Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Amnestie je trnem v oku většiny Čechů. Samková uvažuje o žalobě kvůli rozvracení republiky

Amnestie je trnem v oku většiny Čechů. Samková uvažuje o žalobě kvůli rozvracení republiky

04.01.2013 12:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Amnestie, kterou prezident Václav Klaus vyhlásil k 20. výročí samostatnosti České republiky, vyvolává u většinové části domácí populace značnou nevoli. Ukázal to průzkum SANEP, v němž svůj nesouhlas s krokem hlavy státu vyjádřilo 81,9 procenta dotázaných. Známá advokátka Klára Samková pro agenturu MediaFax uvedla, že uvažuje o trestním oznámení na prezidenta Klause kvůli rozvracení republiky.

Dnes zveřejněný bleskový průzkum společnosti SANEP ukázal, že 40,7 procenta veřejnosti, považuje dílčí amnestii za zcela amorálním a nezodpovědné rozhodnutí, které legitimizuje i závažnou trestnou činnost a bude mít negativní dopad na celou společnost. Dalších 20,3 procenta dotázaných je přesvědčeno, že amnestie pomůže korupčníkům napojeným na politické špičky. Názor, že prezidentská amnestie odlehčí soudům, pak sdílí pouze 6,1 procenta dotázaných.

sanep

Z průzkumu SANEP dále vyplývá, že v důsledku posledních událostí je 71,8 procenta dotázaných přesvědčeno, že by prezident neměl mít nadále ústavní možnost udílet takto rozsáhlé amnestie. „Názor, že amnestie měla být vyhlášená pouze na malé a nedbalostní trestné činy sdílí 62,1 procenta dotázaných a 24,2 procenta respondentů se domnívá, že neměla být vyhlášena vůbec. Za prezidentem Václavem Klausem pak stojí 10,1 procenta dotázaných, kteří se domnívají, že amnestie je plně v jeho pravomoci a ve správném rozsahu,“ píše se ve zprávě společnosti SANEP.

sanep2


zdroj: SANEP

Rozhořčení společnosti odráží také po internetu se šířící výzva, aby poslanci a senátoři obvinili Václava Klause za amnestii z vlastizrady. "Čím víc o tom uvažuji, tím víc mi celá věc připadá závažná. Součástí demokracie je totiž i právní pořádek a takováto jeho demontáž je v podstatě i rozebráním demokratických principů," řekla na dotaz agentury MediaFax advokátka Klára Samková.

Dodala přitom, že lépe než vlastizrada by na tuto situaci pasovalo rozvracení republiky. "Je to samozřejmě hodně široký výklad, ale myslím, že i nepřímý úmysl by se vystopovat dal, protože vyhlášením amnestie se překazilo vyšetřování a potrestání řady lidí, kteří ČR uškodili," uvedla Samková s tím, že právní argumenty pro případné obvinění zatím pohromadě nemá, ale připouští, že se na jejich sběr nejspíš brzy vrhne a možná nakonec sepíše i žalobu.

Bližší pohled by si prý zasloužily i Klausovy milosti, které podle Samkové až podezřele často mířily do řad ekonomických kriminálníků. "Vymahatelnost práva nebo rovnost před zákony jsou zcela zásadní věci, které amnestie pošlapala. A to, co mi nejdřív připadalo jako populistický krok pana Klause, se s odstupem zdá stále víc jako dlouho připravovaný a promyšlený krok," shrnula advokátka.

(Zdroj: MediaFax, SANEP, ČTK)


Váš názor
  • Ne tak stastny ale moc vesely :o)).
    07.01.2013 10:17

    no hezky to tam v te republice vedete - radost podivat. Tak kulturni narod a jakeho ma prezidenta no vy si ho zaslouzite - vzdyt jste si ho sami zvolili, tak na co nadavate :o)). Ja vam to uz rikam hezky dlouho
    sakisan
    • Re: Ne tak stastny ale moc vesely :o)).
      11.01.2013 10:43

      Rupchuj stojí na straně toho sociopata na Hradě. Tak si asi dovedeš představit, co tady žije za spodinu...
      Jesse
  • Jáj
    06.01.2013 17:17

    „Budeme řešit fungování naší justice? Nebo se spokojíme i tady s naprosto infantilním a s debilitou hraničícím závěrem, že i za to může Klaus? Debata o principech kvalitního fungování státních institucí může být občas odborná, náročná, věcná, pracná, patrně v nikom nevyvolá takový orgasmus, jako ejakulace rozhořčení nad amnestií,“ píše rozzlobený primátor. Podle něj by taková diskuse mohla vést k řešení problémů a zlepšení kvality českého státu. „Jde ale skutečně oněm masturbantům o něco takového, nebo jen potřebují každodenně nad něčím ejakulovat? Z vývojové psychologie víme, že každé dítě si prochází stádiem onanie a zejména v raných fázích jí věnuje poměrně hodně času. Promasturbovat ale celý život nelze :-). Česká společnost už ale v masturbačním stádiu setrvává poměrně dlouho a závislost na onanii se spíše prohlubuje… Je na čase s tím něco dělat :-)“ uzavírá v žertu politik. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zaoralek-je-zm-d-kritici-amnestii-masturbanti-Tezky-kalibr-primatora-258725
    mša
    • Re: Jáj
      06.01.2013 17:56

