Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
VV mají seznam požadovaných změn včetně jmen ve vládě, které chtějí prosadit. Jinak kabinet opustí

VV mají seznam požadovaných změn včetně jmen ve vládě, které chtějí prosadit. Jinak kabinet opustí

13.05.2011 9:38
Autor: ČTK

Věci veřejné mají vypracován seznam bodů, které chtějí ve vládě prosadit. "Jízdní řád" se týká záruk boje proti korupci, personálního obsazení vlády či opatření proti hazardu. Pokud se jim nepodaří body prosadit v požadovaném rozsahu, kabinet opustí, sdělili dnes ČTK dva poslanci VV. Předseda stany a končící vicepremiér Radek John uvedl, že strana by mohla podporovat menšinovou vládu ODS a TOP 09.

Podle informací ČTK v poslaneckém klubu nejmenší vládní strany sílí nespokojenost s chováním koaličních partnerů vůči Věcem veřejným. Náladě ve frakci parlamentního nováčka nepřidal přístup předsedy vlády a ODS Petra Nečase, který opakovaně zasahoval do personálního obsazení protikorupčního úřadu, který měl řídit John. Šéf strany se ve středu rozhodl, že na místo ve vládě rezignuje.

Boj s korupcí je hlavním bodem programu VV. "Už jsme si řekli, že ještě podle nějakého jízdního řádu dáme několik možností premiérovi, jak situaci řešit," sdělil ČTK jeden z poslanců.

Exministr dopravy a faktický šéf strany Vít Bárta dnes na narychlo svolané tiskové konferenci na pražském Klárově uvedl, že VV požadují další záruky boje proti korupci v Nečasově kabinetu. "Autorita vicepremiéra pro boj s korupcí debatou o personální politice a jeho podřízených byla naprosto zpochybněna. A tato autorita dnes pro nás není dostatečnou pozicí pro to, aby Věci veřejné mohly bojovat s korupcí v této vládě," řekl Bárta.

Předseda VV John odpoledne řekl serveru iDnes.cz, že jeho strana kabinet podpoří či nepodpoří na základě jeho práce do června. "Nebo si umíme představit, že budeme podporovat koaliční projekt mimo vládu," připustil.

Podle informací z poslaneckého klubu se garance týkají jednak personálního obsazení vlády, jednak spojení protikorupčních zákonů s hlasováním o důvěře vládě. V "jízdním řádu", jehož naplněním VV podmiňují své setrvání ve vládě, je ale například i podoba důchodové reformy nebo zákona o regulaci hazardu. "Pokud se nějaký z těch bodů nepodaří prosadit podle našich představ, budeme zase o krok blíže opuštění vlády," řekl ČTK poslanec.

Co se týče personálního obsazení Nečasova kabinetu, uvažují prý Věci veřejné o možnosti vyměnit ministerstvo školství, které v současnosti vede jejich člen Josef Dobeš, za resort spravedlnosti, jemuž šéfuje místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Dobeš několikrát na zasedání klubu uvedl, že je po úspěšném dokončení projektu státních maturit schopen odejít z vlády a možná i z politiky, řekl ČTK jeden z poslanců.

Média v uplynulých dnech spekulovala o tom, že by se ministryní spravedlnosti mohla stát předsedkyně poslaneckého klubu VV, právnička Karolína Peake, která ovšem tuto informaci popírá a říká, že o žádné vládní křeslo nemá zájem. "Co se týká ministerstva spravedlnosti, objevily se spekulace, protože novináři logicky uvažují, odkud se dá bojovat proti korupci, když nemůžeme mít ministerstvo vnitra," komentoval to dnes John v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Zastáncem vystoupení Věcí veřejných z vládní trojkoalice a podpory menšinové pravicové vlády je například ekonomický expert strany Michal Babák, který je jedním z kandidátů na předsedu VV. "Jsem přesvědčen, že když budeme podporovat menšinovou vládu, budeme mít větší prostor pro schválení našich programových priorit," uvedl Babák. Podobný názor má i další kandidátka na předsedkyni Karolína Peake, která při nedávné vládní krizi prosazovala vystoupení z vlády.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data