Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zátěžové testy EBA: Banky potřebují 115 miliard eur kapitálu. Erste 743 milionů, přišel negativní výhled S&P

Zátěžové testy EBA: Banky potřebují 115 miliard eur kapitálu. Erste 743 milionů, přišel negativní výhled S&P

08.12.2011 17:25, aktualizováno: 9.12. 10:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropský bankovní úřad (EBA) po dalším kole zátěžových testů evropských bank odhadl nedostatek kapitálu napříč sektorem na 114,7 miliardy eur (153 mld. USD), což je skoro o 9 miliard eur více než při zářijových testech (106 mld. EUR). Evropské i americké akciové trhy po úniku čísla necelou hodinu před oficiálním oznámením národních regulátorů a bank počínaje 18:00 následně prohloubily své ztráty.

Nejvíce kapitálu chybí řeckým bankám (30 mld. EUR), dále španělským (26,2 mld. EUR) a italským (15,4 mld. EUR). Německým bankám schází kapitál v rozsahu 13,1 mld. EUR, francouzským 7,3 mld. EUR, další z PIIGS zemí Portugalsku 7,0 mld. EUR. Belgickým bankám chybí kapitál v rozsahu 6,3 mld. EUR. U rakouských bank ukázaly testy EBA potřebu doplnit kapitál o 3,9 mld. EUR. Banky ve Velké Británie mají podle EBA dostatečnou úroveň kapitálu. EBA hodnotila kapitál bank ke konci 3Q11.

Návazně na zátěžové testy EBA aplikuje ratingová agentura Standard & Poor's na banky nová kritéria hodnocení. Kvůli nim se některé banky ocitají v režimu pozorování s možným zhoršením ratingu.

Rakouská bankovní skupina Erste Group oznámila, že podle nových požadavků na kapitálovou přiměřenost bude potřebovat doplnit kapitál o 743 milionů eur. To je velmi blízko odhadu 750 mil. EUR, který poskytla společně s výsledky za třetí čtvrtletí roku sama banka. Ratingová agentura Standard & Poor's po zveřejnění výsledků EBA zařadila "A" rating skupiny Erste Group (isuer credit rating) do režimu pozorování s jeho možným snížením. Stejný krok postihl rating "A/A-1" České spořitelny. S&P ve zprávě uvedla, že návazně na podrobení samotného ratingu Rakouska (AAA/Watch negative/A-1+) režimu pozorování s možným snížením ze dne 5. prosince stejně negativnímu výhledu podrobuje také krátko- a dlouhodobé hodnocení u rakouských bank a jejich součástí. Na včera zveřejněném seznamu, ve kterém S&P varovala před snížením ratingu velké banky eurozóny, Erste chyběla. Timto krokem se mezi nimi de facto ocitá.

„Zprávu o snížení ratingu měl trh čekat, jelikož o den dříve agentura S&P ke stejnému kroku přistoupila u několika evropských bank ve Francii, Německu, Portugalsku atd. Dodala přitom, že snižování ratingu dalších zemí bude pokračovat. Očekáváme, že zpráva dále dolehne na negativní postoj investorů vůči finančním titulům,“ píše ve svém komentáři Marta Czajkowska, analytička KBC Securities. „Co se potřebného dodatečného kapitálu týče, částka uvedená EBA odpovídá odhadu Erste Group zveřejněnému spolu výsledky skupiny za 3Q11. Management potvrdil, že skupina splní požadavky EBA s pomocí zisku z minulých let a odprodeje některých nejádrových aktiv. Banka také podle managementu nebude potřebovat státní podporu,“ doplňuje analytička KBC Securities.

Druhá z testovaných rakouských bank, Raiffeisen Group, oznámila potřebu doplnit kapitál o 2,1 miliardy eur. To je o 400 milionů méně proti odhadům. Sama RZB potvrdila, že nedostatek kapitálu je menší proti odhadům a pro jeho pokrytí nebude potřebovat státní pomoc. Rakouský regulátor FMA, společně s rakouskou centrální bankou, uvedl, že kapitálový nedostatek rakouských bank je výzvou. Je ale přesvědčen, že jej budou schopny pokrýt bez dopadu na úvěrování.

Francouzská Societe Generale, mateřská skupina tuzemské Komerční banky, potřebuje doplnit kapitál o 2,1 miliardy eur, tedy shodně s rakouskou Raiffeisen, ukázaly testy EBA. SocGen ale vzápětí dodala, že do počátku prosince omezila potřebu doplnit kapitál o 360 mil. EUR na cca 1,7 mld. EUR. S&P k SocGen ohledně ratingu žádné další prohlášení nevydala, již včera ale SocGen byla na seznamu bank, u kterých zvažuje S&P snížení ratingu. Takový krok by zřejmě dopadl i na tuzemskou Komerční banku. Následně s downgradem na trojici francouzských bank včetně SocGen přišla agentura Moody's (více ZDE).

Skupina KBC, ovládající tuzemskou ČSOB, kapitál dle testů EBA doplnit nepotřebuje, stejně jako v ČR zastoupená ING, vyplývá dále ze závěrů testů EBA. Naopak i v ČR působící Unicredit potřebuje kapitál dokrýt v objemu 7,97 miliardy eur, ukázaly zátěžové testy EBA. Unicredit nicméně přispěchala s prohlášením, že po naplnění již dnes naplánovaných opatření vyhoví požadavkům EBA úrovní jádrového Tier 1 ukazatele 9,4 %. Přesto, že testy EBA neukázaly u KBC potřebu doplnit kapitál, snížila jí ratingová agentura Standard & Poor's rating na "A/A-2", s odkazem rovněž na aktualizovaná kritéria. Snížení ratingu mateřské KBC dopadlo na dlaší součásti skupiny, včetně tuzemské ČSOB Pojišťovny, u ní o jeden stupeň na "BBB+", souběžně se snížením ratingu KBC Group NV na "BBB+". Zajištovna KBC Group Re byla ponížena na "BBB+" z "A-", pojišťovna KBC Insurance NV je nyní hodnocena "A-".


