Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Finanční ředitelka Philip Morris ČR Stanislava Juríková v online rozhovoru na Patria.cz

Finanční ředitelka Philip Morris ČR Stanislava Juríková v online rozhovoru na Patria.cz

08.10.2012 14:00
Autor: Redakce

Meziroční růst tržeb o 12 procent a čistý zisk stabilní proti úrovni stejného období loni představila v polovině roku 2012 na klesajícím tuzemském cigaretovém trhu tabáková jednička Philip Morris ČR a.s. Za růstem tržeb stojí prudce rostoucí vývozy ve skupině PMI, byť znamenají nižší marži, a růst cen podpořen příznivým vývojem měnového kurzu v ČR i na Slovensku. Celkový odbyt společnosti meziročně vzrostl o bezmála 15 % při růstu exportu ve skupině o více jak třetinu a poklesu domácích dodávek o meziročních 8 %.

Tržní podíl PM ČR v první polovině roku 2012 dále klesl k 50,9 % (za pololetí -1,7 %), ale tempo poklesu od konce roku 2011 výrazně polevilo. Díky značkám L&M a Petra se firma blíží podobnému tržnímu podílu na Slovensku. Philip Morris ČR a.s. nalézá recept na konkurenci v levném cenovém segmentu, kde se prosazuje vlastní značka Philip Morris, firma ale například také nemálo navýšila produkci sypaného tabáku. Vedle vlastní značky Philip Morris stabilně narůstá podíl prémiové značky Marlboro.

Investory bezesporu zajímá výhled pro zbytek roku pro trh či hospodaření. Podle firmy vývoj ve zbytku roku závisí vedle ekonomiky a tempa poklesu legálního tabákového trhu jako celku na míře, do jaké budou spotřebitelé přecházet na levnější cigarety s nižším daňovým zatížením nebo na jiné tabákové alternativy. Nelegální prodej cigaret podle Philip Morris ČR a.s. zaznamenává pokles, díky důslednější práci celníků, ale i strategii Ministerstva financí zvyšovat spotřební daně postupně a v mírnějších krocích.

Tabákový byznys čelí dalším výzvám pro budoucí prodeje. Vedle černého trhu jsou to například zatím hrubé kontury plánu ministra Hegera na zákaz kouření v restauracích či tlaky na unifikaci a zvětšování velikosti zdravotních varování na krabičkách cigaret. Jakého vývoje hospodaření při dynamickém růstu exportu se můžeme dočkat od tuzemského tabákového lídra? Jaká jsou očekávání firmy pro vývoj trhu? Co dělá v rámci boje s nelegálním trhem? Nejen na to odpoví finanční ředitelka Philip Morris ČR a.s. Stanislava Juríková – v pondělí 8. října od 14 hodin v online rozhovoru na Patria.cz! Ptejte se již nyní …


Stanislava Juríková byla jmenována ředitelkou financí a IS CZ & SK ve společnosti Philip Morris ČR a.s. v prosinci 2011. Svou kariéru začala ve společnosti Philip Morris Slovakia s.r.o. v roce 1996, kde zastávala různé pozice finanční kontroly související s účetnictvím, vnitřní kontrolou, výkaznictvím, kapitálovými výdaji, rozpočtováním a plánováním. V roce 2006 přešla do společnosti Philip Morris ČR a.s. na pozici manažer plánování a rozvoje podnikání se zodpovědností za český trh. Následně působila ve společnosti Philip Morris International Inc. ve Švýcarsku v oddělení globálního finančního plánování, manažerského výkaznictví a systémů. Od listopadu 2008 řídila ekonomicko-správní oddělení ve společnosti Philip Morris Slovakia s.r.o. Paní Juríková je držitelkou bakalářského titulu v oboru management z Univerzity Komenského v Bratislavě a profesionálního diplomu v oboru management z institutu Open University Business School, Milton Keynes, ve Velké Británii.


Čtěte více:

Heger chystá úplný zákaz kouření v restauracích. Pro se vyslovilo již skoro 80 % Čechů (+komentář)
23.05.2012 9:53
Podpora veřejnosti vůči úplnému zákazu kouření v restauračních zařízen...
Philip Morris ČR meziročně zvýšila tržby o 11,8 % a udržela zisk, pokles tržního podílu v ČR zpomaluje
28.08.2012 9:04
Tuzemská tabáková společnost Philip Morris ČR v první polovině roku 20...
Gontkovičová: Philip Morris ČR zvyšuje tuzemskou produkci sypaného tabáku
28.08.2012 15:14
Kutnohorský výrobce cigaret Philip Morris ČR zaznamenal v letošním pol...
Cigarety by mohl označovat nový digitální kód, pomohl by proti padělkům
24.09.2012 8:44
Krabičky cigaret by mohly být označovány novým digitálním kódem. Minis...
Sněmovna schválila vyšší daň u cigaret. Krabička zdraží průměrně o dvě a dvě koruny do dvou let
26.09.2012 16:04
Sněmovna schválila zvýšení spotřební daně u cigaret a řezaného tabáku....

