Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zoellick: Jak usnadnit obchod

Zoellick: Jak usnadnit obchod

29.06.2012 13:46

Svět zažívá čtvrtý rok velké hospodářské recese. Ekonomiky členských zemí Světové obchodní organizace (WTO) dosud odolávají rozsáhlému protekcionismu, který by již tak špatnou situaci ještě mnohem zhoršil. Protekcionistické tlaky však sílí a vyčerpaní politici slyší další a další výzvy k ekonomickému nacionalismu.

Nejlepší obranou otevřeného obchodu ze strany WTO je kvalitní útok. Nová Dohoda WTO o usnadnění obchodu by prospěla všem, neboť by zvýšila obchodní kapacitu rozvojových zemí, posílila rozvojový mandát WTO a podpořila globální hospodářský růst. Více než deset let po zahájení kola rozhovorů o globálním volném obchodu z Dauhá by tato dohoda mohla být první splátkou závazku členských zemí WTO spojit obchod s rozvojem.

Rozvojové země by na zlepšení a usnadnění obchodu vydělaly nejvíce. Správná podpora by pomohla obchodníkům v chudších zemích konkurovat a zapojit se do globálních nabídkových řetězců.

Příležitostí k zisku je dost a dost. Neefektivity při zpracovávání a zúčtovávání zboží stavějí obchodníky v rozvojových zemích do konkurenční nevýhody. Zastaralé a neefektivní pohraniční procedury a nedostatečná infrastruktura často znamenají vysoké transakční náklady, dlouhé průtahy, příležitosti ke korupci a navýšení ceny o dalších 10-15% v podobě nákladů na umístění zboží na trh – v zemích bez moře je to ještě více.

Výzkum Světové banky naznačuje, že každý dolar pomoci poskytnutý na podporu reformy usnadňování obchodu v rozvojových zemích znamená ekonomický přínos ve výši až 70 dolarů. Když jsou prostředky směřovány do zlepšení systémů a procedur hraničního managementu – právě těmito otázkami se přitom jednání o usnadnění obchodu zabývají –, je dopad obzvláště významný.

Projekty zaměřené na podporu efektivity a průhlednosti, podporované rozvojovými bankami a bilaterálními dárci, přinesly dramatickou změnu. Procedurální vylepšení ve východní Africe zkrátila průměrnou dobu zúčtování nákladu přecházejícího přes keňsko-ugandskou hranici z téměř dvou dnů na pouhých sedm hodin. V Kamerunu některé naše organizace ve spolupráci se Světovou celní organizací pomáhají celnímu úřadu snížit korupci a zvýšit výběr příjmů – ty podle odhadů přesahují 25 milionů dolarů ročně.

Na laosko-vietnamské hranici snížila subregionální dohoda o přeshraniční dopravě tranzitní dobu nákladu ze čtyř hodin na něco málo přes jednu hodinu. Nová celní složka, která je součástí projektu dálnice z Phnompenhu do Ho Či Minova Města, pomohla zvýšit celkovou hodnotu obchodu přes hranici Moc Bai-Bavet o 40% během tří let. V Peru spolupracují některé naše banky s mezinárodními nákladními dopravci na spojení odlehlých vesnic a malých firem s exportními trhy prostřednictvím národních poštovních služeb, což proměnilo více než 300 malých firem v exportéry, ve většině případů poprvé.

Obrysy nové Dohody WTO o usnadnění obchodu jsou již zřejmé, avšak u některých konkrétních ustanovení přetrvávají rozdílné názory na otázky technického rázu. Rozvojové země chtějí věrohodný závazek podpory implementace, jako jsou technická pomoc a budování kapacit. Studie Světové banky odhaduje, že náklady na zavedení těchto opatření, které by pravděpodobně kryla dohoda o usnadnění obchodu, by byly relativně skromné – ve zkoumaných zemích to bylo 7-11 milionů dolarů rozložených do období několika let –, a to zejména v porovnání s očekávanými přínosy.

Programy budování kapacit a financování pro vlády, které chtějí zlepšit a usnadnit obchod, jsou již k dispozici. Velké dárcovské země a mezinárodní rozvojové organizace daly usnadnění obchodu prioritu a zvýšily do něj investice. Podle OECD se v letech 2002 až 2010 zvýšila reálná pomoc související s usnadněním obchodu desetinásobně, z téměř 40 na bezmála 400 milionů dolarů.

Africká rozvojová banka, Asijská rozvojová banka, Evropská banka pro obnovu a rozvoj, Meziamerická rozvojová banka, Islámská rozvojová banka a Světová banka jsou připraveny pomáhat – po boku WTO – rozvojovým zemím při procesu plné a efektivní implementace zmíněné dohody. To znamená pomáhat jednotlivým zemím vyhodnocovat případ od případu jejich potřeby související s usnadněním obchodu, porovnávat tyto potřeby s požadovanými zdroji a zprostředkovávat partnerství mezi příjemci pomoci a rozvojovými spojenci tak, aby se zajistilo, že podpora bude poskytována rychle a efektivně.

Při mezinárodních vyjednáváních vždy existuje cesta vpřed, pokud je určitá dohoda přínosná pro všechny. Usnadnění obchodu nabízí rozvojovou dividendu pro všechny země. Je načase, aby členské státy WTO dosáhly pokroku v otázkách, kde k tomu existuje prostor. Bude to první splátka solidní investice. 
 
Ahmad Mohamed Alí Madání je prezidentem Islámské rozvojové banky. Donald Kaberuka je prezidentem Africké rozvojové banky. Haruhiko Kuroda je prezidentem Asijské rozvojové banky. Thomas Mirow je prezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Luis Alberto Moreno je prezidentem Meziamerické rozvojové banky. Robert B. Zoellick je prezidentem Skupiny Světové banky.

Copyright: Project Syndicate, 2012.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.