Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co možná milovníci zlata nechápou ...

Co možná milovníci zlata nechápou ...

06.06.2012 15:28, aktualizováno: 6.6. 17:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Takzvaní goldbugs jsou milovníci zlata, kteří nejenže věří v jeho pevný fundamentální základ, ale tento kov dokonce zbožně uctívají. Jejich pohled představuje tržní filozofii, doktrínu, systém víry. Pokud ho zpochybníte, vzbudíte jejich hněv a dostane se vám výsměchu. Racionální diskuse s nimi není možná, protože jejich argumenty jsou absolutní a bez možnosti jejich změny.

S některými názory, které goldbugs zastávají, lze sympatizovat, problémem je ale jejich naprostá nenávist k tzv. papírovým penězům, neboli k „fiat“ peněžnímu systému. Ten má ale mnohem více do sebe, než bychom se mohli domnívat. Ve zlatém systému dáváme svou víru lesklému neživému objektu, v papírovém „fiat“ systému věříme vztahům, našim sousedům a celé společnosti. Věříme, že ta dodrží své závazky, protože nedává smysl, aby tak neučinila. Společnost je totiž stejně závislá na tom, abyste vy dodrželi své závazky k ní, jako vy jste závislí na jejím dodržování závazků k vám. Jde o symbiózu založenou na důvěře.

Charles Eisenstein ve své nezvyklé analýze současné globální krize poukazuje na velmi zajímavý rys současného systému založeného na důvěře: „Předpokládejme, že mám dvanáct bochníků chleba a vy jste hladoví. Sám je všechny nesním, protože by se mi dříve zkazily a proto vám některé rád zapůjčím. Vezměte si tedy šest bochníků a až budete mít v budoucnu chleba vy, dáte mi je nazpět.“ Ve světě, kde se věci kazí, je přirozené, že se o ně dělíme. Ti, kteří tak nečiní, skončí na hromadě zkaženého jídla a zrezavělých věcí a nikdo jim nepomůže, protože ani oni nikomu nepomohli. Podobně argumentuje antropolog David Graeber. Ten se domnívá, že „fiat“ systém je založen na vzájemném poskytování služeb; nazývat ho systémem založeným na dluhu není správné. Jeho základ totiž představuje potřeba podělit se o to, co máme dnes, protože nevíme, jakou pomoc budeme od ostatních potřebovat zítra.

Pokud pak chceme nahradit současný systém, možná nechápeme, jaká je skutečná role zlata a peněz v ekonomice. Současný systém se vyvinul přesně kvůli tomu, aby docházelo k transferu zboží, které podléhá zkáze (národní bohatství a produktivita), k maximálnímu množství lidí. A tento systém zaručuje efektivitu.

Zlato začalo jako měna fungovat kvůli svým vlastnostem – nepodléhá zkáze. Golbugs však u něj vidí hlavní přednost v tom, že na rozdíl od současných peněz nelze manipulovat s jeho množstvím a snižovat tak kupní sílu některé skupiny obyvatel. V takové situaci by ti, kteří mají možnost „tisknout peníze“, okrádali zbytek společnosti. Možnost změny objemu oběživa je ale i nutným korekčním procesem. Používání zlata by naopak podkopalo schopnost regulovat objem oběživa v ekonomice tak, jak to potřebuje.

Zlatý systém by podporoval asociální chování a snahu o jeho hromadění u určitých jedinců, současný systém naopak podporuje pravý opak - sdílení, rozdělování, spolupráci. A nemluvíme o něčem, co by bylo vynucováno. Jde o vlastnost, která je pro systém vlastní. Řešení současné krize je tak dvojí: Goldbugs vlastně navrhují, aby všichni hromadili bohatství ve formě komodity, které se možná nakonec nikdo nenají. Nebo možnost využít současného systému a přesvědčit společnost, aby si opět důvěřovala.

(Zdroj: FTAlphaville)


Váš názor
  • Klasický argument, který je ovšem zcela mylný
    07.06.2012 14:56

    Jedná se o klasický argument tzv"hromadění peněz". Pro všechny, kteří chtějí znát podstatu tohoto mýtu, doporučuji si přečíst kapitolu 9. na str. 43 v knize "Peníze v rukou státu". Zdroj Zde: http://www.libinst.cz/etexts/rothbard_penize.pdf
  • hodnota bankovek či čísla na monitoru
    06.06.2012 16:53

    bohužel být platební měnou zlato nejsou multimiliardáři(nebo jich rozhodně nebude ani 5% dnešního stavu) a rozdíl mezi chudým a bohatým není tak velký, proto je nutno mít jinou ne/hodnotu aby vůbec bylo možno víc bohatnout či chudnout..... O ekonomiku zde vůbec nejde ta by fungovala, oběh zlata by dále byl, jenže by nemohlo docházet k pseudo růstu (lidé si za svou práci koupí méně a přitom ekonomika roste) to je možné jen u neexistující hodnoty, protože jí můžete zvedat, jak se vám zachce, jen ovšem do doby, než někdo řekne, že to žádná hodnota není a v takovém případě dojde na splasknutí bubliny...... nejsem zastáncem zlata, dnes jsou určitě důležitější prvky (plyny, kapaliny, i pevné látky) jen nehodnota v podobě papíru je mi proti srsti a její propagace mi přijde jako klamání lidí. 50Kč mince je cennější než 5 000 Kč bankovka(pokud není cenná pro svou raritnost pro sběratele) a číslo na monitoru 1 000 000Kč nemá už žádnou cenu v případě krachu měny.
    chicko
    • Re: hodnota bankovek či čísla na monitoru
      06.06.2012 18:23