Váš názor
  •  
    08.10.2012 14:57

    Dobrý den, paní ředitelko, jak se vyrovnáváte s tím, že pracujete ve společnosti, která vědomě vyrábí silně návykové produkty poškozující lidské zdraví, co si myslíte o tom, že dnes běžně kouří i děti, neměl by se prodej cigaret více regulovat. Děkuji.
    bob
  • Marina
    08.10.2012 14:00

    Dobrý den, paní ředitelko. Zajímalo by mne, nakolik je česká továrna Philip Morris samostatná v produkci na straně výrobních vstupů, nákupů vstupních surovin. Jaký podíl je samostatný, jaký například sdílen se skupinou PM Int. Děkuji
    JoN
  • útrata na zákazníka
    08.10.2012 13:48

    Máte statistiky či odhady o typickém zákazníkovi vaší firmy? Jaká je průměrná roční útrata kuřáka - vašeho zákazníka a jak se vyvíjí v čase?
    JoN
  •  
    08.10.2012 13:30

    Zdravím. Zajímalo by mě, kam, do jakých zemí, především směřuje vývoz PM ČR. Předpokládám, že nejlukrativnější do budoucna bude vývoz mimo země EU. A dále, jaký předpokládáte další nárůst exportu - jeho podílu na celkové výrobě PM ČR.
    investor007
  • ad nelegální trh
    08.10.2012 13:25

    zajímalo by mne: a) jaký je vámi odhadovaný jeho rozsah v ČR vůči legálnímu. jak odhady získáváte? b) máte-li celosvětově, například od mateřské spol c) dominují mu silné organizované řetězce, nebo je to otázka menších skupin či dokonce "gáražníků" d) je padělán zejména drahý segment, nebo naopak levný, jak je to? e) co proti černému trhu děláte?
    JoN
  • podíl cigaret na tržbách, budoucnost
    08.10.2012 13:15

    Jaké procento dnes představují klasické cigarety na vašich celkových tržbách? Jaké očekává firma za 5 let, 10 let, 50 let (existuje-li takový scénář). Ve prospěch jakých segmentů? Vkládáte do některého budoucího produktu naděje na výrazně vyšší marži, než je u klasických cigaret? Počítáte v závodě v Kutné Hoře se zavedením nových výrobních technologií v tomto směru, nebo se například elektronické cigarety v ČR nikdy dělat nebudou? (četl jsem tuším o dvou takových továrnách celosvětově v rámci PMI?)
    JoN
  • Zákaz kouření v restauracích
    08.10.2012 12:59

    Dobrý den, v poslední době utichla dříve bouřlivá debata ohledně zákazu kouření v restauracích. Máte nějaké údaje ohledně vládních plánů na legislativní zákaz kouření v restauracích a kavárnách? Kdy s tímto krokem v ČR počítáte vy ve firemní prognóze, a jaký předpokládáte dopad na vaše prodeje cigaret?
    Koutný
  • daně
    08.10.2012 12:03

    Dobrý den, PSP prošlo zdanění cigaret, dostupné zprávy v tisku jsou kusé... Můžete za PMCR již říci, o kolik zdraží jednotlivé vaše značky? Vnímáte vyšší růst daně u levného segmentu jako nápomocný vaší firmě? Lze mimo vliv daní čekat nějaký posun mezi cenovým zařazením jednotlivých značek ve vašem portfoliu v reakci na stěhování zákazníka cenově dolů?
    JoN
  •  
    08.10.2012 11:13

    Dobrý den, prosím vás, do jaké míry již využíváte kapacity nové výrobní linky, případně co od ní očekáváte v dalších letech? Předem díky za odpověď.
    keny
  • cash
    08.10.2012 11:06

    Dobrý den, společnost disponovala k 30.6. hotovostí ve výši 4,6 mld. korun, což je zhruba dvojnásobek ročního zisku celé skupiny. Jak do budoucna hodláte naložit s hotovostí?Nezamýšlíte se nad možnosti zpětného odkupu akcií nebo jiné formě odměny pro akcionáře (kromě dividendy)? Děkuji
    tomas
  • divi?
    08.10.2012 11:02

    Jak se nyní v říjnu díváte na možnou úroveň dividendy za rok 12? Poslední pololetí výsledky ukázaly meziroční pevnost zisku a růst tržeb, v létě mateřská PMI dividendu zvyšovala. Lze čekat spíše stabilitu dividendy, nebo růst? (pokles doufám ne) díky.
    JoN
  • odporná reklama Austrálie a další
    08.10.2012 10:35

    Můžeme mi otevřeně sdělit váš postoj k "epidemii" téměř jednotných balení cigaret, potištěných exemplárními příklady jejich škodlivosti? Máte připravena, potažmo celý nadnárodní Philip Morris, opatření ke zbrždění této laviny? Je podle Vás odůvodnitelná? Dočkáme se časem, pod tlakem bující EU regulace, jednotných lahví na alkohol, unifikovaných balení sladkostí (protože taky škodí), potlačení volného trhu a nástrojů konkurence na něm?
    JoN
  • export v rámci PMI
    08.10.2012 10:14

    Dobrý den, rád bych se zeptal, zda současné úrovně exportu ve skupině po výrazném nárůstu jsou zhruba finální, odrazem nasazení nové linky, nebo zda přepokládáte další nárůst vývozu v rámci PMI. Jaká je zhruba produktová struktura tohoto vývozu? Jaká jsou Vaše očekávání pro vývoj tímto směrem a celkový vývoj tržního podílu v ČR a celkem? děkuji
    JoN
  •  
    08.10.2012 9:40

    Dobrý den, čerstvá data z průmyslu a nezaměstnanost nejsou příliš přívětivé k výhledu ekonomiky v nadcházejících měsících. S jakým scénářem vývoje tabákového trhu s vlivem ekonomiky i vývoje u spotřebitelů pracujete pro nadcházející měsíce? Můžete (třeba jen ve velmi hrubých rysech) nyní v úvodu 4Q naznačit, jak se firmě vedlo ve třetím čtvrtletí? Díky, drobný akcionář.
    JoN
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data