Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Do souboje o TNK-BP se vložila státní Rosněfť. Vytlačí spolu s BP vychytralé ruské oligarchy?

Do souboje o TNK-BP se vložila státní Rosněfť. Vytlačí spolu s BP vychytralé ruské oligarchy?

25.07.2012 13:36
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruská státní ropná společnost Rosněfť zahájila jednání o koupi polovičního podílu britského koncernu British Petroleum (BP) v ruském těžaři TNK-BP. Vstoupila tím do sporu mezi BP a konsorciem ruských miliardářů AAR, kteří TNK-BP společně vlastní (50-50). Na smírné řešení, které by zachovalo přítomnost BP v Rusku, chce dohlédnout ruská vláda. V sázce je hodně: 1,7 milionů barelů ropy denně (2 % globální těžby), účast zahraničních investorů v ruském ropném sektoru, přístup k západním technologiím potřebným k otevírání těžko dostupných ložisek na Sibiři a v Arktidě a v neposlední řadě o rovnováhu sil mezi kremelskými frakcemi.

Záměr prodat své akcie v TNK-BP, třetím největším ruském těžaři ropy, britský koncern oznámil začátkem června. Vztahy mezi investiční skupinou AAR, do níž patří Michail Fridman, Viktor Vekselberg, Len Blavatnik a German Khan (všichni s majetky v miliardách USD), a BP byly v minulosti opakovaně poznamenány konflikty ohledně směřování společného podniku a jeho korporátní struktury. AAR už vyjádřilo zájem o koupi poloviny podílu BP a naznačilo i možnost úplného vyplacení Britů.

Situaci změnilo včerejší oznámení Rosněfti, která uvedla, že s BP začala jednat o koupi jejího podílu v TNK-BP. "Rosněfť má velké zkušenosti s řízením rozsáhlých aktiv a považuje možnost odkoupení podílu BP v TNK-BP za atraktivní podnikatelskou příležitost," prohlásil výkonný ředitel společnosti Igor Sečin. Ten byl ve vládě bývalého premiéra (a nynějšího prezidenta) Vladimira Putina ministrem pro energetiku a nyní je krom své funkce v Rosněfti tajemníkem prezidentské komise pro palivoenergetický komplex se zatím nejasně definovanými, ale potenciálně širokými pravomocemi. Jeho zájem o aktiva TNK-BP naznačuje, že má ambici vytvořit z největšího ruského těžaře ropy společnost globálního významu. „Chce dále posilovat pozici hlavní těžké váhy na trhu,“ svěřil se deníku Kommersant zdroj z Rosněfti.

BP potvrdila, že vstoupila s Rosněftí do jednání a podepsala s ní dohodu o mlčenlivosti. Dodala ale, že bude i nadále jednat s AAR. Konsorcium AAR minulý týden uvedlo, že za polovinu podílu BP, tedy za 25 procent akcií TNK-BP, by bylo ochotno zaplatit 10 mld. USD (kolem 210 mld. Kč). Analytici odhadují hodnotu celého podílu BP na 25 až 30 mld. USD. Současná tržní kapitalizace TNK-BP činí 37 mld. USD. Podle akcionářské smlouvy TNK-BP může britská společnost jednat o prodeji svého podílu i s jinými stranami, prodej však může domluvit až po 90 dnech od zahájení rozhovorů. 

 
Dohoda s Rosněftí by byla pro BP nejlepším možným výsledkem, zároveň ale by byla tím nejhorším pro AAR, řekl agentuře Reuters analytik makléřské firmy Troika Dialog Chris Weafer. BP by spojenectvím se státem získala přístup k novým projektům průzkumu a těžby v Rusku, dodal. Vstup do TNK-BP by měl mnoho pozitiv i pro Rosněfť: synergie v projektech, kde obě firmy společně využívají infrastrukturu (Orenburská a Samarská oblast), kde společně dobývají (východní Sibiř), nebo kde spolupracují v logistice a prodeji ropy či plynu.

