Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pozoruhodný vztah mezi Německem a zbytkem eurozóny

Pozoruhodný vztah mezi Německem a zbytkem eurozóny

20.03.2012 7:59, aktualizováno: 20.3. 9:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

V eurozóně funguje cyklus střídání prosperity a utahování opasků. Od roku 2000 do roku 2010 si obdobím utahování opasků procházelo Německo. Růst mezd byl pomalý, zlepšovala se konkurenceschopnost, ziskovost firem i stav veřejných financí. Tento vývoj otevřel Německu dveře k tomu, aby si nyní užívalo deset let prosperity, kdy mzdy rostou rychleji, růst ekonomiky je podpořen domácí poptávkou a posilováním cen aktiv.

Většina zemí eurozóny prochází opačným vývojem než Německo. První desetiletí nového tisíciletí pro ně představovalo roky prosperity (nebo se jimi alespoň zdálo být). Po roce 2010 však přichází období utažení opasků. Výsledkem bude mimo jiné posílení role, kterou v evropských rozhodovacích procesech hraje Německo. Následně pak roste i riziko konfliktu mezi touto zemí a zbytkem Evropy.

Meziroční růst HDP v eurozóně, Německu a eurozóně bez Německa shrnuje následující graf:

něm

Růst německé ekonomiky by v následujících deseti letech měla podporovat nízká domácí nezaměstnanost, zrychlující se růst reálných mezd, fiskální situace, která nevyžaduje další restrikci, a bohatství, které Německo v minulých letech nashromáždilo. Tento vývoj bude v kontrastu s ostatními zeměmi eurozóny, jejichž soukromý i veřejný sektor prochází oddlužením, poklesem reálných mezd a rostoucí nezaměstnaností. Tyto země také čelí nutnosti snížit své vnější deficity, protože k nim již neproudí tok úspor ze severu Evropy.

Vztah mezi Německem a zbytkem eurozóny lze rovněž přirovnat ke vztahu mezi USA a Čínou. Nadbytečné úspory, které generuje Čína, musí investovat do amerických aktiv, jinak by došlo k posílení její měny. Podobně musí Německo investovat své úspory do ostatních zemí eurozóny, které dosahují deficitu zahraničního obchodu, aby nedošlo k rozpadu této měnové unie. To, co je pro Spojené státy Čína, je pro zbytek eurozóny Německo.

Nadbytečné úspory mohou být přitom investovány dvěma základními způsoby. Buď přímo přes instituce mimo centrální banku (banky, firmy, investoři). Takto tento proces probíhal v Německu až do krize roku 2009 a začíná tak fungovat v případě Číny. Nebo je tu možnost nepřímých investic prováděných prostřednictvím rozvahy centrální banky. Tak tomu zase bylo v případě Číny, která hromadila rezervy v zahraničních měnách. A tento vývoj nastává i u ECB a jejího programu LTRO.

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
  • Čína - Nemecko
    20.03.2012 21:56

    Neviem kto je redakčný ČÍNOLÓG, ktorý si tak laxne trúfol porovnať či dať do internetpriestoru pojmy Číny a Nemecka v akejsi novinárskej ekvivalencii...Už len laickou dôležitosťou možno tolerovať takýto MIX v názorovej rovine, pri ktorej laik žasne a globálny odborník sa nestačí diviť...Úloha,postavenie,význam a vplyv Čínskej ekonomiky na svet a Nemeckej na eurozónu je asi limitujúci nielen čo do počtu obyvateľov, ale hlavne reálneho a operatívneho vplyvu. Ako princíp áno, ale čo do významu?! Keby Čína mala taký priamy vplyv na Eurozónu ako Nemecko len za roky 2004-2012, tak kríza by už bola vecou eurohistórie a nie akútnym takmer kolapsovým stavom a to ešte UMELE udržoavaný narastajúcou EUROekvilibristikou až v netušených možnostich foriem odpútavania od neúprosnej reality a nielen za roky 2008-2012, ale aspoň od Pyrhovho pádu komunizmu!!! V koncovke - aký "osud" v rokoch 2012-2020 čaká a neminie Nemecko aj EU je na hranici viac ako eurorizika, na rozdiel od Číny a jej rastúceho vplyvu vo svete, ako aj v pomoci a eurogarancii práve v týchto rokoch MERKELOVEJ dekády!
    turcan
  • Pokleslá úroveň
    20.03.2012 8:41

    Nedávno dávali v TV humorné Sci-Fi, kde se hrdinové ocitnou v budoucnosti, kde všeobecná úroveň vzdělanosti je poněkud pokleslá. Opticky se to projevuje při pohledu z okna nemocnice: činžáky padají, mosty padají a všichni se přitom tak trochu hihňají. Taková budoucnost již má své výhonky. 2/3 děcek v 9. třídách nevědí kdy dělit a kdy násobit a nevědí kolik je 80 děleno 5. Také ekonomové v Natixisu nebo redaktoři zde nevědí co dělit čím. Tvrdí např.: že "To, co je pro Spojené státy Čína, je pro Německo zbytek eurozóny". Yeah, kde udělali soudruzi na ZDŠ chybu ?? Je to totiž naopak. A protože je několik možností jak naopak, tak hádejte která.
    Detective
  • Zmatené
    20.03.2012 8:31

    Milá redakce, pravděpodobně si zase jenom něco přeložila, ale posuď sama: - graf přece nedokládá téměř žádný rozdíl???? - jak může nízká nezaměstnanost u exportně orientované ekonomiky podporovat růst? zdražuje přece práci. Totéž se týká rostoucích mezd, - není přece vůbec možné srovnávat Německo a Čínu. Rozdíl mezi Německem a ostatními zeměmi EU zase není tak velký a strukturální, systémové problémy jsou stejné. Německo bude rádo, když díky momentálně poněkud příznivějšímu vývoji jenom o nco sníží veřejný dluh. Čínu to čeká až za delší dobu, až nárůst společenských nákladů zlikvidiuje její absolutní výhody. - snad jenom paradoxně čerpalo Německo výhody ze sjednocení: nízké mzdy na východě a schopnost snížit celkové nákaldy na práci. Vzpomeňte si na kampaň německého průmyslu proti vysokým mzdám a odvodům!!!
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university