Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Euro může skončit během příštích měsíců, odchod Řecka možný už v červnu

Krugman: Euro může skončit během příštích měsíců, odchod Řecka možný už v červnu

14.05.2012 9:45, aktualizováno: 14.5. 12:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Euro se může stát minulostí a to během několika příštích měsíců, varuje držitel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman. Konec eurozóny v její současné podobě je možností, rozhodnutí je přitom na Německu, píše ekonom ve svém pravidelném blogu na webu The New York Times.

Krugman shrnuje scénář dalšího vývoje v eurozóně ve čtyřech hlavních bodech. Tím prvním je vystoupení Řecka z měnové unie a to „velmi pravděpodobně“ již příští měsíc. Řecké strany se po volbách snaží sestavit fungující vládu, ale zatím se jim to nedaří. To může ohrozit čerpání mezinárodní pomoci, kterou země nutně potřebuje.

Po návratu Řecka k národní měně drachmě by podle Krugmana, který je častým kritikem evropské strategie spočívající v politice úsporných opatření, následoval obrovský odliv peněz z italských a španělských bank, protože střadatelé by se snažili přesunout svoje úspory do Německa. Na takový vývoj by obě země možná odpověděly zákazem převodu vkladů za hranice a omezením objemu hotovostních výběrů.

Blížící se kolaps italských a španělských bank by podle Krugmana nejspíš vedl ke snaze zachránit situaci z peněz ECB, z níž by tak byly čerpány obrovské částky, které by měly problematické finanční ústavy zachránit.

Takový vývoj by postavil největší ekonomiku eurozóny, tedy Německo, před složitou volbu. Pro udržení eurozóny by se Němci museli například smířit se zárukami za španělský dluh, které by pomohly "zlevnit" ceny španělských dluhopisů, a museli by také přijmout vyšší inflaci v eurozóně.

Pokud by Německo takový scénář odmítlo, evropská jednotná měna by po deseti letech od zavedení do oběhu skončila. "Mluvíme o měsících, nikoliv o letech," nastínil Krugman předpokládaný časový horizont událostí.

"Ke komentáři Paul Krugmana není co dodat, ve zkratce přesně vystihnul to, čeho se finanční trhy nejvíce obávají a co právě dnes opět silně hýbe kurzem eura a dluhopisy i akciemi po celém světě," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Odchod Řecka z eurozóny by se podle něj mohl stát trhlinou v hrázi, kvůli které se protrhne celá přehrada. "Opět se tak vrací otázka, zda prohloubit vzájemnou solidaritu a posunout evropskou integraci směrem k fiskální a politické unii či nikoli," dodal s tím, že do diskuze se tak vrátí témata jako výrazné posílení záchranných fondů EFSF a ESM, společný evropský dluhopis, celounijní ministerstvo financí nebo částečně společné daně.

S Krugmanovou myšlenkou zvýšení německých záruk za dluh jižních zemí a přijetí vyšší inflace ovšem Marek nesouhlasí. "Tuto myšlenku razí více ekonomů a v podstatě jde o to, jak učinit jih Evropy více konkurenceschopný na úkor Německa. Bylo by chybou, aby Německo ztrácelo svou konkurenceschopnost vůči USA a zemím BRIC. Tím by si eurozóny jako v celek v globálním kontextu jenom pohoršila," uvedl.



(Zdroj: NYTimes, ČTK)


Čtěte více:

Vlivný německý časopis:
14.05.2012 8:53
"Acropolis, Adieu! Proč Řecko musí opustit euro." Tak zní titulky pře...
Řecký prezident zkouší upéct vládu, čekají se ale nové volby. Euro nejníže za 4 měsíce
14.05.2012 9:24
Samotný prezident Řecka Karolos Papulias zkouší poté, co se to nepodař...

