Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anketa: Odejde „jen“ Řecko z eurozóny, nebo odstartoval pád celého projektu společné měny?

Anketa: Odejde „jen“ Řecko z eurozóny, nebo odstartoval pád celého projektu společné měny?

14.05.2012 11:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Mimořádně těžké karty rozdaly Řekům předčasné volby, konané v neděli 6. května. Dosud vládní a evropsky orientované strany Nová demokracie a sociální demokracie PASOK propadly v oblibě z více než tří čtvrtin v předchozích volbách na méně než třetinu a s bonifikací 50 křesel pro vítěze voleb ND zůstaly se 149 křesly v 300členném parlamentu za šancí na vytvoření společné vlády s nadpoloviční podporou. Ve volbách zásadně získala ultralevice SYRIZA, odmítající jakékoli dohody s EU a MMF. Skočila druhá, jen těsně za vedoucí Novou demokracií. Do parlamentu se dostali vůbec poprvé také neofašisté.

Lídři vedoucích tří stran, Nové demokracie Antonis Samaras, SYRIZA Alexis Tsipras a následně také PASOK Venizelos, nedokázali získat napříč sedmi do parlamentu z voleb vstupujícími stranami podporu pro vládu. Před krachem jednání se o nalezení shody pokouší ještě samotný prezident země Karolos Papulias.

Jako pravděpodobně se jevící variantou jsou další předčasné volby, které se uskuteční již v červnu. V nich dle průzkumů dále posílí a zřejmě zvítězí proti MMF a EU naladěná ultralevicová SYRIZA. Lídr Tsipras odmítá spolupracovat s ND i PASOK, viní je z ignorování výsledků voleb a Řecko chce zbavit závazků, vyplývajících z dohod s EU a MMF s tím, že za nimi stojí již „nekredibilní menšina, která neobhájila svou podporu od voličů ve volbách“.

Euro k americkému dolaru následkem řeckého napětí klesá nejníže za poslední čtyři měsíce, výnosy na řeckých a portugalských dluhopisech znovu stoupají, u španělských se vzdalují úrovni 6 procent, která se stala spouštěčem neudržitelnosti a přijetí vnější finanční pomoci dříve zasaženými zeměmi. Španělská vláda se snaží razantními kroky získat zpět důvěru trhů a zastavit šíření dluhové krize před branami. V pátek oznámila další zásadní úklid v bilancích španělských bank, tentokrát směrem k realitním úvěrům. Pád Španělska by přitom byl mnohem zásadnější ranou budoucnosti eurozóny, než dosavadní dění kolem Řecka. 


 
Dění v Řecku či Španělsku znovu navozuje otázku, zda poslední dva roky jen odsunuly vyvrcholení dluhové krize, pád Řecka a problémy dalších zemí. Německý ministr financí Schäuble, který je kandidátem na předsedání skupiny ministrů financí Eurogroup, míní, že celá eurozóna je nyní alespoň na případný krach lépe připravena…

Obrátí se situace v Řecku směrem k rychlému odchodu z eurozóny? Zůstane Řecko jediným odpadlíkem, nebo odstartuje rozpad samotného projektu společné evropské měny euro? Vědí evropští lídři, že nemají jinou možnost jak krach eurozóny odvrátit a budou Řecku sypat neomezené množství financí při opuštění jakýchkoli podmínek? Řekněte Váš názor v anketě!


Čtěte více:

Řecké volby: Kurs Evropa nejistý, v parlamentu silná ultralevice, poprvé neonacisté
07.05.2012 8:29
(Přepracováno) Dvě dosud hlavní řecké proevropsky vystupující strany, ...
Španělská vláda se děsí realitních úvěrů. Banky musejí doplnit 30 mld. eur rezerv, ona přidá polovinu
11.05.2012 15:21
Vláda krizí zmítaného Španělska představila reformu bankovního sektoru...
Řecký prezident zkouší upéct vládu, čekají se ale nové volby. Euro nejníže za 4 měsíce
14.05.2012 9:24
Samotný prezident Řecka Karolos Papulias zkouší poté, co se to nepodař...
Krugman: Euro může skončit během příštích měsíců, odchod Řecka možný už v červnu
14.05.2012 9:45
Euro se může stát minulostí a to během několika příštích měsíců, varuj...

Váš názor
  • Dobrý den prosím Vás mám také anketu
    14.05.2012 14:54

    1. Co se stane se včelím úlem, když včely vykopnou trubce ? 2. Co se stane se stádem, když pastýř odpráskne prašivou ovci ? 3. Co se stane s rodinou, která vypráská vyžírku a gemblera ? Za odpovědi předem děkuji
    oradapoisson
    • odpověď
      14.05.2012 14:58

      Ze včel se stanou lesby, z pastýře se stane nacionalista a rodina bude označena za latentní rasisty :-))
      Jesse
  • Dobrý den
    14.05.2012 14:48

    v přírodopisu mě učili, že když je ve smečce jeden člen, který netáhne se smečkou, tak ta ho roztrhá a sežere, tím smečka posílí. Když unie vykopne sráče, tak může jedině posílt. Co chtěli Němci koupit to už mají. Ptáte se co budou dělat Němci ? Budou dělat pořád to samé, až jim bude patřit celá Evropa. My můžeme mezitím sedět doma nadávat a čekat.
    oradapoisson
  • mizerná anketa
    14.05.2012 14:16

