Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Peake se rozešla s VV, zakládá vlastní platformu a chce podporovat vládu

Peake se rozešla s VV, zakládá vlastní platformu a chce podporovat vládu

17.04.2012 17:20, aktualizováno: 18.4. 8:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vicepremiérka Karolína Peake ukončila členství ve Věcech veřejných a odešla z jejich poslaneckého klubu. Uvedla to na dnešní mimořádné tiskové konferenci. Jako důvod uvedla stranický styl i soud s Vítem Bártou. Peake oznámila, že zakládá novou politickou platformu.

Poslanci Viktor Paggio a Dagmar Navrátilová (oba VV) se také rozhodli ukončit své členství ve straně a následovat Karolínu Peake do nově vznikající platformy.

"Karolína Peake se projevila jako odvážná politička, která se nebojí říct ne praktikám, které otravují atmosféru v České republice," řekla Mediafaxu Navrátilová. Rozhodnutí Peake ji nepřekvapilo, chce jí pomáhat s plněním programu a slibů, které daly voličům.

"Já jsem dlouhodobě znám svou nespokojeností s vývojem ve straně. Proto jsem se i já rozhodl, že budu Karolínu Peake následovat," vysvětlil Paggio v České televizi, uvedl také, že o rozhodnutí Peake věděl již dříve, protože o něm spolu diskutovali. Podle Paggia je ve straně více nespokojených poslanců, kteří uvažují o odchodu. "Nová formace kolem Karolíny Peake bude velmi pravděpodobně podporovat vládu," dodal, převrat se podle něj děje pouze na půdorysu Věcí veřejných. "Vláda, to je jiný rozměr," uzavřel.

"Hlavním zlomem bylo rozhodnutí vyvolat vládní krizi z nepochopitelných důvodů pro veřejnost i pro mne samotnou," zmínila Peake a dodala: "Jsem si vědoma toho, že můžu být nálepkována jako přeběhlík," dodala. "Je to rozhodnutí konečné a nevratné," zdůraznila Peake. Někteří její kolegové už o něm podle ní ví. Bývalý místopředseda VV Tomáš Jarolím odchod Karolíny Peake ze strany dlouhodobě očekával. Strana by podle něj měla odejít do opozice, řekl v ČT.

"O svém dalším působení ve vládě budu mluvit v první řadě s premiérem Petrem Nečasem (ODS)," prohlásila na dotaz agentury Mediafax, zda chce nadále působit ve vládním kabinetu. Jednání s Nečasem o další vládní spolupráci a podpoře její nové platformy ve sněmovně proběhne ve středu po zasedání vlády. Peake uvedla, že bude respektovat koaliční smlouvu a bude otevřena spolupráci s dalšími zástupci strany.

"Zakládám novou politickou platformu," dodala Peake. Podrobnosti o ní chce zveřejnit v následujících dnech.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík byl odchodem vicepremiérky Karolíny Peake ze strany a poslaneckého klubu VV překvapený. Vše nyní bude záviset na počtu poslanců, kteří zůstanou v koalici, jsme připraveni na nové volby, řekl. "Pokud se tímto krokem chtěla distancovat od korupčních praktik Víta Bárty, tak její rozhodnutí vítám," dodal. O podpoře poslanců Věcí veřejných se bude muset vláda seznámit až při hlasování ve sněmovně. Zatím se totiž neví, zda odešla z klubu sama či se k ní připojí další poslanci, uvedl.

"Lidsky mi takové rozhodnutí je sympatické. Ukázalo se, že byly pro řadu slušných lidí překročeny určité hranice. Karolína Peake prostě vyjádřila, že chce distanc od dosavadní politiky Věcí veřejných," vyjádřil se ministr financí a místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek. Pokud jde o další fungování vlády, pak je podle Kalouska otázkou, zdá má koalice v tuto chvíli většinu ve sněmovně. "Pokud ji má, může existovat dál, pokud ne, ať jsou předčasné volby, a to co nejdříve," řekl Kalousek s tím, že nechce podporu aritmetickou (101 hlasů), ale "komfortní".

Nečas před dvěma týdny, když VV pohrozily odchodem z vlády, uvedl, že nechce vládnout s nejistou podporou ve sněmovně, raději dá přednost předčasným volbám. Koalici s kolika poslanci by přijal, ale přesně nedefinoval, stojedničkovou ale nechce. Nyní ve sněmovně disponuje hlasy 52 občanských demokratů, ale to včetně Pavla Béma, TOP 09 má 41 členů. Ke 101 hlasu tak větším koaličním stranách chybí osm nebo devět poslanců. Za Věci veřejné se jich do sněmovny dostalo po volbách před dvěma lety 24. Odpadli zatím Kristýna Kočí, Stanislav Huml a Jaroslav Škárka.


Dokument: Prohlášení Karolíny Peake

Dámy a pánové, dovolte mi, abych vám oznámila, že jsem se rozhodla k dnešnímu dni ukončit svoje členství ve straně Věci veřejné a odejít z poslaneckého klubu VV.

