Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je HDP skutečně tak špatným ukazatelem naší spokojenosti?

Je HDP skutečně tak špatným ukazatelem naší spokojenosti?

03.01.2013 18:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Najdeme mnoho těch, kteří tvrdí, že snaha o růst hrubého domácího produktu (HDP) je nemístná a dokonce nezodpovědná. Někteří ekonomové považují za lepší cíl ekonomické politiky spokojenost. Kritiku HDP můžeme rozdělit do tří hlavních oblastí. První z nich se odvíjí od tvrzení, že HDP představuje velmi špatné měřítko našeho blahobytu, protože například nebere v úvahu znečištění životního prostředí. Druhá má základ v názoru, že HDP ignoruje to, jak jsou příjmy ve společnosti rozděleny. A třetí pramení z názoru, že od určité úrovně materiálního zabezpečení již vyšší životní standard naši spokojenost nezvyšuje. Pokusím se vysvětlit, proč jsou podle mého mínění všechny tři oblasti kritiky mylné.

HDP představoval vždy měřítko produkce, ne blahobytu. Můžeme ho ale považovat za jeho součást. Data ukazují, že HDP na hlavu vykazuje pozitivní korelaci s takovými proměnnými, jako je očekávaná délka života a negativní korelace s úmrtností novorozenců, či nerovností ve společnosti. Z grafu vidíme, že rostoucí spotřeba domácností (osa x) na hlavu jde ruku v ruce s klesající úmrtností novorozenců. Samozřejmě, že korelace nemusí nutně znamenat závislost. Můžeme ale předpokládat, že vyšší bohatství vede k lepší zdravotní péči.

HDP

Pravdou není ani to, že by většina lidí netěžila z růstu HDP. Například pohled na USA ukazuje, že od 70. let sice rostla příjmová nerovnost, těžko budeme ale tvrdit, že z růstu ekonomiky netěžila i průměrná domácnost. Dokazuje to například změna blahobytu domácností měřená na základě tzv. Levy Institute Measure of Economic Wellbeing (LIMEW). Medián tohoto ukazatele rostl v letech 1959 – 2007 o 1,01 % ročně, jeho průměr o 1,31 % ročně. Rozdíl mezi mediánem a průměrem přitom můžeme považovat za indikátor příjmové nerovnosti. Roste-li průměr rychleji než medián, tato nerovnost se zvyšuje. I přesto však můžeme říci, že typická americká domácnost z růstu ekonomiky výrazně těžila.

Představme si hypotetický případ, v němž by lidé měli stejnou volbu ohledně spotřebního zboží jako v roce 1800. Pokud by tomu tak bylo, pravděpodobně by jejich spotřeba byla dnes mnohem nižší, než je tomu ve skutečnosti. Naše skutečná volba mezi spotřebou a volným časem tak ukazuje, že si vyšší spotřeby ceníme i v absolutním slova smyslu. Rostoucí HDP je tedy v souladu s našimi tužbami a preferencemi.

Uvedené je výtahem z „Hooray for GDP! GDP as a measure of wellbeing“ autora Nicholase Oultona.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • souhlas
    04.01.2013 11:13

    Stačí používat selský rozum a vsichni by se měli fajn,to co jste zde poukázal je velmi jednoduché a účinné,ale to se těm byrokratickým zmetkum nelíbí ,co by dělali ,když se umí jen prizivovat na práci jiných
    xxx
  • Růst HDP kontra růst dluhu
    04.01.2013 1:08

    Uvedený článek stejně jako podklady ze kterých autor čerpal polkládám - s prominutím - za instruktivní ukázku jednostranného pohledu na věc, za polopravdu, která ovšem jak známo bývá někdy ve svých důsledcích horší než přímo vyslovená lež. Věci se podle mne mají takto : jen málokdo ve skutečnosti zpochybňuje, že růst HDP je společensky žádoucí. Je evidentní, že přispívá k rozvoji společnosti jako takové i k blahobytu jednotlivce. Problém je jinde: - růst HDP se stal makroekonomickým fetišem, de facto jakoby jediným cílem veškerého snažení. Všichni chtějí stále růst a růst, jakoby tento proces mohl být opravdu bez konce, jakoby nebylo jiných celospolečenských cílů. Ekonomiky jsou dle úrovně růstu HDP velmi zjednodušujícím způsobem hodnoceny a porovnávány... - "růstu" HDP je v celé "vyspělé" euroamerické společnosti již dlouhé roky dosahováno jen za cenu neustálého zadlužování a pumpování vypůjčených/vytištěných peněz do ekonomiky. ---------------- ... navrhuji nový hodnotící vzorec: od vykázaného růstu HDP za běžný rok odečíst nárůst zadlužení...a výsledný rozdíl pak použít k hodnocení a porovnání ekonomik! ---------------- Zasvěcení mohou namítnout, že věci trochu zjednodušuji...ano, jistě, jedná se jen o hrubý princip...bylo by to pěkné téma na doktorskou práci z ekonomie...jen ten autor by se asi sluchu nedočkal a nová metoda hodnocení by byla současnými unisono levicovými vládami smetena jako politicky nepoužitelná... Pojďme si tedy nadále slepě hrát na "růst HDP"...jásejme a radujme se z každého procenta...ty dluhy v pozadí nakonec zaplatí ti jednotlivci/subjekty, kteří tvrdě pracují, snaží se, chovají se odpovědně. Tito všichni budou okradeni, jiné řešení situace nemá. Jako ve spojených nádobách. A nebude to dlouho trvat...
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m