Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Němeček (ERÚ): Výkon solárních elektráren na konci roku bude asi 1650 MW, z čekajících 600 MW se většina letos nepřipojí

Němeček (ERÚ): Výkon solárních elektráren na konci roku bude asi 1650 MW, z čekajících 600 MW se většina letos nepřipojí

15.12.2010 14:46
Autor: ČTK

Instalovaný výkon fotovoltaických elektráren na konci letošního roku bude činit zhruba 1650 megawatt, řada investorů ale bude muset své projekty realizovat až v příštím roce. Dokončení jejich elektráren zdržuje mrazivé počasí a od ledna budou elektřinu ze svých zdrojů prodávat za nižší výkupní ceny. ČTK to sdělil místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček.

Podle šéfa České fotovoltaické průmyslové asociace Františka Smolky je v současnosti práce na většině solárních elektrárnách zastavena. "Lze například mechanicky montovat panely na konstrukci, ale jakékoli propojování elektráren v tomto počasí je nemožné," uvedl Smolka.

ERÚ dosud vydalo pravomocné licence na solární elektrárny o výkonu více než 1520 MW. Další elektrárny o instalovaném výkonu zhruba 600 MW jsou ve správním řízení, všechny z nich se ale do konce roku připojit nepodaří.

S připojením do sítě do konce prosince a získání tak výhodnějších výkupních cen mohou podle Němečka počítat spíše ti investoři, kteří své projekty dokončili minulý měsíc.

"To, co se dnes připojuje, jsou všechno zařízení, která byla dokončena na konci listopadu. Jejich provozovatelé požádali včas o licenci a doložili včas dokumentaci," uvedl Němeček. Investory, kteří své projekty stále dokončují, brzdí zimní počasí. "Tam se připojení posune do prvních měsíců příštího roku, kdy budou platit nižší výkupní ceny," dodal Němeček.

Právě vysoké výkupní ceny způsobily v Česku boom solárních elektráren. V příštím roce ale přijde jejich razantní snížení. Pro zdroje s výkonem nad 100 kilowattů připojených od ledna 2011 se výkupní cena sníží o více než polovinu, tedy ze současných 12.150 korun za megawatthodinu na 5500 korun za MWh.

Vláda také schválila sérii dalších opatření, která mají omezit investice do solárních elektráren, protože kvůli jejich rozvoji od příštího roku hrozilo prudké zdražení elektřiny. Patří mezi ně například uvalení 26procentní daně na solárních elektrárny či zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro sluneční zdroje.

"Vnímáme to jako cílenou likvidaci fotovoltaiky v České republice," reagoval na vládní opatření Smolka. Investoři podle něj chystají kvůli zdanění svých zdrojů legislativní kroky. Doufají také, že senátoři kvůli nedávno schválené novele o solárních elektrárnách podají ústavní stížnost. Zatím ale investoři přízeň 17 senátorů, potřebných pro podání ústavní stížnosti, nemají, dodal Smolka.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data