      Nejsem častý přispěvatel do komentářů, ale tohle mě pobavilo. Hrozně dlouho jsem přemýšlel o funkci peněz a o proměnlivosti hodnot. Přesvědčil jsem sám sebe, že peníze jsou pouze měrnou jednotkou lidské práce. Jako metr, stupeň a podobně. Podle mě nemají vůbec žádnou hodnotu, jen víru v to a to je to o co ve článku jde, že za peníze dostanu zase nějaký jiný díl práce (třeba v podobě hotového produktu). Výhodou tohoto systému je, že je legislativně správný a vynucovaný,(jednoduše daněný) takže za peníze mám nárok na zboží nebo službu v její hodnotě. Jelikož všichni něco potřebují tak je systém v nějaké rovnováze. Když se rovnováha naruší dochází k orientaci na reálné věci, které jsou lidem k užitku anebo jsou uchovatelem hodnoty, za kterou je považováno i zlato. Já osobně ve víru v dokonalý systém nevěřím a preferuji reálně věci. Nevýhoda tohoto přístupu je v tom, že není legislativně podporován. Krásným případem je kauza paní Havránkové, která nechtěla prodat své pole státu za peníze, ale chtěla za něj jiné stejně hodnotné pole. Nu a s tímto narušitelem se musí udělat krátký proces. Ruku na srdce, kolik lidí by mohlo žít s člověkem, který bude narušovat váš systém, který jste si vyrobil, a který vám vyhovuje? Současný systém někomu vyhovuje někomu. Já proti němu nevystupuji, jen se jej snažím pochopit, nepotřebuji porážet trh. Držba zlata ve fyzické podobě zvedá v člověku dobrý pocit rezervy když system funguje nebo ne (nesmí se koukat on line na cenu a brát to jako investici). To Je vše co jsem chtěl říct. Mějte se fajn
      Rv
    • Re: hodnota bankovek či čísla na monitoru
      06.06.2012 17:22

      Takhle jsme o zlatě nikdy neuvažoval. Pravda, za zlato si chleba nekoupíš, když chleba nebude. Jedno se ale zlatu upřít nedá - když lidi nebudou vymýšlet pseudomodely, mýty, pověry... pak bude mít všechno svou hodnotu podle užitkovosti a ne podle přání někoho. Budiž chudí duchem blaženi, tedy ti, kteří věří bublinám :-))
      Jesse
  • Goldbugs
    06.06.2012 16:53

    pisatel Patrie v tom ma gulas - plete pate pres devate a sice - David Graeber s golbucks a goldbugs. Ovsem zde na Patrii to neni nic neobvykleho. Hlavne ze vypadaji vsichni dulezite a kdyz se vam nejake zpravy nelibi tak si pockejte dve nebo tri minuty a vsechno bude uplne jinak. Opravdu hodnotne informace - na ty se muzete plne spolehnout a ridit se jimi.
    bearbull
  •  
    06.06.2012 16:01

    Takže podle posledního odstavce: hromadit zlato je asociální a hromadit peníze nikoliv. Co je to zase za propagandistické žvásty? Divím se, že k tomu redakce nedá vysvětlující komentář, tak jako to muselo být u Majora Zemana v TV.
    Berounskej
    •  
      06.06.2012 16:15

      ja to pochopil tak, ze hromadeni zlata je spatne a hromadeni penez jeste vic.. klasicky projev dusevne nemocnych lidi. patria to pouziva pouze k zvyseni navstevnosti..
      Azb
      •  
        06.06.2012 17:25

        Osobně hromadím nuly v počítači a zásoby na dobu nouze, která spolehlivě přijde. Mám už plný sklep různých lihovin - slivovicu, líh, víno, lihoviny... A ty se nezkazí, na to vem jed :-))
        Jesse
        •  
          06.06.2012 18:32

          pockej, ted jsi mi pripomne dedu simpsona jak sli s houmrem do irske hospody a pres noc se tak stali, ze ji od majitele koupili a jak deda jak delal inventuru, tak nasel 50 let starou palenku a ze prej ji radsi vyleje, pac za tu dobu uz musi byt zkazena :))
          Azb
        •  
          06.06.2012 18:29

          kompot z cervene repy taky neni k zahozeni
          Azb
          •  
            06.06.2012 18:31

            No to je snad telepatie nebo tak něco... zrovna tento rok jsem červenou řepu vysadil. Ty mě špehuješ, co?:-))
            Jesse
            •  
              06.06.2012 18:33

              ani nee. nebo jeste nee?. ale mam ji rad uz od detstvi a mel jsem od ni obarveny vsecky tricka.
              Azb
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.