Ruské úřady se k příchodu Rosněfti do TNK-BP staví zatím opatrně, zejména úřad vlády a ministerstva pod kontrolou premiéra Dmitrije Medveděva. Zdroje z premiérova okolí potvrdily, že záležitostí se již zabýval jak on, tak ministr energetiky. Ten včera sdělil, že z hlediska tržní kapitalizace by expanze pro Rosněfť byla přínosem. S odkazem na možný odchod BP z TNK-BP ale dodal, že zahraniční společnosti by v určité míře měly na trhu působit a do Ruska dál přicházet. „Zvyšují konkurenci, a tak to má být,“ uvedl ministr. Jeho kolega z rezortu ekonomiky prohlásil, že transakci by měla schválit vláda.

Medveděvovi ministři se spíš než o konkurenceschopnost ruského ropného sektoru starají o možné oslabení vlivu svého šéfa. Ten totiž Sečina minulý rok donutil odejít z postu předsedy představenstva Rosněfti s odůvodněním, že vysoce postavení vládní činitelé by kvůli možnému střetu zájmů neměli zastávat funkce ve státem vlastněných společnostech. Po výměně stráží v Kremlu (Medveděva po čtyřech letech nahradil Putin) Sečin opustil vládní kabinet a do Rosněfti se vrátil jako výkonný ředitel; zanedlouho bude opět zvolen do představenstva. Zdá se, že ropný sektor bude nyní pevně pod jeho kuratelou, což by mohlo posílené postavení Rosněfti ještě zvýraznit.

Další osud TNK-BP je velmi těžké odhadnout. Podle analytika Troiky Dialog Valerije Nestěrova se zatím BP a Rosněfť pokouší vyvinout tlak na miliardáře z AAR, kteří by chtěli lacino ovládnout významného ropného těžaře. Stěží lze například předpokládat, že Rosněfť by byla ochotná dělit se s AAR o aktiva TNK-BP, tak jako nyní Britové. S odchodem BP by TNK-BP přišla o technologie a těžba by začala klesat, na čemž také Rosněfť nemá zájem. Ani BP se z Ruska jistě stahovat nehodlá.

Sváry mezi BP a AAR se táhnou už delší dobu. Olej do ohně přilily pokusy BP uzavřít spojenectví s konkurenčními společnostmi jako Rosněfť nebo Gazprom, které oligarchové-partneři zmařili. Odvolávali se přitom na akcionářskou smlouvu TNK-BP, podle níž má BP všechny své aktivity v Rusku provozovat výhradně přes jejich společný podnik. Britové měsíce vyjednávali s Rosněftí o společné těžbě ropy za polárním kruhem a o výměně velkých balíků akcií. Transakce v hodnotě 16 mld. USD, kterou dojednal Igor Sečin, kvůli opozici oligarchů z AAR skončila velkou ostudou a Rosněfť si nakonec za strategického partnera zvolila americký Exxon Mobil.

Podobně dopadl pokus BP připojit se ke konsorciu provozujícímu pod vedením Gazpromu nedávno spuštěný plynovod Nord Stream, který dodává zemní plyn z Ruska do Německa a dalších zemí západní Evropy.

BP a Rosněfť se loni kvůli urovnání sporů s oligarchy dokonce pokoušeli podíl AAR v TNK-BP vykoupit. Za 50 % balík akcií nabídli 32 mld. USD. Kvartet miliardářů odmítl.

Celkově se Britům sázka na Rusko vyplatila. Od roku 2003 z TNK-BP do centrály BP v Londýně na dividendách přiteklo 19 mld. USD; ruské vrty se na celkové produkci koncernu podílí z jedné čtvrtiny.

(Zdroj: Kommersant, Vedomosti, RIA Novosti, Moscow Times, ČTK)


Čtěte více:

Rosněfť a BP: Sňatek bez lásky, za to z velkého rozumu
17.01.2011 14:36
Britský ropný koncern BP a ruská státní ropná společnost Rosněfť se do...
Ruští oligarchové chtějí vykoupit jen polovinu podílu BP ve společném podniku na těžbu ropy TNK-BP
09.07.2012 13:11
Konsorcium ruských miliardářů AAR, které s koncernem BP od roku 2003 t...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data