Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Červeň brzdily finance. Odcházející KIT digital -14 %, Orco -12 %, NWR, PM ČR, CETV či ČEZ -4 %

Týden na pražské burze: Červeň brzdily finance. Odcházející KIT digital -14 %, Orco -12 %, NWR, PM ČR, CETV či ČEZ -4 %

20.07.2012 18:20
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pravidelné střídání poklesů a růstů s intenzivnějším směrem dolů má za sebou v tomto týdnu pražská burza. Její hlavní index PX oslabil o 0,69 % na 898 bodů a chránily jej od hlubších ztrát jednoznačně finance, společnými silami o 2 % zpevnivších akcií tuzemské Komerční banky a rakouské pojišťovací skupiny VIG, k čemuž pomohla páteční slova CEO o silném letošním výsledku, duo navíc růstem o 1,7 % podpořily akcie rakouské Erste Bank.

Mnohem hlubší změny jsou k vidění na sestupné straně SPADu, kde ale z pro PX silných titulů výrazně figuruje pouze NWR. S bezmála 14% ztrátou odcházejí z týdne akcie KITD, technologické dosud duální emise a americkým trhem Nasdaq. Firma přemisťuje sídlo z Prahy do New Yorku a spolu s tím došlo k finálnímu rozhodnutí o stažení akcií z pražského obchodování. Titul končí pod 75 korunami za akcii. O bezmála 12 procent níže u 51 Kč/akcie končí akcie developera Orco, který získal schválení regulátora s uvedením na trh více než 18 milionů nových akcií v souvislosti se směnou dluhu na akcie v německé Orco Germany. Kolem 4 procent pak v týdnu odepisují tituly NWR, CETV či ČEZ a také tabák Philip Morris ČR, na jehož zřejmě ne příliš silné druhé čtvrtletí ukazují výsledky mateřské skupiny PMI, vztahující se k českému trhu. Podrobnosti níže.

Vítězové a poražení tohoto týdne na pražské burze:

Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
KB 2,09 3510,00 KITD -13,88 74,49
VIG 2,01 801,00 Orco -11,77 51,22
Erste 1,70 383,30 NWR -4,37 96,54
Pegas 0,58 432,50 PM ČR -4,27 11200,00
CETV -3,97 103,00
ČEZ -3,74 706,00
Telefónica CR -3,13 378,00
Unipetrol -2,18 166,20
AAA Auto -1,79 18,12
Fortuna -1,74 93,00

 

Úvod nového týdne přinesl na pražskou burzu v rámci první poloviny obchodování zisky, v celodenní bilanci ale ztrátu. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba veřejně prohlásil, že novela horního zákona, kterou představí v srpnu, nebo v září přinese vyšší poplatky za těžbu uhlí, což není dobrou zprávou pro ČEZ ani NWR. Na druhou stranu ale připustil, že s ohledem na potřeby české energetiky muže být do budoucna nutné prolomit limity těžby uhlí. Unipetrol ztratil přes půl procenta pod „stabilní hranici“ 170 po postěžování si polského vlastníka PKN Orlen. Finanční ředitel Jedrzejczyk uvedl, že kvůli ekonomickému zpomalení jsou české operace pod značným tlakem. Připomněl rovněž drahou logistiku dodávek ropy přes státní společnost MERO. Dotčené společnosti včetně Unipetrolu se v ČR snaží vyjednat nižší tarify. KITD pokračuje v obměně nejvyššího managementu. Novým finančním ředitelem se stal Fabrice Hamaide, 46letý dosavadní finanční poradce firmy (od května 2012) a „veterán“ pokud jde o působení v sektoru vývoje softwaru a technologiích. Dříve působil jako finanční ředitel společnosti ATARI, která je globálním vývojářem softwaru, kde navrhl a realizoval plán rychlého návratu k pozitivnímu cash flow a ziskovosti, uvedla firma. Působil také v rámci Parrot SA, Talkway Communications, Logitech nebo Ernst & Young. Dosavadní šéf AAA Auto Anthony J. Denny oznámil, že po dvaceti letech končí v čele společnosti a nahradí jej Karolína Topolová, která doposud pracovala na pozici Deputy CEO a COO. Ta označila za své priority expanzi na trzích v ČR a SR, dosažení profitability v Rusku a vstup na maďarský trh. Denny bude nově zastávat funkci neexekutivního předsedy představenstva. Páteční valná hromada Orco držitelů konvertibilních dluhopisů nenašla potřebnou podporu pro uspíšení směny na akcie skupiny Orco, druhá fáze konverze tak zůstává v platnosti dle původního plánu k 28. září. Akcie Orco v minulém týdnu odepsaly 9,2 procenta, od pondělka postupně prohlubovaly historické minimum.

