Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Le Monde: Nekonečný boj proti italské mafii

Le Monde: Nekonečný boj proti italské mafii

23.05.2012 15:34
Autor: ČTK

Itálie oslavuje své mučedníky. Televize, rozhlas, jakož i tisk jsou plné zvláštních pořadů a příloh. Přinášejí fotografie žoviální tváře soudce Giovanniho Falconeho a přísnější tvář jeho přítele a rovněž soudce Paola Borsellina. Přinášejí záběry kráteru způsobeného explozí bomby na dálnici z Palerma do Punta Raisi, při níž zahynul 23. května 1992 první z nich, a záběry aut sežehnutých explozí vozidla s nastraženou bombou, která 19. července téhož roku v Palermu ukončila život druhého. Po dvaceti letech se nabízí otázka: kdo zvítězil? Stát podezíraný z toho, že byl občas nečinným, ba přímo spolupachatelem organizovaného zločinu, nebo mafie, napsal francouzský deník Le Monde.

Z ekonomického hlediska je na tom mafie dobře. Roční obrat čtyř hlavních zločineckých organizací - Cosa Nostra na Sicílii, Camorra v oblasti Neapole, 'Ndrangheta v Kalábrii a Sacra Corona Unita v sousední Apulii - se blíží 130 miliardám eur (3,2 bilionu Kč), což jsou tři procenta italského hrubého domácího produktu! 'Ndrangheta je v čele: nelegální obchod se zbraněmi, drogami a odpadem a vyděračství jí ročně přináší na 44 miliard eur (1,1 bilionu Kč). Její říše, zprvu omezená na zapadlé vísky v Aspromonte, se nyní rozkládá až v klidných krajích Ligurie a Piemontu 1000 kilometrů na sever...

"Zvítězili jsme v mnoha bitvách," konstatuje státní prokurátor pro boj proti mafii Pietro Grasso, "ale válku jsme dosud nevyhráli." Pokud jde o vyhrané bitvy, bilance je výmluvná. Vražda obou soudců umožnila, že si instituce plně uvědomily vážnost situace a následovaly vlny nebývalého zatýkání. V letech 1993 a 2006 byli zatčeni pohlaváři mafie na Sicílii Toto Riina a Bernardo Provenzano. Nedávná zatčení Michela Zagarii a Antonia Iovineho, dvou šéfů neapolské Camorry, ukázaly houževnatost státu. Chybí pouze zatčení Mattea Messiny Denara, považovaného za posledního patrona Cosy Nostry.

Posílení zákonů vedlo k zatčení asi 5000 osob. Mezi nimi je 24 ze 30 nejhledanějších mafiánů. Zaveden byl nový trestný čin, mafiánské spolčení, a to soudcům umožnilo rozšířit okruh vyšetřování. Informace jsou často získávány díky bývalým mafiánům, kteří se rozhodli spolupracovat s policií. Těm stát zaručuje odklad trestu a ochranu. Dalším účinným nástrojem je systematické uplatňování trestu doživotí pro velké mafiány. Takový zákon byl sice odhlasován již v roce 1975, ale používán byl teprve po atentátech na Falconeho a Borsellina. Kromě toho je uplatňován zvláště přísný vězeňský režim, který mafiánovi brání v jakémkoli kontaktu s jeho klanem a rodinou.

Z ekonomického hlediska byl organizovaný zločin zasažen častým zabavováním majetku: podniků, pozemků, domů, automobilů i peněz v hotovosti. V roce 2010 vznikla Národní agentura pro konfiskovaný a zajištěný majetek (ANBSC), která letos v dubnu registrovala 12.083 zajištěných majetků, z toho 1552 podniků, v celkové hodnotě kolem 10 miliard eur (250 miliard Kč). "Jsou-li mafiáni připraveni strávit celý život ve vězení, pak se více obávají likvidace své finanční říše," vysvětluje Grasso.

Mafie se totiž mění a přizpůsobuje. Po Riinovi a Provenzanovi, kteří řídili své klany z ovčínů ukrytých v horách na Sicílii, nastoupila mafie s bílými límečky. Její muži pronikli do politiky a obchodu i v severní Itálii. V roce 1995 byla poprvé obec na severu země, Bardonecchia v Piemontu, dána pod správu prefekta, protože do jejího vedení pronikla mafie. K nejvýznačnějším zatčením došlo v posledních letech v Miláně, kde byla v roce 2010 zadržena téměř stovka členů 'Ndranghety. Demisi musel podat Nicola Consentino, bývalý státní tajemník pro ekonomiku ve vládě Sylvia Berlusconiho, protože byl napojen na klan Casalesi, jenž vládne Camoře. Ve vězení je bývalý prefekt Sicílie Salvatore Cuffaro řečený Toto, který byl odsouzen za činnost ve prospěch Cosy Nostry.

Na samotného Berlusconiho, který se chlubí, že organizovanému zločinu zasadil nejtvrdší rány, ukázal bývalý mafián spolupracující s justicí Gaspare Spatuzza. Berlusconi prý před svým nástupem k moci v roce 1994 jednal s mafií o zastavení boje proti ní z 80. a 90. let. Jeden z jeho hlavních spolupracovníků senátor Marcello Dell'Utri, pocházející ze Sicílie, sloužil údajně jako prostředník. Senátor byl odsouzen k sedmi letům vězení, ale kasační soud požádal o revizi jeho procesu.

"Silvio Berlusconi hrál dvojí hru, a to je rovněž vážné," uvádí expert na mafii Francesco La Licata v deníku La Stampa. "Vychloubá se, že dal zatknout mnoho lidí, ale zároveň mařil práci prokuratury tím, že ji očerňoval či že chtěl omezit používání telefonických odposlechů, aby se vyhnul procesům a vyšetřováním, do nichž je zapleten."

Společnost se však vyvíjí. Zatýkání je nyní v Palermu Trapani či Neapoli přijímáno radostnými manifestacemi. Maskovaní policisté, kteří přivádějí mafiány na komisařství, jsou zdraveni jako hrdinové. Různá sdružení, jako je Addio pizzo (daň mafii), doporučují bojkot obchodů a podniků, které přistupují na vydírání. Sdružení podnikatelů na Sicílii vyloučilo ze svých řad všechny podnikatele podezřelé ze vztahů s mafií. Sdružení Libera, v jehož čele stojí kněz don Luigi Ciotti, podporuje myšlenku občanského odporu proti organizovanému zločinu. "Na Sicílii dnes lidé vědí, kde je dobro a kde zlo. Ale v Římě a v Miláně? Tam se ještě často popírá sama existence mafie," uvádí Attilio Bolzoni z listu La Repubblica.

Podle Grassa je dnes nejnaléhavější zpřetrhat vazby mezi organizovaným zločinem a chudým obyvatelstvem v Kalábrii, v Kampánii, na Sicílii či v Apulii, jemuž mafie poskytuje jakousi formu "sociální ochrany". La Licata se ptá, co by s těmi regiony bez mafie bylo. Upozorňuje přitom, že stát dnes nemá na to, aby nelegální aktivity nahradil legální ekonomikou."

V roce 2008 bývalý ministr kultury Vittorio Sgrabi, který se stal starostou sicilského Salemi, křičel z okna své kanceláře: "Mafie je h...! Neexistuje už!" Chtěl ve svém městě otevřít první muzeum organizovaného zločinu, aby ukázal, že mafie patří minulosti. O čtyři roky později bylo obecní zastupitelstvo rozpuštěno... kvůli pronikání mafie.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university