K tomuto dlouho zvažovanému rozhodnutí mám mnoho důvodů. Nemohu již nadále souhlasit s prosazovaným politickým stylem destrukce a nesrozumitelných kroků. Vytrácí se takto mnohé úspěchy, které jsme ve vládě dosáhli.

Nejsme schopni prezentovat splněné sliby, které jsme občanům dali a splnili je.

Není to pro mne lehké rozhodnutí. A chci zdůraznit, že absolutně nesouvisí s právě proběhlým soudem s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou.

V minulosti jsem naznačovala, a nebyla sama, že nejsem spokojena s mnohými kroky, které děláme. Se stylem, kterým se prezentujeme. Sama jsme v posledních dnech zvažovala, zda to můžu změnit kandidaturou na předsedkyni politické strany VV. Dospěla jsem k definitivnímu názoru, že nemohu.

Rozhodla jsem se k tomuto kroku po zralé úvaze a pečlivém zhodnocení situace.

Do politiky jsme nevstupovali, abychom se předháněli v co nejsilnějších slovech, ultimátech, ale abychom něco vykonali.

Byla jsem u zrodu VV a bohužel jsem se také dočkala jejich sestupu. Už nějaký čas jsem volala po nutnosti nového startu, sebereflexi a opuštění výhružek a ultimát. Nepodařilo se mi ale tuto vizi prosadit v naší straně. Proto volím jiné řešení, které mi umožní prosazovat politiku čitelnou a odpovědnou.

Uvědomila jsem si, že čára za dosavadním fungováním musí být jednoznačná a nepochybná.

Nemám ani desítky milionů od politické konkurence na svém kontě, ani seznam poslanců přesvědčených kalými či nekalými argumenty.

Mám jen svou pověst a jméno. Jdu do toho sama.

Ráda bych poděkovala všem poctivým členům VV, kteří se v poslední době přidali k mé snaze stranu očistit a změnit. Zakládám novou politickou platformu a ráda jim nabídnu spolupráci.

Chtěla bych také poděkovat předsedovi VV Radku Johnovi. Vím, že to od počátku neměl jednoduché a politika mu spíše mnohé vzala. Vděčím nejen jemu, za nastartování mé politické kariéry.

Jsem si vědoma toho, že mohu být nyní nálepkována jako přeběhlík. Neměním ale názory, neměním své postoje a nehodlám také nic měnit na programu, za který jsem byla zvolena. Budu tento program nadále prosazovat, i když už nikoli v řadách VV. Nadále také budu dodržovat koaliční smlouvu, kterou VV se svými koaličními partnery uzavřely.

Chci stavět, už nechci bořit.

Karolína Peake, vicepremiérka


(Zdroj: čtk, ČT, mediafax, Reuters)


Váš názor
  •  
    18.04.2012 13:52

    Jaké splněné sliby? Jako např. že uspoříte desítky miliard a nyní desítky miliard taháte od občanů formou DPH, snižováním důchodů, snižováním podpory postiženým a sociálně slabým občanům a pod.
    Bobo
  • otázka je: za kolik
    18.04.2012 10:21

    Když Kalousek "ušetřil" ve funkci ministra financí na odpuštěných daních pro stát 40 miliard, zajímal by mě model rozdělování těchto zisků mezi politiky typu Peake a spol. ovladatelných. Nechci domyslet, k čemu budou sloužit další miliardy z prodaných dluhopisů za poslední týden, o kterých veřejnost neví vůbec NIC :-((
    Jesse
  •  
    18.04.2012 10:09

    Při jejím projevu jsem slzel dojetím.Vskutku krásná to žena,jak by řekla babička,tedy ne moje, ale Boženy Němcové.A v tom je velký rozdíl!!!!!Kdepak je asi pan Melčák,ví bůh.Po dvou letech upadl tento zásadový přeběhlík do tartaru zapomnění.Kdo si vzpomene po 5-6 letech na Karolínu Peak???a její plaťformu!(Pozor nad písmenkem t je háček,ne čárka)Kdo ji asi zaplatí za zradu V V,strany,která ji odstartovala karieru???Taky ví bůh,případně pan Nečas,neb ten je tu dnes první po bohu,tedy druhý,hned za tatíčkem šmoulou.
    BOB
    •  
      18.04.2012 10:19

      ještě dovětek. Karolínko věz,že přísloví"Kdo uteče ten vyhraje",znají kromě tebe a těch tobě podobných,i krysy,které jako první zdrhají z potápějící se lodi.
      bob
      • ne že bych zastávala
        18.04.2012 11:03

        pravidlo, že ženy do politiky nepatří, ale tak jak vstupily do tohoto ringu "dámy veřejné" - fotečkami jako chytré horákyně, se ukázalo, že i v jiných institucích se nechávaly dámy na konci zániku společností zvečnovat, aby přinesly nějaké hmotné hodnoty navíc.Tato veverkovská aliance předčila dobu - přítahla a nebo chtěla nalákat voliče na svůj sexepel - nestačilo to - víc ani jedna z nich neukázala i když připouštím ,že dcera spisovatelky má o něco vyšší IQ než její kolegyně. Nevím, nevím ,ale takto tu gendrovou rovnost v politice nedorovnáme !!!
        AMN
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data