Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSSD vyvolá kvůli Kalouskovi hlasování o nedůvěře vládě, VV budou hlasovat proti kabinetu

ČSSD vyvolá kvůli Kalouskovi hlasování o nedůvěře vládě, VV budou hlasovat proti kabinetu

13.07.2012 16:18, aktualizováno: 13.7. 16:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Opoziční ČSSD vyvolá kvůli aféře kolem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ohledně případu nákupu letadel CASA ve sněmovně další hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Na samotné hlasování by podle zdrojů agentury MediaFax mohlo dojít už na začátku příštího týdne, v úvahu by připadalo úterý nebo středa.

V aféře jde o Kalouskovy telefonáty s vyšetřovatelem případu a s policejním prezidentem Petrem Lessym. "My pokládáme chování ministra financí Kalouska za zcela nepřijatelné a neslučitelné s funkcí člena vlády. Je to člověk, který by neměl setrvávat v české vládě už ani minutu," uvedl po pátečním jednání poslaneckého klubu ČSSD předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. ČSSD podle něj vyzvala premiéra opakovaně k tomu, aby ve věci chování ministra financí urychleně jednal.

"Vzhledem k tomu, že předseda vlády nereagoval na výzvy opozičních stran, aby navrhl prezidentu republiky odvolání ministra financí Kalouska, dnes se usnesl poslanecký klub na tom, že bude iniciovat hlasování o vyjádření nedůvěry celé vládě Petra Nečase," prohlásil Sobotka s tím, že ČSSD nemá jinou další možnost, jak vyvíjet tlak na odchod Kalouska z kabinetu.

Sobotka v pátek zdůraznil, že hlasování o nedůvěře vládě nevyvolávají sociální demokraté kvůli současnému rozložení sil ve sněmovně. Tam se po přetvoření vládní koalice ukazuje, že většina hlasů, se kterou koalice vládne, je poměrně křehká. Pravým důvodem je údajně to, že chování Kalouska ohrožuje principy fungování demokratického státu.

"Hlasování vyvoláváme proto, že s dalším fungováním vlády nechceme mít nic společného," řekl Sobotka. Jeho místopředseda Michal Hašek potom doplnil, že se ČSSD nechystá vyjednávat s dalšími politickými kluby, na svou stranu se prý nebude pokoušet získat ani hlasy nezařazených poslanců.

"Necháme na úvaze každého jednotlivého poslance, jak bude hlasovat, je to odpovědnost každého jednotlivce," uvedl. Na druhou stranu ale sociální demokraté spoléhají na to, že na hlasování dorazí většina jejích poslanců. "Předpokládám, že pokud to bude jen trošku možné, dorazí všichni poslanci, kteří zrovna nejsou hospitalizováni a u kterých by přítomnost ve sněmovně znamenala zhoršení zdravotního stavu," dodal šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc v době letních dovolených.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po nedávném zfackování mladíka telefonoval poslanci Petru Skokanovi (VV) a v "rozhovoru" mu nadával. Skokan přepis telefonátu, který je plný vulgarit, přečetl v pátek na plénu Poslanecké sněmovny a vyzval premiéra Petra Nečase (ODS) k odvolání ministra.

"Pan Kalousek se opakovaně vyjádřil ve smyslu, že budou-li jeho praktiky doloženy, tak odstoupí z politiky. Pokud tak okamžitě neučiní, vyzývám tímto zcela oficiálně pana premiéra, aby jej odvolal, a to se stejnou rychlostí a mužnou razancí, jakou v sobě našel u bývalého ministra spravedlnosti," řekl Skokan, který dokumentoval praktiky ministra financí přepisem telefonického hovoru, který s ním vedl v září. V den, kdy ministr dal "několik výchovných pohlavků" mladíkovi, který mu nadával.

Ministr podle Skokanova přepisu poslanci vyhrožoval a mluvil vulgárně, podezříval ho totiž z prozrazení facek tisku. "Skokan: Dobrý večer, pane ministře! Kalousek: Nazdar, ty de...e" stojí v úvodu přepisu. Opoziční poslanec se před i po přečtení přepisu zbytku sněmovny několikrát za vulgarity omluvil.

"Konkrétně a s jasným důkazem jsem zdokumentoval nepřiměřené chování ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Učinil jsem tak po zralé úvaze, abych jednoznačně a skrze konkrétní důkaz potvrdil, že slovní ataky a manipulativní vyhrožování nejen na vyšetřovatele Mazánka či na policejního prezidenta Lessyho nejsou výjimkou ani snad jednorázovým úletem ministra Kalouska. Je to často praktikovanou praxí této osoby," vysvětlil pointu svého vystoupení Skokan.

S důkazem přišel prý na veřejnost až kvůli výzvě ministra Kalouska a premiéra Nečase, kteří opakovaně prohlásili, že kdo má důkaz o nátlaku ministra, ať ho předloží. Zvukový záznam, který si z telefonátu s Kalouskem pořídil, prý neplánuje Skokan zveřejňovat. "Očekávám, že premiér Nečas bude konat a dostojí svému slibu, že prokáže-li se nátlak a ovlivňování ministra financí, tak ho odvolá. Jsem přesvědčen, že jsem takový důkaz premiérovi a veřejnosti předložil," zdůraznil Skokan. 
 
Věci veřejné se připojí k sociálním demokratům a na mimořádné schůzi sněmovny budou hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě, řekl dnes předseda strany Radek John. Strana žádá zřídit speciální vyšetřovací komisi pro kauzu letounů CASA, do které se zapletl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Ústavnost této země začíná být dramaticky narušována. Svědčí o tom i to, že na jednání bezpečnostního výboru se objevila řada indicií, že demokracie tohoto státu je ohrožena. Policie je zastrašována. Policie dostala ten nejstrašnější vzkaz: kdokoliv se pustí do nějaké politické kauzy, může být vyšetřován, může být zlikvidován. Jsme z toho zneklidněni a je třeba udělat všechno pro to, abychom zabránily zastrašování policie," uvedl po jednání poslaneckého klubu Věcí veřejných John.

(Zdroj: MediaFax, ČTK)


Váš názor
  •  
    13.07.2012 16:40

    pan ministr kalousek,jazyk ostrý jak brousek,chlastu má vždy plný tácek,od nadávek a též facek nemá nikdy velké dály.superman s velkými svaly nabitými mnoha ergy,schovaný za Schwarzenbergy!!!!Milý pane Kalousek už vám chybí jen fousek aby někdo za váš stil s vámi rychle zatočil!!!!
    bob
    •  
      13.07.2012 16:53

      škrtací orangutan bude mít těžký víkend, ale háva to zařídí...
      maart
      •  
        13.07.2012 16:59

        nadruhou stranu kdyz kalouse odvolaji, tak nikdo nemusi spekulovat proc chtel opustit politiku, coz by nastalo, kdyby odesel sam od sebe. takhle budou vsichni vedet proc. on ma taktiku na vsecko :)
        Azb
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m