Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Evropská ekonomická sebevražda

Krugman: Evropská ekonomická sebevražda

20.04.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

The Times přinesly v sobotu zprávy o tom, že v Evropě roste počet případů, kdy lidé kvůli ekonomické krizi páchají sebevraždy. Šlo o srdcervoucí článek. Mohu ovšem s jistotou říci, že nejsem jediný, a to zejména mezi ekonomy, koho napadlo, že takový příběh se netýká jen jednotlivců, ale i vedení Evropy. To je totiž podle všeho rozhodnuto donutit k ekonomické sebevraždě celý kontinent.

Ještě před několika měsíci jsem ohledně vývoje v Evropě cítil určitou naději. ECB jí začala pomáhat a nabídla bankám financování s tím, že jako kolaterál budou sloužit vládní dluhopisy. Tento krok podpořil banky a nepřímo i vlády a nakonec ukončil paniku na trzích. Poté šlo o to, zda je celá tato akce součástí ucelené změny strategie. Ta ovšem nepřišla a namísto toho vidíme ještě intenzivnější snahu o implementaci politiky, která nefunguje.

Podívejme se například na Španělsko, které se nachází v samém epicentru krize. Tato země není v recesi, ale v depresi, nezaměstnanost je na 23,6 %. Tímto způsobem to dál nemůže pokračovat, trhy to chápou a rizikové prémie tudíž rostou výš a výš. V určitém smyslu je jedno, jak se do tohoto stavu Španělsko dostalo. Stojí ale za to poznamenat, že jeho příběh v ničem neodpovídá moralizujícím kázáním, která jsou v Evropě a zejména v Německu tak populární. Španělsko nebylo nezodpovědné, před krizí mělo nízký dluh a deficity. Bohužel mělo ale také velkou realitní bublinu, kterou financovaly i německé banky. Španělské fiskální problémy znamenají důsledek této bubliny a následující deprese, ne naopak. Berlín a Frankfurt však této zemi předepisují další a další utahování.

Popsaná situace je šílená. Evropa má již několik zkušeností s úspornými programy. Ty poslaly jednotlivé země do hluboké deprese a nefungovaly ani při snížení rizikových prémií. Existovala nějaká alternativa? Ve 30. letech vedla cesta k oživení přes opuštění zlatého standardu. Jeho ekvivalentem by dnes bylo opuštění eura a obnovení národních měn. Šlo by samozřejmě o velmi problematický krok. Ale pokračování v současném kurzu je skutečně nemyslitelné. Pokud chce vedení eurozóny zachránit euro, musí přijít expanzivnější monetární politika, která bude spočívat v ochotě přijmout vyšší inflaci. Podobně je zapotřebí expanzivnější fiskální politiky – rozpočty v Německu musí vyvážit utahování ve Španělsku a v dalších zadlužených zemích na periferii. I pak by periferii čekalo těžké období, ale aspoň by tu byla naděje na oživení.

V současné době je skutečně těžké vyhnout se pocitu zoufalství. V březnu byla uzavřena dohoda, která eurozónu zavazuje k ještě větším úsporám v případě, že se objeví jakýkoliv problém. A vysocí zástupci ECB prohlašují, že banka zvýší sazby v případě každé známky rostoucí inflace. Vedení eurozóny se prostě rozhodlo, že její ekonomiku pošle dolů ze srázu. A cenu za tento krok zaplatí celý svět.

(Zdroj: NYTimes)


Váš názor
  •  
    20.04.2012 18:21

    Pan Krugman je jistě z jedním nejzajímavějších ekonomů dnešní doby, ale je salonním ekonomem. Pokud by se jen rok snažil podnikat ve Španělsku, zjistil by že největším problémem této země je naprosto nepružný a děsivý trh práce - restrikce, „ochrana pracujících“, dvě třídy zaměstnanců, atd. A když lidi nemohou pracovat, tak lenoší, berou dávky a nadávají. I když lidi lenoší, tak chtějí skvělou životní úroveň a pak se jim politici chtějí zalíbit a dluh je na světě. Španělsko musí nejprve zlepšit pracovní legislativu, pak se problémů snadno zbaví. Náš zákoník práce je i po změnách neuvěřitelné pitomý, daňový systém který poškozuje kdekoho na úkor někoho jiného, ale to vše je pohádka oproti španělským a pozor – francouzským - zákonům. Do roka padne Francie a to budou všichni koukat.
    Aleš Müller
  • Kdybych byl šmejd, volím pravici
    20.04.2012 9:55

