Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ČEZ Beneš: Temelín postavíme buď s prestižním investorem, nebo sami. Předběžné vyhodnocení nabídek v prosinci

Šéf ČEZ Beneš: Temelín postavíme buď s prestižním investorem, nebo sami. Předběžné vyhodnocení nabídek v prosinci

20.07.2012 16:06, aktualizováno: 20.7. 16:19
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Tuzemská energetika ČEZ sestavuje seznam potenciálních investorů, kteří by se mohli podílet na dostavbě jaderné elektrárny Temelín, nemá ale zatím žádného favorita. Vítěze tendru na dostavbu jaderné elektrárny vybere ČEZ do poloviny roku 2013, uvedl v rozhovoru pro Bloomberg šéf ČEZu Daniel Beneš s tím, že první zhodnocení podaných nabídek poskytne již v prosinci tohoto roku.

„Vedeme jednání s potenciálními investory, ale ještě jsme se k nikomu konkrétního nepřiklonili,“ uvedl Beneš. „Diverzifikace rizika tímto směrem je obvykle žádoucím postupem, ovšem pouze v případě, že budeme mít vysoce kvalitního partnera,“ dodal šéf ČEZu.

Daniel Beneš omítl spekulace trhu, že v tendru na dostavbu Temelína by mohla mít určitou výhodu francouzská Areva kvůli její těsné spolupráci s další francouzskou energetikou Electricite de France SA (EDF), která by se v Temelíně mohla stát právě spoluinvestorem. „Výběr dodavatele nemá nic společného s potenciálním strategickým investorem,“ uvedl šéf ČEZu Beneš s tím, že ČEZ hledá silného investora, který bude pro ČEZ reálným přínosem a pokud takového nenalezne, bude dostavbu jaderné elektrárny Temelín financovat sám.

Pokud jde o vyhodnocení nabídek na dostavbu Temelína, Daniel Beneš potvrdil jako termín pro výběr některého z uchazečů polovinu roku 2013, uvedl ale, že předběžné vyhodnocení ČEZ nabídne již v prosinci. "Předběžné vyhodnocení nabídek do Westinghouse Electric, Areva SA a rusko-českého konsorcia pod vedením Atomstrojexport vydáme v prosinci. Vítěz tendru bude znám v létě (příštího roku) a kontrakt musí být podepsán před koncem roku 2013," řekl Beneš. ČEZ je jedinou evropskou energetikou, která v tuto chvíli chystá projekt (do)stavby jaderné elektrárny.

Šéf ČEZu potvrdil nedávné vyjádření rumunských manažerů o tom, že energetika chce v Rumunsku posilovat výkon větrných parků vlastní stavbou i možnou cestou akvizic, odmítl naopak další část vyjádření o možném nákupu rumunských distribučních společností, nyní ovládaných státem.

ČEZ má zájem o vstup do tendrů na prodej vládou kontrolovaných distribučních společností, uvedl manažer aktivit ČEZ v Rumunsku Jan Veškrna v úvodu tohoto týdne. Podle ČEZu ale nebude v jeho silách ucházet se o všechny tři distribuční společnosti, jako nejpravděpodobnější vychází nabídka na Electrica Muntenia Nord. ČEZ podle Vešrny v tomto směru lobuje u rumunské vlády, ale nepůjde do tendru, pokud padne rozhodnutí prodat všechny tři distribuční společnosti dohromady. Všechny tři ditribuční společnosti jsou kontrolovány státní energetikou Electrica SA. „Akvizice energetických distributorů není prioritou,“ uvedl ale dnes šéf celé skupiny Daniel Beneš.

Expanzi chystá ČEZ v Rumunsku v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Současnou kapacitu větrných parků, představovanou 600 MW výkonu větrných farem ve Fontanele a Cogealac na východě Rumunska na dosah černého moře, hodlá do roku 2016 navýšit až na 1100 MW, uvedl regionální manažer se zodpovědností za oblast výroby elektřiny Ondřej Šafář. „Kapacita bude budována projekt po projektu a měla by se přiblížit či přesáhnout 1100 MW,“ uvedl Šafář v úterý na tiskové konferenci v Bukurešti. Samotné Rumunsko podle v únoru zveřejněného plánu chce ještě letos navýšit instalovanou větrnou kapacitu na 1400 MW u únorových 800 MW. Tuto část plánů šéf ČEZu Beneš potvrdil. Vedle větrných projektů chce ČEZ v Rumunsku dále expandovat cestou hydroelektráren, uvedli tamní manažeři. Investovat hodlá dle nich zejména do malých vodních elektráren a to cestou akvizic i vlastního rozvoje.


Podle informací ČEZ přispěly loni zahraniční akvizice skupiny k celkové ziskovosti souhrnným provozním ziskem EBITDA téměř 11 mld. . Meziročně se tak jejich celkový přínos zvýšil o dvě miliardy korun

(Zdroj: ČEZ, Bloomberg)


Čtěte více:

ČEZ chce expandovat v Rumunsku. Zajímá se o distributory, větrné farmy i hydroelektrárny
17.07.2012 12:21
Tuzemská energetika ČEZ chce expandovat na rumunském trhu. Podle manaž...
Klaus: Boj proti jaderné energetice je nesmyslný, važme si Temelína
20.07.2012 15:19
Podle prezidenta Václava Klause bychom si měli Temelína vážit. Je to v...

Váš názor
  • a kdyby tady spadli marťani..
    20.07.2012 16:41

    No, "orlí hnízdo" ve špindlu má Beneš skoro hotové, tak teď snad bude čas i na jiné aktivity, třeba budování temelína.. jinak fotka je dobrá, Beneš se tváří jako Escobar v době své největší slávy, zatím je asi ještě z čeho brát.. :)
    bob
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m