Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf GE Immelt: Jádro přestává být vůči konkurenci nákladově omluvitelné

Šéf GE Immelt: Jádro přestává být vůči konkurenci nákladově omluvitelné

30.07.2012 18:11
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Jaderná energetika je v konkurenčním srovnání vůči jiným technologiím generování elektřiny tak nákladově náročné, že je to již velmi těžko obhajitelné,“ uvedl šéf globálního koncernu General Electric. Právě jeho firma je přitom jedním z celosvětově největších dodavatelů technologií pro jadernou energetiku.

„Jsou to bezpochyby plyn a vítr,“ uvedl šéf GE Immelt směrem ke dvěma zdrojům energií, ke kterým se země nejdynamičtěji posouvají. „Zemní plyn se stává trvale levným,“ uvedl Immelt směrem k prudkému rozvoji těžby ve Spojených státech, která už dnes změnila pravidla hry na energetickém trhu mezi USA a Evropou (viz posílání amerického uhlí do evropských elektráren).

„Když hovořím s lidmi z ropných firem, tak říkají ‚podívej se, nacházíme stále více a více plynu‘. Je prostě těžké v těchto podmínkách obhájit od nějaké fáze výhodu jádra. Je to čistě ekonomická otázka. Myslím si, že dnes to je kombinace plynu, větru a solární energie, kam se většina zemí napříč světem vydá,“ uvedl Immelt pro Financial Times.

Slova Immelta jsou reakcí na prudký rozvoj těžby plynu v pobřežních oblastech ve Spojených státech. V jeho důsledku za poslední rok futures na dodávky plynu padly o více jak třetinu a energetiky spoléhají inverzně k Evropě více na plyn a opouštějí uhlí. Zatímco evropští politici v čele s Angelou Merkelovou nasadili čistý obnovitelný směr, zahrnující solární, větrné a plynové zdroje, ekonomika projektů hovoří jinak. E.ON i RWE vyslovily úvahy o zavírání neziskových plynových elektráren a například BP poměrně nedávno vycouvala ze svých solárních projektů, které krachují pod tlakem levné asijské konkurence.

Data Energy Information Administration ukazují, že dovozy elektrárenského uhlí do Evropy ze Spojených států díky poklesu ceny v prvním čtvrtletí roku vzrostly o 49 procent. „Uhlí zůstane v Evropě v kurzu. Jeho spalování je prostě nyní a na současném trhu výhodnější, než plynu. A ze Spojených států, kde se děje pravý opak, poputuje do Evropy uhlí stále více,“ uvedl nedávno v analýze sektorový analytik Barclays v Londýně Trevor Sikorski. Podle dat BP poptávka po termálním uhlí jako „nejšpinavějším zdroji energie“ loni v Evropě vzrostla o 3,3 % proti poklesu poptávky po plynu o 2,1 procenta.

Rozvoj přímořské těžby seslal samotné ceny plynu ve Spojených státech na desetiletá minima a část analytiků čeká další pokles proti zatížení značnou nejistotou přinášející dodatečné náklady a odpis části investic v jaderném sektoru. Souběžně za poslední tři roky průměrná cena technologicky a efektivitou srovnatelných solárních panelů klesla o 75 procent. Podle Bloomberg New Energy Finance se tak v některých zemích již dostala do konkurenceschopné pozice dokonce u retailové spotřeby. FT poznamenává, že toto pozadí vytváří značné dilema pro země jako Velká Británie, které chtějí budovat jaderné kapacity, a to zdůrazněme, bez veřejné podpory.

Analytici odhadují, že tržby GE z jaderné joint venture s japonskou Hitachi dosahují kolem miliardy dolarů ročně, tedy méně jak procento ročních globálních prodejů. GE, jejíž šéf je nyní na olympiádě v Londýně, oznamuje, jako doplnění představy o jejích aktivitách, že od roku 2006 včetně letošních londýnských her dodala pro účely olympijských her několik energetických systémů včetně 120 dobíjecích stanic a osvětlení za více jak miliardu dolarů.

20. července celá GE reportovala očištěný zisk za 2Q12 meziročně o 7 procent vyšší na úrovni 4,01 miliardy amerických dolarů či 38 centů na akcii z 3,75 mld. USD či 34 centů před rokem a překonala tak očekávání analytiků a ekonomů na úrovni 37c/akcie. Celkové tržby průmyslové skupiny meziročně vzrostly o 2 procenta na 36,5 miliardy dolarů z 35,6 mld. USD před rokem a mírně zaostaly za očekáváním 36,82 mld. USD. Firma potvrdila předchozí výhled na celý letošní rok, podle kterého očekává růst zisku na akcii bez mimořádných položek o více než deset procent.


(Zdroj: GE, FT, Bloomberg, CNN)


Čtěte více:

E.ON zvýšil výhled po dohodě s Gazprom o plynu. Evropa ale spaluje rekordním tempem nechtěné americké uhlí…
03.07.2012 12:42
Německá energetika E.ON dosáhla s Gazprom nové dohody na dlouhodobých ...
Gigant GE vydělal ve 2Q přes čtyři miliardy dolarů, výše jej vedou divize energetiky a finance
20.07.2012 13:02
Jedna z nejvýznamnějších světových firem General Electric investory sv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university