V úterý pražská burza mírně posílila, když index PX dokázal z mírně příznivého vývoje západoevropských trhů vytěžit 0,7% růst. MMF v rámci hodnocení českého bankovního sektoru došel k podobnému závěru jako pravidelné zátěžové testy ČNB: banky v ČR jsou stabilní a díky svým ziskům přestojí i výraznější ekonomické šoky. Rizika MMF vidí v možném dopadu nepříznivého vývoje v Evropě a případných zásazích mateřských bankovních skupin ze zahraničí. ČEZ chce expandovat na rumunském trhu. Podle manažerů tamní divize chce dále navyšovat kapacitu tamních větrných parků na bezmála dvojnásobek a portfolio doplňovat také o malé vodní zdroje. Aktualizovaná státní energetická koncepce bude počítat se snížením výroby elektřiny z uhlí do roku 2040 o zhruba dvě třetiny. Zároveň bude nutné výrazně zvýšit účinnost spalování uhlí v energetických zdrojích a finančně zatížit vývoz elektřiny. Tím by se mělo ušetřit více uhlí pro české teplárny, uvedl ministr Kuba. Akcie Orca po dalším poklesu o 4 procenta prohloubily historické minimum na 54,50 .

Středečnímu sestupu Prahy i Evropy odolala KB. Titul Orco prohloubil pokles na 52 korun za akcii.

Dolů, nahoru, dolů a ve čtvrtek opět výše zamířil PX růstem o 0,9 %, navíc na solidním objemu. Akcie NWR klesly pod hladinu 100 . Představenstvo Unipetrolu zveřejnilo svůj odhad pro provozní výsledek za 2Q. Vykázaný EBIT skupiny bude negativní a horší než v prvním čtvrtletí roku 2012, uvedlo s tím, že operace s CO2 povolenkami budou mít ve 2. čtvrtletí 2012 pozitivní dopad na EBIT ve výši přibližně 50 mil. , vývoj směnných kurzů naopak negativní dopad ve výši přibližně -550 milionů korun. Podle společnosti nebyly ve 2. čtvrtletí 2012 zaúčtovány žádné významné jednorázové položky. Zásadní zprávou týdne je oznámení KITD o přesunu firemní centrály z Prahy do New Yorku s tím, že to také povede k dříve avizovanému stažení tohoto titulu z pražské burzy. Firma uvedla, že před delistingem ještě počítá s přechodným obdobím obchodování v Praze a na Wall Street zároveň. Oficiální žádost KITD o stažení potvrdila pražská burza s tím, že nyní dojedná konkrétní náležitosti stažení z hlavního trhu s ČNB s cílem ochránit české investory. Původně uvažované přesunutí duálního listingu do Londýna (po vzoru NWR) firma na rozdíl od začátku roku nezmínila. Tabákový koncern Philip Morris International zveřejnil výsledky za 2Q12. V ČR dle dat PMI celkový cigaretový trh klesl o 4,2 procenta na 5,3 miliardy jednotek a dodávky skupiny PMI na český trh poklesly o 9,8 procenta. Tržní podíl skupiny PMI na českém trhu klesl meziročně o 2,7 procenta na 42,8 procenta. Jeho pokles je odrazem pokračujícího ztrácení tržního podílu zejména u značek v nižším cenovém segmentu. Akcie PM ČR oslabily o 0,7 % k 11500 . Orco získalo souhlas regulátora CSSF s prospektem emise akcií v procesu směny dluhu německé Orco Germany na akcie a uvádí 18,36 milionu nových akcií do obchodování v Paříži, Praze a Varšavě po vyřízení nezbytných formalit na každé z burz. Akcie byly vydány proti první splátce konvertibilních dluhopisů v procesu směny 84,5 procenta dluhu na akcie německé Orco Germany. Akcie Orco ztrátou necelých 2 % prohloubily historické minimum na 51 . Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service potvrdila hodnocení závazků ČR na stupni „A1“ a stabilní výhled na udržení ratingu. Jako hlavní důvody rozhodnutí uvedla silný závazek vlády, pokračující v umazávání fiskálních nerovnováh, a také omezené šíření dluhové krize do ČR s ohledem na silný a stabilní finanční sektor. Aukce vládních dluhopisů přinesla rekordně nízký úrok a MF zvažuje využití tržních podmínek k předfinancování výpůjční potřeby i roku 2013.

