Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důvěra v německou ekonomiku v květnu propadla nejníže od listopadu, ukázal ZEW

Důvěra v německou ekonomiku v květnu propadla nejníže od listopadu, ukázal ZEW

17.05.2011 12:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Index důvěry v německou ekonomiku ZEW v květnu ustoupil třetí měsíc v řadě a tentokrát propadl citelněji, než očekával trh. Z dubnové úrovně 7,6 bodu se sesunul na úroveň pouze 3,1 bodu, když konsensus odhadů analytiků a ekonomů počítal s poklesem na 4,5 bodu. Je tak nejníže od loňského listopadu.

Podle komentářů za vývojem stojí obavy z dopadů rostoucí inflace na spotřebitelské výdaje a opětovně zhoršené klima kolem dluhové krize v Evropě. Riziky pro další ekonomický růst jsou smíšené signály o stavu americké ekonomiky, slabší výhled pro Čínu. Index ekonomického sentimentu ZEW slouží jako předobraz ekonomického vývoje v následujících šesti měsících.

„S ohledem na výkonnost německé ekonomiky v prvním čtvrtletí roku je zcela normální, že ekonomové očekávají zchlazení tohoto tempa v příštím půlroce. Nic to nemění na tom, že německá ekonomika bude nadále výkonnostně vyčnívat v rámci EU,“ míní Aline Schuiling z ekonomického výzkumu ABN Amro.

Německý akciový benchmark DAX ztratil v květnu již 3 procenta v obavách investorů o další balík peněz pro Řecko a budoucí způsob řešení situace včetně možného zapojení soukromých věřitelů. Nejsilnější evropská ekonomika sice roste nad očekávání, vedle růstu ale akceleruje inflace, což zřejmě přiměje ECB k dalšímu zvyšování sazeb. „Nekonečná řecká sága není pro německou ekonomiku skutečnou hrozbou. Tou jsou rostoucí ceny energií a inflace,“ uvádí Carsten Brzenski z ING. Inflace v dubnu zrychlila na 2,7 procenta s růstem ropy nad 113 USD/barel. Již GfK poznamenala, že růst cen energií a potravin se podepisuje na důvěře domácností. Zatímco současný obrázek je skvělý (subindex současných očekávání proti dubnu dále vzrostl an 91,5 bodu z 87,1 bodu), budoucí očekávání jsou již opatrnější. Sám hlavní ekonom ZEW Peter Westerheide dodal, že německá ekonomika letos silně poroste, avšak expanze během roku pozvolna zpomalí.

Euro na zprávu reagovalo růstem proti dolaru přes hranici 1,4200 USD/EUR až na 1,4224, následně ale ustoupilo zpět k úrovni 1,4160 dolaru k euru.

Německá ekonomika v loňském roce díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta, tedy nejrychlejším tempem od sjednocení země v roce 1990. Předloni se německý hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války. V prvním čtvrtletí letošního roku se HDP zvýšil o meziročních 5,2 procenta, nejprudším tempem od znovusjednocení.

(Zdroj: ZEW, Bloomberg, DPA, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data