    Ostatně i ta anketa je katastrofálně zavádějící. Proč je postavena na volbách v Řecku?? Ty volby jsou už jen důsledkem příčin. Proboha, to jsou ti pisálci na Patrii slepí? Všechny anketní otázky jsou zaměřeny pouze na výsledek voleb. Vlastně se není čemu divit, mediálně a politicky jsou v EU už včichni tak pomatení, že se to odráží i tady :-))
    Jesse
  •  
    14.05.2012 13:50

    Nevím ,co se tady řeší. Vždy EU nemá pro případ odchodu člena žádné oficiální pravidla. Až Řekům dojdou peníze, tak stejně nezbyde, aby se zase našla nějaká forma pomoci. Myslím,že toho si je ten vysmátej ultralevičák vědom. V duchu Paroubkova hesla / dluhy se platit nemusí/.
    ruukki
    • Já už to nevím 5 let
      14.05.2012 14:09

      Přece muselo být (neříkám každému) zjevné, že to takhle dopadne. Už prní potíže s dotecemi bank, reakce na hypoteční krizi v USA, tisíce regulačních směrnic, šílkený pokles produktivity, ochrářské manévry, horlivý eurokolektivizmus pomatených nadšenců jak u nás v padesátých letech atd... Proč jsou z toho všici najednou tak vykolejení?:-)))
      Jesse
  • Kde je dnes Řecko
    14.05.2012 13:08

    tam bude za 5 let Španělsko a Itálie. Jestli dneska vypadne z Eurozony Řecko, tak za 5 let vypadne i Španělsko a Itálie. Je to precedent a investoři to vidí.
    Hans
  •  
    14.05.2012 12:14

    Řecko je apendix Eurozony. Rozhánnění zánětu nepomohlo a tak musí být odstraněn. Čím dřív, tím rychleji se tělo zotaví.
    Juniper
    •  
      14.05.2012 12:28

      Určitě nezotaví. Buď Portugalsko sebou potom vezme Španělsko nebo naopak, čímž půjde na řadu Itálie. A pokud by to došlo takhle daleko, dalšími jsou nejspíš Francie a země Beneluxu. Nestabilní je bankovní systém Rakouska (Erste) svou angažovaností v CEE zemích (Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko atd.).
      Peté13
      •  
        14.05.2012 13:11

        Vůbec bych nepřirovnával Itálii, Španělsko nebo Francii k Řecku. Tyto země totiž mají na čem založit svůj růst, kdežto Řecko je jen vyžírka a v přpadě vypadnutí z EU už nenajde partnera, který by s ním uzavřel jakoukoliv smlouvu.
        Juniper
        •  
          14.05.2012 13:35

          A na čem prosím Vás mohou založit svůj růst ? A proč to tedy již dávno neudělali ? Nějaké radikální reformy ani v jedné ze zmiňovaných zemí určitě neprojdou a kupovat si růst dluhem již taky nemohou. Banky v hajzlu, průmysl je v poklesu, nezaměstnanost roste atd. atd. Tak co tedy ?
          Peté13
      • to je možná varianta
        14.05.2012 12:44

        v každém případě bude snaha do toho rvát další a další evropské peníze, jen aby se to posunulo v čase, protože si s tím nikdo neví rady. Kdyby řecko sejmuli už minulý rok, tak jsme to mohli mít možná už stabilizované. Jestli chtějí vypovídat smlouvy jen proto, že je podpsal někdo jiný, tak bych se s nimi už vůbec nebavil, neodpustil jim už ani cent a nechal je totálně vydrtit.
        Oliwer
        • Re: to je možná varianta
          14.05.2012 12:47

          totálně vydrtit - německé banky? ;-)
          Kalka.
          • nene, německé banky bych nedrtil
            14.05.2012 15:19

            Do řecka neměl jít ani jeden eurocent. Ty prachy, co se tam nalily, měli být použity na odkoupení toho smradlavého hnusu (řecké obligace) od bank se skontem 50% (aby to banky neměli zadarmo) a byl by klid. Banky by měli vyčištěné bilance a obligace by se smazaly tlačítkem Delete (stejně se to udělá, protože řekové nidky nic nezaplatí). A Řekům bych zaplatil z Eurofondu školení na Kubě, aby věděli, jak se ten komunismus dělá.
            Oliwer
          •  
            14.05.2012 13:10

            Ty už jsou vydrcené, odepsaly 75% dluhu.
            Hans
            •  
              14.05.2012 13:20

              :-) Pokud by neměly co ztratit (něco jiného je optické snížení dluhu, druhá věc je reálná ztráta), pak by se tak za restruktualizaci a za udržení Řecka v Eurozóně Merklovci nebili
              Kalka.
              •  
                14.05.2012 14:12

                Zápotockého na ně !! Připsat na bankovky dvě nula a jede se dál :-)))
                Jesse
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m