    Vždyť moje s.r.o. nově zaplatí jen max.19% daň (budu opět bohatší). Ale jsem v 1.řadě občan, otec, syn a ne pan Podnikatel či pitomec ala Pitr, Bakala apod. nešťastníci a tedy toto neschvaluji. Před pár lety jsem platil aspoň 28% ! U fyzických osob dnes max 15% + paušální odpisy 80% apod. zvěrstva !!! Má účetní je zoufalá, že v dnešní bídě za loňský rok vrací všem svým klientů - podnikatelům desítky tisíc zpět... Seberou porodné našim ženám, okradou naše prarodiče atd ! A občané NEpodnikatelé, ovlivňovaní jednotným pravicovým tiskem vůbec nic netuší :-(
    Václav
    • Re: Kdybych byl šmejd, volím pravici
      20.04.2012 12:41

      Jestli chceš tak zaplať na daních více. Nikdo ti v tom nebrání.
      _Buter
    • Re: Kdybych byl šmejd, volím pravici
      20.04.2012 10:13

      Sami si to zvolili - tak ať trpí. To, že naše společnost je rozdělená na ty, co platí daně až se z nich kouří (zaměstnanci) a ti, co platí minimum (zaplatí za celý rok, to co zaměstnanec za měsíc), nevidí jen člen ODS a blázen...
      sgt.Mike
      • Zaměstnanci platí daně???????
        20.04.2012 12:44

        Nevím kde jsi slyšel a uvěřil tomu že jen zaměstnanci platí daně. Z průměrné mzdy 25tisíc zaplatí zaměstnanec (s jedním dítětem) 9756Kč s 2 dětmi mu stát "vrátí" 1848 Kč. Tedy myslím, že ani zaměstnanci nejsou "žádní přeborníci"
        _Buter
        • Re: Zaměstnanci platí daně???????
          20.04.2012 13:06

          Nesouhlasím s tímto výpočtem. U zaměstnance je nutné uvažovat s kompletními odvody a s tzv. superhrubou mzdou - na odvody zaměstnavatele ze své mzdy totiž stejně musí vydělat ten konkrétní zaměstanec. Takže: superhrubá = 33, hrubá= 25, čistá = 20 tj, odvody 13 měsíčně = cca 150tisíc ročně. A k tomu: žádné odpočty nákladů, žádné vratky DPH na koupi auta, naopak z toho zbytku musí uhradit stále vyšší DPH, spotřební daně, "regulační" poplatky všech druhů....
          sgt.Mike
      • NOJO, ALE PRÁVĚ ODS 2x projela volby
        20.04.2012 11:14

        a vládne drze dál, ten pomatenec Nečas asi v demenci nebo je dosazen mimozemšťany se vší starostí sestavuje vlády ! Tito dinosauři by měli už dávno letět z oken. Doufejmě, že jsme již na dně a bude lépe... Obyčeujní lidé si tutuo lůza opravdu nevolili, v tom je podraz a patologie ČR.
        Václav
  • Ano, situace je šílená
    20.04.2012 8:47

    Merkelová z DDR, Kalousek z ČSSR, to jsou nyní ti největší konzervativci (po 20 letech zkušeností z kapitalismu postsovětského typu). S jejich zkušenostmi se přeci nemůžou v USA vůbec měřit!
    sgt.Mike
    • Re: Ano, situace je šílená
      20.04.2012 8:53

      Seržante, přičti k njim ještě maoistu a rudého předáka Barrosa, zelného Banditu, nácka Martina Sshulze, nikým nevolené kasty v Bruselské centrále a socialistickou internacionálu :-)) Výčet vskutku budovatelský :-))
      Jesse
      •  
        20.04.2012 13:12

        O Bruselu ten příspěvek není. Je o tom, že po linii Merkelové ordinovaná léčba "utahování" evidentně nefunguje a kdy to v Evropě pochopíme.
        sgt.Mike
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data