Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nástrahy Evropy snižují chuť k riziku, investoři znovuobjevují dolar

Nástrahy Evropy snižují chuť k riziku, investoři znovuobjevují dolar

23.05.2011 18:13

Trhy jsou opět vnímavější k riziku a stahují se z „odvážnějších“ investic. Koš nejvýnosnějších měn roku 2011, včetně australského dolaru či norské koruny, během května oslabil vůči americkému dolaru o více než 4 procenta poté, co v prvních čtyřech měsících roku posílil o více než 7 procent. Investoři se navrací k dolaru – poptávka po zajištění poklesu eura vůči americké měně se dostává nejvýše od začátku roku.

Primárním důvodem je opětovné zesílení signálů o složitosti řešení dluhové krize v eurozóně. Již v pátek došlo k další akci ratingové agentury – Fitch tentokrát o další stupeň hlouběji do spekulativního pásma snížila hodnocení závazků Řecka. Negativní sentiment přes víkend vydržel, když Standard & Poor’s zhoršila výhled italského ratingu na negativní ze stabilního, a investoři se v úvodu týdne euru vyhýbají. Svůj podíl na tom mají i nepokoje obyvatel Řecka a Španělska, navíc důvěru investorů v nějaké konečné řešení fiskálních problémů regionu nepodporuje ani fakt, že evropští politici v rámci různých institucí se zdaleka neblíží konsensu. Negativní zprávy z Evropy spolu s informací o růstu čínského zpracovatelského průmyslu, které bylo podle indexu HSBC v květnu nejpomalejší za deset měsíců, tak zasáhly euro i australský dolar. „V březnu či dubnu dokázal trh negativní signály z eurozóny téměř ignorovat, tentokrát už ne, riziková aktiva jsou pod tlakem a euro se propadá,“ uvádí analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Na nová maxima vůči euru se naopak dostal švýcarský frank (1,2337 CHF/EUR), americký dolar během dne posílil vůči euru pod 1,40 (až na 1,3968) nejvýše od konce března.

„Na trhu se ve velkém měřítku projevuje strach a nejistota,“ uvedla Jane Foley z Rabobank. Aktuální situace v Řecku je dle ní nejhorší, co kdy byla, na pozadí neúspěšných jednání o jejím řešení. Návrhy politických představitelů eurozóny směřující k restrukturalizaci řeckého dluhu, či její mírnější formě (spočívající v prodloužení splatností maturujících dluhopisů), vyvolaly rázný nesouhlas hlavní postavy měnové unie, guvernéra ECB Jean-Clauda Tricheta. Španělská vládní strana socialistů utrpěla na pozadí protestů proti vládním škrtům a nezaměstnanosti porážku ve víkendových regionálních a místních volbách, čímž se vynořily spekulace o potenciálních předčasných parlamentních volbách. Pod tlakem nesouhlasu veřejnosti s finanční solidaritou v rámci eurozóny se pak ocitá i německá strana CDU pod vedením kancléřky Angely Merkelové, která utrpěla další porážku ve volbách, tentokrát do městského parlamentu v Brémách.

Na trzích evidentně převládla obava o rozšíření „dluhové nákazy“ do dalších zemí (z nichž ekonomové hovoří nejčastěji o Španělsku, Itálii a Belgii), která převážila i poplašné zprávy posledních týdnů o limitech dluhového financování Spojených států a blížícím se konci programu uvolňování měnové politiky. Zastavení nákupů dluhopisů vlády USA ze strany Fedu by bylo pro dolar pozitivním signálem, nicméně přetrvávají pochyby nad tím, zda bude růst ekonomiky pro takový krok dostatečně silný. Fed má přestat dodávat likviditu na trhy v červnu, analytici mezitím revidují své odhady globálního růstu směrem dolů. Britská Barclays odhaduje tempo letošního růstu světové ekonomiky na 4,1 procenta z 4,9 % v roce 2010, Morgan Stanley počítá s 4,2 %.

Největší prospěch z takového prostředí mívá americký dolar, který je v období rostoucí nejistoty stále považován za bezpečnou sázku. Dolar během května posílil vůči všem 16 nejčastěji obchodovaným měnám poté, co od ledna do dubna naopak vůči všem (vyjma japonského jenu) ztrácel. „Šance dalšího posílení dolaru je dost velká,“ uvedl Ken Dickson, investiční ředitel Standard Life Investment. „Aktuálně podhodnoceny jsou i další měny, které trh přehlížel,“ dodává. Naopak nejvíce nadhodnoceny vůči dolaru jsou podle míry kupní síly sledované OECD komoditní měny – norská koruna o 39 %, podobně i švýcarský frank a australský dolar.

Oživování dolaru nicméně může být krátkodobé, klesne-li opět averze k riziku – při amerických úrokových sazbách mezi nulou a čtvrt procentem nejsou pro výnosu-chtivého investora americká aktiva velkým lákadlem. Dá se navíc s jistotou předpokládat, že utahování měnové politiky nepřijde nárazově. Centrální banka bude nadále investovat příjmy z maturujících dluhopisů zpět na trhu, ekonomika a především bankovní systém tak zůstanou „pod záplavou peněz“, říká Axel Merk z vedení Palo Alto. Většina představitelů Fedu naznačila postupné utahování měnových podmínek, kdy by zvyšování sazeb předcházelo právě ukončení reinvestic aktiv. „Záznam z jednání ukázal, že ačkoli nejsou plány na utažení podmínek bezprostředně aktuální, představitelé Fedu jednají o strategiích exitu, podotýká měnový stratég UBS Brian Kim. „Přípravy začínají, očekáváme tak ještě nějaké posílení dolaru,“ dodává.

(Zdroj: WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data