Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fitch: Mimořádná spolehlivost USA je zatím nedotknutelná, rating „AAA“ a stabilní výhled. Na jak dlouho?

Fitch: Mimořádná spolehlivost USA je zatím nedotknutelná, rating „AAA“ a stabilní výhled. Na jak dlouho?

16.08.2011 15:47, aktualizováno: 16.8. 15:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Jedna ze tří největších ratingových agentur Fitch Ratings potvrdila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti Spojených států na nejvyšším stupni „AAA“ s výhled na udržení ratingu stabilním. „Potvrzení AAA ratingu Spojených států odráží fakt, že klíčové pilíře důvěryhodnosti při plnění závazků zůstávají nezpochybnitelné,“ uvedla Fitch ve zdůvodnění svého kroku. Za tyto klíčové atributy považuje „vedoucí roli ve světovém finančním systému, dále flexibilní, diverzifikovanou a silnou ekonomiku, jejíž kapacitu absorbovat šoky dále rozšiřuje flexibilní měnová a fiskální stimulace“.

Fitch ve zprávě uvedla, že se chystá revidovat svůj pohled na rating Spojených států do konce tohoto roku na základě fiskálního výhledu a střednědobého výhledu pro růst americké ekonomiky. Fiskální opatření na základě dohody Kongresu přijaté při navýšení dluhového limitu by měla být známa do konce listopadu tohoto roku. „K negativnímu zásahu do ratingu USA by nejspíše dospěla změna dlouhodobé prognózy vývoje veřejného dluhu buď jako výsledku neschopnosti dostát dohodě na omezení rozpočtového schodku nejméně o 1,2 bilionu dolarů, nebo jako výsledku slabšího než očekávaného výhledu americké ekonomiky,“ uvádí ratingová agentura s tím, že nejpravděpodobnějším zásahem by v tomto případě bylo snížení výhledu na udržení ratingu na „negativní“, které předchází s vyšší než 50% pravděpodobností snížení ratingu země během dvou let. Jako méně pravděpodobnou variantu vidí Fitch rovnou snížení ratingu o jeden stupeň.

„Americké závazky, jak v rovině amerického dolaru, tak v rovině vládních dluhopisů, zůstávají globálním benchmarkem a flexibilita při financování spolu s měrou tolerance vůči zadlužení Spojených států tak těží z nerovné pozice jednotlivých zemí ve skupině s nejvyšším ratingem. Nízké náklady financování podtrhují vedoucí pozice amerického dolaru v globálních devizových rezervách a hloubka amerického dluhopisového trhu,“ uvádí dále ve zprávě agentura Fitch. Americkou ekonomiku označuje za nejproduktivnější na světě s produktem na hlavu překračujících vysoko další země hodnocené nejvyšším stupněm „AAA“.

V úvodu naznačenou možnost, že fiskální profil americké vlády může i přes celkově „výjimečnou úvěruschopnost“ stáhnout zemi do role zaostávajícího člena klubu zemí s ratingem „AAA“, podložila Fitch relativní zadlužeností USA. Celková úroveň dluhu Spojených států (včetně úrovně jednotlivých států a místních samospráv) totiž podle odhadu agentury dosáhne letos celkový dluh 94 procent hrubého domácího produktu, což je nejvíce ze zemí s ratingem „AAA“. Fitch však ihned dodává, že samotný veřejně federální dluh držený dosáhne přibližně 70 procent očekávaného letošního HDP, ve srovnání se 70 procenty v případě Velké Británie a 75 procenty u Francie (obě držiteli „AAA“).

Z pohledu ratingu však nejsou, upozorňuje Fitch, důležité pouze izolované fundamentální ekonomické charakteristiky země samy o sobě. „Jak podtrhují problémy některých evropských vlád při zajištění důvěry investorů v dlouhodobou solventnost, je kriticky důležitý rozdíl mezi náklady na půjčky vlády a ekonomickým růstem,“ vysvětluje Fitch a dodává, že z tohoto pohledu se americké ekonomice historicky vždy dařilo lépe než ostatním zemím s „AAA“. „Očekáváme, že toto bude platné i ve střednědobém časovém horizontu s ohledem na přetrvávající nízké nominální i reálné úrokové sazby, dále podtržené pokračující dominancí dolaru jako globální rezervní měny a výhledem Fitch pro střednědobý ekonomický vývoj ve srovnání s ostatními,“ shrnula agentura v dnešní zprávě.

Agentura Standard & Poor’s 8. srpna poprvé v historii snížila rating Spojených států, a to o jeden stupeň z „AAA“ na „AA+“. Výhled byl navíc ponechán negativní, což může v následujících dvou letech vést k dalšímu poklesu hodnocení úvěrové kredibility USA, pokud výdaje neklesnou v souladu se schválenou dohodou, vzrostou úrokové sazby, či se objeví „nové fiskální tlaky“, které zvýší vládní zadlužení, uvedla agentura. Moody’s Investors Service rating Spojených států potvrdila na úrovni „AAA“ již po schválení navýšení limitu zadlužení dne 2. srpna.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data