Váš názor
  •  
    14.05.2012 11:46

    Nevím proč nás všichni straší katastrofou po odchodu Řecka z eurozóny. Tvrdí,že nákaza se bude šířit do Španělska,Portugalska atd. Nákaza je slovo z medicíny a pokud vím, tak v té se (přes obrovské možnosti, které současná medicína má) končetina zasažená gangrénou řeže a odhazuje, právě proto, aby se zdravá část těla zachránila. S eurozónou to bude fungovat stejně. A výsledek pro bude tím lepší, čím hůře dopadne Řecko po odchodu z eurozóny.
    rené
  •  
    14.05.2012 11:33

    Gréci sú lepší obchodníci ako Krugman.
    Open_mind
  • Je to ještě horší než si Krugman a & myslí
    14.05.2012 10:21

    Po návratu Řecka k národní měně drachmě by podle Akimise Sporakimise který je častým kritikem evropské strategie spočívající v politice úsporných opatření, následoval nejen obrovský odliv peněz z italských a španělských bank, ale lidé by prostě přestali měnu jako takovou ignorovat. V řecku by se hlavním směnitelným platidlem stala cibule, protoře by měla větší cenu než drachma.Střadatelé by se snažili přesunout svoje zásoby cibule do Německa. Na takový vývoj by Německo odpovědělo zákazem dovozu cibule jako takové. Itálie a Španělsko, kteří by v tu dobu už byli v prdeli by platili vínem. Vedlo by to k tomu, že by byla celá Evropa ožralá a tak by Němci přestali chlastat pivo a vrhli by se na levnější víno. Blížící se kolaps italských a španělských vinohradů by podle Sporakirise nejspíš vedl ke snaze zachránit situaci konzumací hlodavců. Takový vývoj by postavil největší ekonomiku eurozóny, tedy Německo, před složitou volbu. Pro udržení eurozóny by se Němci museli například smířit s tím, že budou žrát potkany taky, kteří by pomohly "zlevnit" ceny španělských ondater, a museli by také přijmout vyšší migraci v eurozóně. Pokud by Německo takový scénář odmítlo, evropská jednotná měna by po deseti letech od zavedení do oběhu skončila. "Mluvíme o měsících, nikoliv o letech," Nikdo si však neuvědomuje, že Německo není ochotné po ukončení Eura vrátit zpět marku. byl by to neudržitelný kolaps, řekl Omar Ibrahim Hasan Mohamed Kabdaluh, německý zmocněnec kancléřky a dodal, že se Německo raději vrátí k té cibuli. Tento můj příspěvek má stejnou hodnotu jako ten Krugmanův.
    oradapoisson
    • Re: Je to ještě horší než si Krugman a & myslí
      14.05.2012 10:30

      Hezky jsi to napsal, aj jsem se zasmál :-) Mno, ve skutečnosti to legrace není, pokud si pamatuješ kolaps ekonomiky Polska ke konci fungování RVHP. Zlotka zažila takovou hyperinflaci, že se o tom raději nechce už nikomu psát... rychle zapomenout !!:-) A jak to bylo v praxi? Poláky zachránil od hladu výměnný obchod. A najednou začala ekonomika fungovat. Vláda až po rozbujelé byrokratické instituce byla totálně postavena mimo hru. Kdo něco uměl, pracoval, pěstoval, choval... ten se zapojil a polákům byl nějaký stát ukraden. Kupodivu nikdo nezemřel hlady, jak se tomu děje dnes v EU. Je dobré si občas sáhnout na samé dno a zbavit se konečně pijavic ve všech zbytnělých a naprosto zbytečných institucích.
      Jesse
      •  
        14.05.2012 10:53

        Poláky nezachránil výměnný obchod, ale dolarizace ekonomiky. Tehdy byl v Polsku reálnou měnou USD.
        Hans
        •  
          14.05.2012 11:20

          A ti co neměli k dolarům cestu?
          Jesse
  •  
    14.05.2012 9:47

    Takže i Krugman převrátil kabát a uznal realitu.
    Hans
    •  
      14.05.2012 9:49

      Myslím a paměť mě neklame, že už to argumentoval několikrát za poslední rok.
      Jesse
      • hm
        14.05.2012 10:13

        je to iba príprava trhov na pokles, takých článkov bude v máji veľa. Euro sa malo rozpadnúť už minulý rok, a SUPERMARIO vymyslel, čo USA nikoho (nechcelo?) napadnúť.
        Open_mind
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data