Kapitálová potřeba dle jednotlivých zemí
Země Nedostatek kapitálu (mil. EUR)
Řecko 30 000
Španělsko 26 170
Itálie 15 366
Německo 13 107
Francie 7 324
Portugalsko 6 950
Belgie 6 313
Rakousko 3 923
Kypr 3 531
Norsko 1 520
Slovinsko 320
Nizozemsko 159
Celkem 114 685

Německým bankám chybí podle Evropského bankovního úřadu více kapitálu, než původně předpokládal. Celkové kapitálové manko nyní odhaduje na 13,1 miliardy eur proti říjnovému odhadu 5,2 mld. EUR, přičemž nutnost navýšení kapitálového polštáře se týká šesti ze třinácti testovaných bank, uvedl německý regulátor BaFin. Největší potřebu dodatečného kapitálu má dle EBA Commerzbank, které údajně chybí 5,3 miliardy eur, druhá Deutsche Bank pak potřebuje dalších 3,2 mld. EUR. Zbylý kapitálový nedostatek v rámci německého bankovního sektoru se týká Norddeutsche Landesbank, Landesbank Hessen-Thueringen (Helaba), DZ Bank a WestLB.

„Výsledky testu je třeba vnímat v kontextu současné dluhové krize a současně nárůstu kapitálových potřeb,“ uvedl šéf bankovního dohledu instituce Raimund Roeseler. Odhad kapitálové potřeby německého bankovního sektoru se více než zdvojnásobil z důvodu aktuálnějších dat a „přesnějšího“ zhodnocení rizik a tržních hodnot ztrát plynoucích z dluhu zemí eurozóny, vysvětlil regulátor.

Standard & Poor's zařadila tři menší německé banky do režimu pozorování s možným zhoršením ratingu. Dále stejný krok postihl pět belgických bank, vyplývá z dosud zveřejněných informací.

Z francouzských bank se kapitálová potřeba týká, vedle Societe Generale, dále BNP Paribas, u níž stress-testy ukázaly nedostatek 1,5 miliardy eur, nižší oproti říjnovému odhadu 2,1 mld. EUR. Credit Agricole žádný dodatečný kapitál nepotřebuje, potvrdil francouzský regulátor své stanovisko z října.

Banky, jejichž kapitálová zásoba byla EBA shledána jako nedostatečná, dostanou čas do 20. ledna, aby bankovním regulátorům předložily plány na rekapitalizaci, která následně musí proběhnout do poloviny června příštího roku. Dodatečný kapitál banky potřebují kvůli tomu, aby se důležitý ukazatel jejich kapitálové přiměřenosti dostal na devět procent. Ukazatel vyjadřuje poměr objemu kvalitního kapitálu k celkovým aktivům banky.

Úřad EBA v září po posledním kole evropských zátěžových testů uvedl, že 70 evropských bank si potřebuje sehnat zhruba 106 miliard eur, aby se klíčový ukazatel jejich kapitálové přiměřenosti dostal na devět procent. Zmíněná hodnota vyjadřuje objem kvalitního kapitálu k celkovým aktivům banky. Na splnění požadavku úřadu EBA dostaly banky čas do poloviny června příštího roku.

(Zdroj: EBA, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
  • Erste
    08.12.2011 18:05

    Tak to by z toho mohla Erste docela vybruslit, když uvážíme, že rakouským bankám chybí "jen" 3,9 mld. EUR. Když se to trochu podělí mezi Erste Bank, Raiffeisen Bank International a Bank Austria, tak to nebude tak zlé - snad :-)
    oh171
    • Re: Erste
      08.12.2011 18:16

      Tak vida, už je to venku: Erste potřebuje doplnit kapitál o 743 mil. EUR, takže to je na tom relativně velmi dobře.
      oh171
      • OH 171
        08.12.2011 19:29

        to už je venku od října,kdy traichl přiznal jednorázový odpis 700mega eur základního kapitálu za řeckem.O ostatním se taktně mlčí.Kdyby se profláklo všechno naráz ,tak se erstka prodává za padesátikačku
        dědvševěd
        • Re: OH 171
          08.12.2011 19:43

          Vzdyt priznali i to ostatni. Ztrata v 3Q 1.5 miliardy. Ja si myslim, ze nakonec (4Q) budeme mile prekvapeni.
          Jacek
          • rozdíl
            08.12.2011 20:05

            kvůli ztrátě z podnikání nebudou muset navyšovat kapitál tu pokryjí z nerozděleného zisku z minulých období ,kvůli odpisům státních dluhopisů budou muset zákl.kapitál navýšit.Což je těch zatím přiznaných 743mega.Pokud budou muset odepsat další dluhopisy jiných států,vyleze jim to přes 3 mld
            dědvševěd
          • co je to milé překvapení?
            08.12.2011 19:46

            Ztratíš půl milionu během roku a pak najdeš stofku?:-)) A zvoláš: "hurá, vydělal jsem celých sto korun českých, sláva... jsem mile překvapen":-))))
            Jesse
        • Re: OH 171
          08.12.2011 19:34

          Však se dočkáš. Za 50,- kaček ji na jaře koupíš hafo :-))
          Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university