      Jáj, presne tak mša, dobre hovoríš. Ako zvykne hovoriť poslanec Benda, vždy keď proti niečomu kvičia komunisti, je istota, že to bolo správne rozhodnutie. Ako vravil Jakelko, v ČR sa zvykne zatvárať ľudí za bagatelné tr. činy, za ktoré sa vo vyspelom demokratickom svete ľudia nezatvárajú. Komunistickí Česi revú proti amnestii, namiesto toho, aby oslavovali spolu s toľkími nespravodlivo odsúdenými a tešili sa z ich slobody. Jáj, dobre ja hovorím, veru tak.
      Šaňo
  • Uprchlí
    04.01.2013 19:28

    A mi bylo divné, proč se Pitr vlétě, tak rychle snažil vrátit ze ze Švýcar.... Už to vím.. No a kdyby se vrátil i Kožený, tak je nyní čistý jak křišťál..
    Fosil
    • Re: Uprchlí
      04.01.2013 19:57

      ano...klaus mu volal 24.5 v 23:00...a garantoval i to ze nahle nezemre
      OPTIMISTA
  •  
    04.01.2013 16:46

    Vor v zákoně se postaral o svoje podřízené a budoucí sponzory. Mě tento stát připadá jako ovčín, který obchází vlčí směčka a podle libosti si občas vytáhnou k sežrání nějakou ovci a ty ostatní se baví o tom , že si ji vybrali proto, že měla jedno kopýtko černé a kdyby ho neměla černé tak by žila a kyby žila pak by nemohla mít kopýtko černé a jestli bude na řadě další ovečka s čeným kopýtkem a proč si ji vlastně vybrali. Už je ale nezajímá že žijí v ovčíně, který obchází vlčí smečka a nemají hlídače.
    Homo
    • Vor v zákoně se postaral ...
      11.01.2013 10:37

      ... teda Homo, plně se s tvým názorem ztotožnuji a tleskám - líp by to nepopsal ani sám Pánbůh. Milá je ta nadsázka, smutná je ta pravdivost a realita. Měj se ;-)
      efendi
  •  
    04.01.2013 16:01

    Souhlasím se Samkovou, pokud si necháme všechno líbit, tak se nic nezmění a mocní budou tunelovat dál.
    Rob
    •  
      04.01.2013 16:45

      Pane prezidente, směje se nám každý tunelář. Definitivně jste tím ztratil svoji svatozář. Měl jste si raději zajít na grog, než propustit tisíce dealerů drog. Pane prezidente, příště už do podobné funkce nelez, národ bude šťastný a ušetří spoustu peněz.
      Jaro
      • Slávik
        04.01.2013 18:37

        Tisíce dealerů drog?? Že ty něco bereš?
        Velkamedvědice
      • ale no ták
        04.01.2013 16:58

        Tuneláři se nesmějí. Smějí se cigáni, jak vyjebali s gádžama:-) Tuneláři se tomu sociopatovi poslušně ukloní a odmění se tučnou prémií... a ten si je možná vezme do svého teamu k založení nové politické strany :-))
        Jesse
  •  
    04.01.2013 15:53

    Skoda,ze se takovy clovek dostal k moci!!! Jak ho tenkrat vykradli a rval v televizi,ze mu ukradli sperky ,jeho choti, za 4miliony kc...Za tyden bulhary chytli a vyslo najevo,ze ty cetky nemely ani polovicni cenu!!!Kdo z Vas by si dovolil udelat pojistny podvod v radu milionu??? No vidite....a takoveho cloveka jsme meli prezidentem!!!Misto aby za to byl potrestan.....!!!!
    Vata
    •  
      04.01.2013 16:13

      Můžeš hodit odkaz, kde bych si o tom něco pročetl? Nedaří se mi vygooglit tuhle aféru.
      VSE LIMITED
      • Re: vygooglit (na 1.pokus)
        04.01.2013 19:05

        http://zpravy.idnes.cz/policiste-pry-dopadli-lupice-z-klausovy-vily-fam-/krimi.aspx?c=A000322193142krimi_mhk
        Mudrc
        • vyhledavani
          04.01.2013 19:33

          1.vyhledat lze to, co chce kdokoliv zverejnit, 2. za podminky, ze to nekdo vubec zverejnil, 3. a za podminky, ze nikdo jiny se proti tomuto zverejneni neohradil, 4. protoze potom nemel provozovatel duvod zverejnenou informaci vymazat. Ze zkusenosti mohu tvrdit, ze vyhledavacu je nespocet a co nelze zrovna vygooglit, lze presto najit - zn. multilingvistika vyhodou. Sveho casu nebylo mozno vyseznamovat clanky na tema "arabske jaro". Jen dokud nebyla na dane tema zverejnena stranka na wikipedii.cz, pak uz to vyseznamovat slo. Legislativa internetu zazila neskutecny progres, naprosto nic neni v beznych pripojenich soukrome, datovy otisk krome kreditek a mobilu dobre doplnuje IP.
          Mudrc
  •  
    04.01.2013 14:41

    Podle mě je to jasný, tohle je vrchol arogance mafiánského řízení, ukradni noviny a jdeš sedět, ukradni miliardy a máš amnestii. Za tohle by měl viset!
    Cyril
    •  
      04.01.2013 15:27

      „Právo, kterým se řídíme, není dáno pouze zákony. Prameny práva jsou i rozhodnutí mezinárodních soudů, tedy i Evropského soudu pro lidská práva. Pokud tedy naše orgány činné v trestním řízení vidí, že nějaké trestní řízení trvá dobu, která se blíží šesti letům, tak by se znalostí judikátu Evropského soudu pro lidská práva měly samy iniciativně konat tak, aby to co nejdříve ukončily. To platí jak pro státní zastupitelství, tak pro soudy. Čili se to podle mě nemusí dávat do zákona, pouze stačí, pokud se bude u nás akceptovat judikatura Evropského soudu pro lidská práva.“ http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Klaus-zachranil-amnestii-Cesko-pred-ostudou-naznacuje-znamy-pravnik-258496
      mša
  • Velezrada §96
    04.01.2013 13:21

    "Velezradou pro účely tohoto zákona rozumí se jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu." Pardonování zločinců, kteří okradli občany této země o desítky (možná stovky) miliard, soudců kteří soudili na zakázku mafiánů, a značné zkomplikování, ne-li úplné znemožnění odškodnění zločinem postižených obětí je podle mého soudu rozvracením demokratického řádu republiky. Senát by měl neprodleně konat a podat na prezidenta republiky ústavní žalobu. Pokud by ÚS žalobu posoudil jako oprávněnou, bylo by snad možné považovat tento veřejnoprávní delikt prezidenta republliky (takto vypečeně udělenou amnestii) za nezákonný a neplatný, se všemi z toho vyplývajícími důsledky. A ještě jedna úvaha k zamyšlení: spekuluje se o tom, že V. Klaus zamýšlí po odchodu z funkce prezidenta republiky založit novou pravicovou stranu. Není snad omilostnění "miliardových" zločinců určitým kalkulem do budoucna? Příležitostí pro vyjádření vděku se v takovém případě jistě najde spousta.
    Jarda
  • ač Samkovou nemusím
    04.01.2013 13:03

    tentokrát se trefila dokonale.
    Jesse
    • Re: ač Samkovou nemusím
      04.01.2013 14:21

      Samková je zpolitizovaná kráva, která měla být dávno vyškrtnuta z advokátní komory, když z čistě propagandistických důvodů jednala proti zájmům svých klientů.
      Hans
      •  
        04.01.2013 16:48

        a co říkám? Že ji nemusím..., ale trefila se.
        Jesse
  • Vážně?
    04.01.2013 12:56

    "Kdo v úmyslu rozvrátit ústavní zřízení, územní celistvost nebo obranyschopnost České republiky anebo zničit její samostatnost se účastní násilných akcí proti České republice nebo jejím orgánům, bude potrestán odnětím svobody na osm až dvanáct let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku." ... to bych tedy prosil ještě definici širokého výkladu ...
    razit
    • Re: Vážně?
      04.01.2013 13:41

      Zdravím, prokázání tzv úmyslu bude to nejproblematičtější ikdyž se vše ostatní naplní, co se týče trestného činu. Mne okradl zloděj a prokázání úmyslu (tr. čin podvod) bylo tím nejobtížnějším oříškem na celé zlodějině i přes jasné důkazy o vině obviněného.
      karel777
      •  
        04.01.2013 14:22

        Úmyslem vyhlášení amnestie bylo vyhlásit amnestii. Což je prezidentovo ústavní právo.l
        Hans
        • Nechápu
          04.01.2013 16:13

          proč to lidi neberou tak, že Prezident chtěl někomu udělat Radost a pustit lehčí formy provinění.Já bych v tom nehledala žádný Velký Přemýšlení a spekulaci..Problém by nebyl, kdyby mezi lidma byla Láska, tady ale nikdo ničemu nevěří, takže umíme jen kritizovat((
          ZUZKA
          • Zuzko já to chápu tak
            04.01.2013 16:40

            že kdyby byli všichni jako ty tak by nebyly akcie, ale jenom LÁSKA...volná láska samozřejmě...mně by se to asi taky líbilo :)))
            db
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university