Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sandy zvýšila Obamovy šance. Do voleb zbývají tři dny

Sandy zvýšila Obamovy šance. Do voleb zbývají tři dny

02.11.2012 11:57
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Boj s následky hurikánu Sandy, která zpustošila severovýchodní pobřeží Spojených států, se stal hlavním tématem vrcholící prezidentské kampaně. Živelná pohroma podle počátečních odhadů způsobila škody za 50 mld. USD, přičemž prognózy výše pojištěných ztrát se pohybují mezi 10 a 20 mld. USD. Odklízení spouště a rekonstrukce by mohly trvat několik měsíců. Okamžitá opatření na podporu obyvatel a ekonomiky, které v odpověď na Sandy přijal Bílý dům, umožnila úřadujícímu prezidentu Baracku Obamovi dostat se v těsném souboji s republikánským rivalem Mittem Romneym o krok blíž k znovuzvolení. Podle bleskového průzkumu stanice ABC a listu Washington Post podporuje prezidentovy iniciativy osm z deseti dotázaných voličů.

Nehledě na pomoc národní gardy a armády se severovýchod Spojených států jen pomalu vzpamatovává z devastující bouře, která v pondělí dorazila na pobřeží, zasáhla nejlidnatější části země a vyžádala si více než 80 obětí. Jen obtížně se se situací vyrovnávají nejhůř postižená místa v New Jersey, na jehož pobřeží bouře zanechala největší spoušť.

V New Yorku postupně obnovuje provoz metro, autobusy i všechna letiště. Miliony lidí jsou stále bez elektřiny. Řada obyvatel největšího amerického města se nemůže vrátit domů. Několik čtvrtí je zcela odříznuto. Autobusy, které po odmlce poprvé vyjely v úterý večer, nestačily pojmout všechny cestující a malá kapacita veřejné dopravy nakonec vyústila v dopravní kolaps. Do centra byl povolen vjezd automobilům s nejméně třemi pasažéry, taxíky mají nabírat co nejvíc spolucestujících.

Benzín se stal nedostatkovou komoditou, jelikož kvůli výpadkům proudu ve státech New York a New Jersey nefunguje téměř polovina čerpacích stanic. Před těmi otevřenými se tvoří kilometrové fronty. Palivo a dieselové generátory jsou podle obchodníků populárnější než iPhony v den uvedení na trh.

Hurikán, který ochromil jednu z nejlidnatějších a nejbohatších částí USA, nahrává současné administrativě i z toho důvodu, že demokraté jsou v porovnání s republikány tradičně považováni za aktivističtější, a v očích voličů tudíž lépe připravení na mimořádné situace, při nichž je třeba ve větší míře zapojit federální vládu. Řada lidí má navíc v paměti vlažnou reakci bývalého republikánského prezidenta George Bushe mladšího na neméně ničivý hurikán Katrina v roce 2005. Obama tak možná bude moci s odstupem považovat přírodní katastrofu za dar z nebes, který rozhodl velmi vyrovnaný duel.

Prezident se do likvidace následků hurikánu pustil s vervou. Ve středu podepsal příkaz nařizující federálním úřadům odpovídat na požadavky starostů a guvernérů v postižených oblastech „do 15 minut“. Záběry Obamy navštěvujícího nejvíce poničená místa v New Jersey vysílaly všechny televizní stanice. Při obhlídce města Brigantine, v němž nezůstal kámen na kameni, Obama slíbil zajistit letecké kapacity pro dovoz potravin a další humanitární pomoci. Bílý dům také zřídil horkou linku pro registraci postižených, kteří mohou požádat o pomoc federální vládu.

Podle politologů nyní Obama nad Romneym nepatrně vede v několika z devíti klíčových států (tzv. swing states), které nejsou tradiční baštou ani jedné ze soupeřících stran a v předchozích volbách se zpravidla přiklonily na stranu vítěze. Prezident po přestávce obnovil kampaň a do voleb, které se uskuteční 6. listopadu, hodlá oslovit veřejnost ve Wisconsinu, Nevadě a Coloradu. Hlavním tématem meetingů by měla být Sandy.

Pokud se pojistné škody dosáhnou 20 mld. USD, bude Sandy pro pojišťovny čtvrtá nejnákladnější katastrofa v dějinách USA. Předčí ji hurikán Katrina z roku 2005, teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001 a hurikán Andrew na Floridě z roku 1992. 

 
(Zdroje: Bloomberg, Kommersant, ČTK, Philadelphia Inquirer?)


Čtěte více:

Sandy odstřihla od proudu 8 milionů lidí. Otestuje nejstarší americkou jadernou elektrárnu a další bloky na východním pobřeží
30.10.2012 12:21
Hurikán Sandy, který do včerejška řádil jako největší tropická bouře n...
Wall Street odolala hurikánu, zítra obnoví obchodování
30.10.2012 16:49
Provozovatel americké burzy cenných papírů na Wall Street po dvou dnec...
El-Erian: Postřehy ze Sandy
31.10.2012 12:36
Známý investiční stratég Mohammed El-Erian z dluhopisového fondu Pimco...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university