Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus a Tomšík: Cílem bankovní unie je omezit centrální banky

Klaus a Tomšík: Cílem bankovní unie je omezit centrální banky

30.10.2012 8:51
Autor: ČTK

Cílem jednotného bankovního dohledu v EU je podle prezidenta Václava Klause i viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka omezit pravomoci centrálních bank. Zároveň jsou návrhy podle Klause snahou změnit současné uspořádání unie. "Bankovní unie je nesmysl. Jediným cílem je změna statu quo ve všech oblastech," uvedl dnes Klaus na začátku semináře Centra pro ekonomiku a politiku. 

"Jsem si tím naprosto jistý, že cílem bankovní unie je omezit pravomoci národních centrálních bank," uvedl i Tomšík. 

Bankovní unie je podle Klause pouze nový kanál pro finanční transfery v rámci EU. "Navíc by šlo o transfery bez jasného politického rozhodnutí a mimo veřejný dohled," uvedl prezident. 

Podle viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka uvedené návrhy mohou narušit finanční stabilitu a zdraví tuzemských bank. Návrhy EU podle něj paradoxně mohou navíc dluhovou nákazu v EU rozšířit. "Když vytvoříte bankovní unii, tak tu nákazu paradoxně ještě rozšíříte. Když dáte nemocného do jedné třídy se zdravými, tak ten nemocný zaručeně ostatní nakazí," uvedl dále viceguvernér. 

Podle Tomšíka není možné přistoupit na tzv. salámovou metodu vytváření bankovní unie. V současnosti je totiž vypracován jen konkrétní návrh na vytvoření jednotného bankovního dohledu. Vytvoření jednotného pojištění vkladů, společného systému pro restrukturalizaci bankovního sektoru a tvorba společných pravidel existuje podle Tomšíka ve formě vágních myšlenek. "Je třeba, aby byly předloženy všechny návrhy v konkrétní podobě," uvedl Tomšík. 

Zapojení národních fondů pojištění vkladů do celoevropského systému podle Tomšíka není ničím jiným než snahou o vytvoření fiskální unie. "Je to (bankovní unie) nejzávažnější, co může tuzemský bankovní sektor od vstupu do EU potkat," upozornil viceguvernér. 

ČR tak musí podle Tomšíka zůstat součástí diskuse, a především ČNB musí zůstat právo odmítnout přeměnu dceřiné společnosti zahraniční banky na pobočku zahraniční banky. Tím totiž centrální banky zabrání případnému odlivu peněz z tuzemských bank. Pobočka zahraniční banky spadá pod dohled centrální banky v zemi, kde má banka sídlo, tedy nepodléhá dozoru ČNB. 

Klíčové je tak podle Tomšíka zabránit stahování likvidity a kapitálu z ČR, zachovat pravomoci národního orgánu i rozhodování o tom, zda se do nějakých fondů vytvořených EU vůbec ČR zapojí. "Rovnováha mezi pravomocemi a zodpovědností musí být zachována," uvedl. 

S vytvořením bankovní unie v současné podobě nesouhlasí ani vláda a poslanci. Premiér Petr Nečas uvedl, že ČR je připravena návrh vetovat. V ČR je totiž 94 procent tuzemských bank ve vlastnictví zahraničních bank. V případě vzniku bankovní unie přitom hrozí, že zahraniční banky by z tuzemských bank odsávaly peníze. ČR má totiž v rámci EU podle údajů ČNB jeden z nejziskovějších bankovních sektorů a banky mají více vkladů než poskytnutých úvěrů, což rovněž není v EU pravidlem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data