2013.

(Zdroj: čtk, AFP, mediafax, Bloomberg)


Váš názor
  • Letadlo
    29.11.2010 9:34

    A globální finanční letadlo letí dál...Postupně se všechen průšvih přesunuje z nezodpovědných států na finanční instituce - FED,ECB, MMF,ERDB atd. a ty budou mít časem v rukou tolik bezcenných a nevymahatelných dluhopisů, že nepůjdou udat už ani jako toaletní papír. Celý "princip solidarity" se tu rozvíjí do nové dimenze. Zbankrotované státy, neschopné řádně hospodařit a rozhazující plnými hrstmi se teď pověsí na krk těm schopnějším.Věří ale někdo tomu, že např. Německo dostane zpět svoje peníze, které rozpůjčovalo nezodpovědným PIIGSům?? Tomu přece nemůžou věřit ani ti EU papaláši co vymýšlejí "záchranné plány". Kupovat dluhopisy Řecka nebo Irska je jako kupovat dluhopisy bezdomovce.
    nugisek
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení