Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Letošní vykázaný schodek rozpočtu bude asi 5 %. Zatíží jej účetně církevní restituce

Kalousek: Letošní vykázaný schodek rozpočtu bude asi 5 %. Zatíží jej účetně církevní restituce

28.11.2012 12:59
Autor: ČTK

Schválený zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi bude mít jako jednorázová účetní operace dopad na letošní rozpočet, ač stát v tomto roce nevydá ani korunu. Poslance na to dnes při projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok upozornil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Deficit bude podle něho asi pět procent místo očekávaných 3,5 procenta hrubého domácího produktu

Církevními restitucemi se stát zavázal vyplatit církvím za 30 let postupně celkem 59 miliard korun. Kalousek uvedl, že kvůli účetní metodice Evropské unie půjde účetně o jednorázový výdaj letošního rozpočtu. "Není to skutečná platba, není to skutečný výdaj, je to dopad účetní metodiky," zdůraznil Kalousek. 

Zákon bylo důležité schválit letos, nikoliv příští rok, protože tento účetní dopad by České republice v roce 2013 mohl zkomplikovat ukončení řízení o nadměrném schodku, řekl ministr později novinářům. Vláda chce řízení ukončit v příštím roce, a proto také v roce 2013 míří pod tři procenta rozpočtem, který vláda právě předložila, uvedl dále Kalousek. 

Záležitost byla podle něho projednána s Evropskou komisí, která prý chápe, že nepůjde o strukturální problém, ale jen o účetní dopad. Ani ratingové agentury podle Kalouska nevnímají věc jako odklon vlády od její fiskální strategie. 

Církve by od státu měly podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Budou muset ale prokázat, že na něj mají nárok. Částku 59 miliard korun církve dostanou za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků. Půjde zhruba o dvě miliardy korun ročně. K této sumě se bude připočítávat inflace. Stát naopak církvím postupně přestane hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně. 

Vládní koalice předlohu prosadila navzdory odporu opozice a senátnímu vetu. K navrženému řešení restitucí se kriticky vyjádřil také prezident Václav Klaus. Zákon nechal bez podpisu, bude tedy účinný. Opozice chystá k předloze ústavní stížnost.


Váš názor
  •  
    28.11.2012 15:55

    15:50 Vláda očekává návrat tuzemské ekonomiky k růstu v roce 2013 (Bloomberg) a pak ze to nepujde :D
    OPTIMISTA
    • Prý vláda očekává!!!
      29.11.2012 8:48

      To, že vláda očekává, když ještě nikdy se nenaplnily predikce této vlády je jen další vyplivnutý chrchel na tento nádod, ve kterém se i přesto majdou optimisté, kterým když někdo pořád kope do zadku, tak optimisticky očekávají, že jednou přestane. Za co, pane bože, za co?
      mamon
  • Nechápající blb
    28.11.2012 15:29

    Souhlasím s předpisatelem , je to nechápající blb , navíc je mu to jedno. Vezme si na záda českou vlajku a jde si sednout na tenis , navíc do místa, aby byl v záběru víc jak Berďa se Štěpánkem. Osud této země je mu šuma fuk a neschopnej oteklej premiér mu to žere a žere. Věřím, že to dotáhne na Ministra financí zeměkoule . Jednou jsem slyšel poučné : Každej idiot je nebezpečnej , nejnebezpčnější jsou ale idioti aktivní a iniciativní. Je to on? Ubereme důchodcům - oni jso zvyklí , přidáme poslancům - nařídil nám to Rychetský , který o tom neví, vrátíme majetek černoprdelníkům ( nepatřil mezi ně ještě nedávno? ) Jen jsem zvědav , na který navrácený majetek má podepsanou kupní smlouvu. Už aby ho někldo sejmul. Nedávno měl být schodek dokonce 2,9% , po necelých 10ti dnech již 5% . Fakt miniodchylka . Končím a jhdu blejt!!!! Co tomu asi říkaj "rebelové" z ODS ze svých trafik ?
    karel
    • Re: Nechápající blb
      29.11.2012 2:19

      To jsi předvedl pěknou snůšku blábolů a omylů. Náš problém není Kalousek (jak si myslí možná víc než půlka obyvatel), jeho odchodem nepřestane platit že 1+1=2 i když nový zřejmě bolševický MF bude chvíli tvrdit že 1+1=5(zdroje budou!).Náš problém není ani těch rozkrádaných 100 mld/rok (ovšem jistě je nutno dělat maximum pro snížení).Náš problém je naše neproduktivita, montovny přicházejí a zase odcházejí a to výraznější zvýšení HDP a platů nemůže přinést ani náhodou! Potřebujeme nové technologie, firmy podobné Nokii (té staré) nebo Gilead Sciences atp., tohle kromě drobných ostrůvků nemáme a proto stagnujeme. Vláda tohle moc nemůže vyřešit snad jen dát víc na výzkum. Ale to hlavně musí firmy. Dále chybí podnikavost, ochota při tom riskovat, zkrachovat a začít opět znova...Dále chybí kvalitní vzdělání, to co vychází ze škol je děs. Už to ani neví co je průměr a má to VŠ.
      karel304
    • Re: Nechápající blb
      28.11.2012 15:45

      Co na to soudruzi z ODS. Ti dostali při krajských volbách tak přez držku , že se z toho ještě neprobrali a jak je vidět , hned tak neproberou. Nepomůže jim ani deset Kubů. Dělaj vše pro to , aby levice nemusela dělat nic a vyhrála i parlamentní volby. Kdyby nechali padnout vládu, levice by předvedla , že nic nepředvede a při parlamentních volbách mohli mít šanci. Nečas , Kalousek i ta nezkorumpovaná Kateřinka budou jednou označeni jako hrobaři pravice. Čest práci. Jdu hledat kam jsem zašantročil stranickou legitku a požádám ÚV , jestli mohu doplatit čl. př. za těch 23 let. To pak budou korýtka .
      fantomas
      •  
        28.11.2012 15:53

        zastrel se a vyjde to nastejno
        OPTIMISTA
  •  
    28.11.2012 14:47

    Je to účetní formalita. Kalouska je třeba zavřít a to neformálně.
    Homo
    •  
      28.11.2012 14:49

      Je s podivem, že toho zmrda nemají v úctě už ani investoři, ekonomové, spekulanti, podnikatelé... vesměs z pravicové části populace. A ten blb to nechápe.
      Jesse
      •  
        28.11.2012 15:03

        chape..proto byl oceneny jako number one...jak rika
        OPTIMISTA
        •  
          28.11.2012 15:13

          Tak to bude mazec.Moodyš nám sníží rating a dluhopisy se prodraží v úrocích.Tak to dos..at ty finance.Kalousku kalousku.
          ?
          • zloději v rouše víry
            28.11.2012 15:17

            http://ekonom.ihned.cz/c4-10084860-38408810-400000_d-vatikan-s-r-o Štědří Češi Činí se ale i Češi. Loni poslali hlavě katolické církve 12,5 milionu korun. Jde o polovinu sumy, kterou přispívá Brazílie. Tam se přitom ke katolické víře hlásí 140 milionů lidí. Každý katolík, kterých je podle posledního sčítání v Česku 2,7 milionu, tak na "svého papeže" daroval v přepočtu necelých pět korun ročně. Skutečný počet dárců je ale menší: na mši pravidelně chodí jen asi 400 tisíc věřících.
            ?
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data