V pátek pražská burza oslabila o 1,3 % při největším propadu za poslední téměř měsíc. Pesimismus na trzích přišel ze Španělska, kde tamní vláda snížila výhled pro hospodářský růst v příštím roce, což vede k nárůstu výnosu u 10letých španělských vládních dluhopisů na 7,3 %. Tuzemská energetika ČEZ sestavuje seznam potenciálních investorů, kteří by se mohli podílet na dostavbě jaderné elektrárny Temelín, nemá ale zatím žádného favorita. Vítěze tendru na dostavbu jaderné elektrárny vybere ČEZ do poloviny roku 2013, uvedl v rozhovoru pro Bloomberg šéf ČEZu Daniel Beneš s tím, že ČEZ první zhodnocení podaných nabídek poskytne již v prosinci tohoto roku. Potvrdil plány rumunského managementu ohledně zvyšování výkonu tamních větrných zdrojů, nákup rumunských energetických distributorů ale podle něj není prioritou. V elektrárně ČEZ Tušimice v pátek hořelo, zasahovalo pět hasičských jednotek. Příčinu požáru i vzniklé školy ukáže až následující vyšetřování.MŽP vydalo povolení pro pokračování těžby v severočeském uhelném dole Nástup Tušimice do roku 2029. V jeho rámci mohou Severočeské doly, patřící do elektrárenské skupiny ČEZ a dodávající uhlí jejím elektrárnám, vytěžit ke 200 milionům tun hnědého uhlí. Spolu s dalšími drobnějšími zásobami je to právě dost k celoživotnímu provozu elektráren Prunéřov a Tušimice, uvedl již dříve ČEZ. Akcie NWR se propadly pod 100 a se ztrátou téměř 4 % zavřely na nejnižší úrovni od poloviny června. Akcie tohoto těžaře uhlí ignorovaly dnešní 1,7% nárůst ceny termálního uhlí s dodáním v příštím roce. Nový šéf rakouské pojišťovací skupiny VIG Peter Hagen potvrdil výhled svého předchůdce Geyera, že letošní výsledek skupiny bude rekordní. Potvrdil rovněž úmysl na východních trzích růst cestou dalších akvizic. Zároveň dodal, že díky konzervativní investiční politice se skupina drží stranou potíží zemí PIIGS s podílem zhruba 0,2 procenta na jejích investicích. Akcie VIG jsou na růstové straně SPADU, posílily o 1,1 % přes 800 korun za akcii. Pod tlak po předchozím propadu na Wall Street se dostaly akcie KITD, které v pátek odepsaly bezmála 8 %.

Přehled zpráv k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR.

Provozní čísla Unipetrolu odstartovala tuzemskou výsledkovou sezónu za druhé čtvrtletí roku. Kalendář s průběžnými výsledky naleznete zde.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data