Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed: Ekonomika ztratila sílu, nezaměstnanost klesá pomalu, výdaje spotřebitelů slábnou. Podpora až při zhoršení

Fed: Ekonomika ztratila sílu, nezaměstnanost klesá pomalu, výdaje spotřebitelů slábnou. Podpora až při zhoršení

02.08.2012 8:27, aktualizováno: 2.8. 8:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) na závěr svého dvoudenního zasedání podle očekávání žádná nová opatření na podporu domácího hospodářského růstu nepřijala, signalizovala ale připravenost poskytnout ekonomice v případě zhoršení situace další podporu. Fed konstatoval, že ekonomická aktivita ztratila sílu, a vyjádřil zklamání nad pomalým klesáním vysoké nezaměstnanosti

Výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC), orgán, který ve Fedu rozhoduje o měnové politice, ve sdělení uvedl, že ekonomika v prvním pololetí "poněkud zpomalila", zatímco na předešlém zasedání v červnu o ní uvedl, že "mírně expanduje". Nezaměstnanost zůstává podle Fedu vysoká a spotřebitelské výdaje zeslábly. 

Fed zopakoval, že bude držet základní úrokovou sazbu na nynější rekordně nízké úrovni v pásmu nula až 0,25 procenta nejméně do konce roku 2014. Na této úrovni jsou krátkodobé sazby od konce roku 2008. 

Finanční trhy zklamalo, že Fed alespoň nerozhodl držet nulové sazby déle než do roku 2014. Akcie na Wall Street, které předtím nepatrně rostly, po oznámení Fedu přešly do záporného pásma. Podle ekonomů ale Fed zřejmě na zářijovém zasedání půjde dále a možná oznámí další program nákupů státních dluhopisů, jimiž snižuje dlouhodobé úrokové sazby na trhu. 

"Výbor bude pozorně sledovat nové informace o ekonomickém a finančním vývoji a v případě potřeby poskytne dodatečnou podporu," uvedl Fed. Proti rozhodnutí o držení nulových sazeb do roku 2014 opět hlasoval jen jeden ze 12 členů FOMC, guvernér richmondské pobočky Fedu Jeffrey Lacker. 

V závěru newyorského obchodování v reakci na Fed Dow Jonesův index klesl o 0,25 procenta na 1.986,13 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,29 procenta na 1375,32 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 0,66 procenta a uzavřel na 2920,21 bodu. Trhy zklamalo, že Fed alespoň neprodloužil období, pro něž slíbil držet rekordně nízké úrokové sazby, dál za konec roku 2014. 

"Neudělali absolutně nic. Naznačuje to, že uvnitř Fedu se vede hodně debat," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom newyorské pobočky japonské makléřské společnosti Mizuho Securities Steven Ricchiuto. Trhy se nyní zaměří na dnešní zasedání Evropské centrální banky (ECB), od níž se čekají razantní kroky proti dluhové krizi. 

Obchodníci se po většinu dne zajímali hlavně o neobvykle vysoké a kolísavé obchodování s řadou akcií na newyorské burze NYSE, kvůli němuž byly obchody s některými tituly pozastaveny. Způsobila to počítačová porucha u jednoho z největších tvůrců trhu Knight Capital, která vedla k prudkému růstu obchodování se zhruba 140 tituly. NYSE nyní obchody s těmito akciemi prověřuje. 

Na devizovém trhu dolar po rozhodnutí Fedu zdržet se zatím dalších kroků posílil vůči euru i dalším měnám. Investoři nyní čekají na výsledek zasedání ECB. Kurz dolaru k euru v newyorském závěru stoupl o 0,6 procenta na 1,2224 USD. Evropská měna se tak vzdálila od pátečního třítýdenního maxima 1,2390 USD, dosaženého po povzbudivých vyjádřeních šéfa ECB Maria Draghiho. Dolar vůči jenu posílil o 0,4 procenta na 78,42 JPY. V úvodu čtvrtka eurodolar obchoduje na hladině 1,2245 USD/EUR při rozpětí 1,2216 až 1,2257 USD/EUR.

Třídenní vývoj kurzu USD/EUR:




Na červnovém zasedání Fed rozhodl, že o šest měsíců až do konce letošního roku prodlouží takzvanou operaci twist, v níž nakupuje státní dluhopisy s dlouhodobou splatností za výnosy u prodejů krátkodobých obligací. Smyslem je srazit dlouhodobé úroky, a tím usnadnit refinancování hypoték a financování podniků. Šéf Fedu Ben Bernanke ale tehdy řekl, že když podpůrná opatření nebudou mít výraznější efekt, centrální banka může přistoupit k dalším. 

Fed oznámil operaci twist loni v září, kdy sdělil, že na tento program vynaloží až 400 miliard dolarů. V červnu uvedl, že na něj věnuje dalších až 267 miliard dolarů

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila růst na 1,5 procenta, nejméně od loňského třetího čtvrtletí. Výrazně přitom oslabují spotřebitelské výdaje, které se na výkonu ekonomiky podílejí 70 procenty. Útlum ekonomiky ve volebním roce může být fatální pro snahu dosavadního prezidenta Baracka Obamy o znovuzvolení. Obamovi se vyčítá, že ani přes vysoce podpůrnou politiku Fedu za něj ekonomika nebyla schopna dospět ke skutečnému oživení z poslední recese, která skončila už před třemi lety. 

Klíčová je zejména situace trhu práce, která je od počátku Obamovy vlády velmi nepříznivá. Míra nezaměstnanosti stoupla nad osm procent už v únoru 2009 a minulý měsíc byla podle odhadů stále na 8,2 procenta.

(Zdroj: Fed, čtk, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university