Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Průzkum: Češi jsou proti půjčce MMF a věří v rozpad eurozóny

Průzkum: Češi jsou proti půjčce MMF a věří v rozpad eurozóny

21.12.2011 16:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Většina Čechů stojí převážně na straně odpůrců půjčky zadluženým státům eurozóny, tento negativní postoj většiny domácí populace pramení i z většinového přesvědčení, že dojde k rozpadu eurozóny a tedy i návratu k původním měnám. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu společnosti Sanep.

Podle mínění většiny respondentů (57,1 %) by Česká republika neměla poskytnout Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) půjčku ve výši 90 miliard korun, které by byly použity na záchranu eurozóny, potažmo jednotné evropské měny eura. V případě České republiky se počítá s tím, že prostředky by byly poskytnuty z devizových rezerv České národní banky.

SANEP_Pujcka_MMF.jpg

S názorem premiéra Petra Nečase (ODS), který v souvislosti s poskytnutím 90miliardové půjčky prohlásil, že "V tuto chvíli, kdy existuje pouze bílý papír, kdy dokonce i ten název smlouvy se může měnit, tak dávat silná prohlášení, že se pod tento bílý papír máme podepsat, považuji za velmi zkratkovité politické jednání“, souhlasí v souhrnu téměř dvě třetiny respondentů (64,5 %). Opačný postoj pak celkově sdílí 23,2 % dotázaných.

S míněním stávajícího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který na rozdíl od premiéra Petra Nečase půjčku Mezinárodnímu fondu podporuje, v souhrnu nesouhlasí většina čítající 46,1 % respondentů. Ministr financí Miroslav Kalousek se pak domnívá, že eurozóna se bez českých peněz nepochybně obejde. Otázkou podle něj je však to, zda by se ČR obešla bez eurozóny. V tomto kontextu prohlásil, že "Jde o zahraničně politickou odpověď České republiky na otázku: Jste na palubě, nebo nejste?" S Miroslavem Kalouskem naopak celkově souhlasí 39,8 %.

S prohlášením předsedy VV Radka Johna, který v souvislosti s nespecifikovanými podmínkami případné půjčky MMF řekl "Jenom osel by poslal bianco šek" nebo "Evropská unie si nemůže dovolit poskytovat zemím eurozóny výhody a zemím, které nejsou v eurozóně, žádné výhody neposkytovat a jenom od nich chtít peníze. Jsme šprti, kteří utáhli opasky a bolí nás to. Bylo to krvavé. A teď máme proto, že jsme utáhli opasky, pomáhat těm, kteří je neutáhli?" souhrnně souhlasí 57,8 %. Opačný názor sdílí 29,3 % dotázaných.

Souhlas s názorem stávajícího prezidenta Václava Klause, který je odpůrcem toho, aby ČR poskytla peníze pro Mezinárodní měnový fond, a který prohlásil, že "Já myslím, že si eurozóna opravdu pomoc nezaslouží. Eurozóna hrozí být bezednou dírou, do které se sice něco může hodit, ale ono to propadne do neznáma," vyjadřuje celkově 58,6 % respondentů. Naopak 28,5 % dotázaných s tímto názorem nesouhlasí.

Většina respondentů (47,6 %) se nedomnívá, že by se Česká republika mohla odmítnutím poskytnutí finančních prostředků Mezinárodnímu měnovému fondu určených na záchranu eurozóny ocitnout v ekonomické izolaci, jež by mohla negativně ovlivnit například vnímání českých firem v evropských veřejných zakázkách.

Podle názoru 55 % respondentů je rozpad eurozóny a tedy i návrat k původním měnám reálný. Tuto variantu připouští i řada politiků a ekonomů. O možném pádu eurozóny ostatně veřejně mluvil i prezident Evropské centrální banky Mario Draghi. Nejvíce dotázaných (45,9 %) však i přes aktuální nesnáze eurozóny věří, že zánik samotné Evropské unie nehrozí.

SANEP_rozpad.jpg

(Zdroj: SANEP, MediaFax)


Váš názor
  •  
    22.12.2011 6:24

    Nejsem přítelem sázek ale na rozpad eurozony bych si klidně byla li by ta možnost vsadil.Strkáním hlavy do písku se nikdy nic nevyřeší. Napadla mě teoretická možnost zachovat eurozonu oproštěnou o problematické státy v podobě nějakého pevnějšího jádra které by bylo schopno zodpovědně přistupovat k problémům ale vychází mi že by tam asi německo zůstalo samo:-)Tak že asi tak
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university