Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Závěr ovládla Erste (+3 %), na ČEZ tlačí pokles cen elektřiny, povolenky i Albánie (-5,5 %)

Týden na pražské burze: Závěr ovládla Erste (+3 %), na ČEZ tlačí pokles cen elektřiny, povolenky i Albánie (-5,5 %)

25.01.2013 18:00, aktualizováno: 25.1. 18:03
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Pátek dokázal z části zmírnit celotýdenní ztrátu indexu pražské burzy PX na konečných 1,75 procenta a závěrečných 1024,29 bodu. Růstově pátek ovládla Erste, která týdenní ztrátu umazala na méně než polovinu. Analytici Societe Generale pomohli zvýšením cílové ceny na 31,00 EUR (cca 793 Kč) z 22,10 EUR (cca 565 Kč) a potvrdili doporučení "koupit".

Ochlazení na pojišťovacím titulu VIG po předběžných číslech naopak potvrdili analytici Morgan Stanley, kteří snížili doporučení na titulu na "equal weight" z "overweight". Podobně pak analytici Raymond James snížili své doporučení pro titul na „market perform“ se zdůvodněním, že vyjma Polska postrádají dostatek růstu ziskovosti na úrovni celé skupiny. VIG se pod vlivem 1,8% ztráty k rovnému tisíci po boku -2,8 % na akciích developera Orco stal nejvíce se červenajícím titulem dne. Celotýdenní bilance ale zůstává kladná, s +0,5 %.

ČEZ i v pátek pokračoval v oslabování o 0,8 % k 617 . Celotýdenní ztráta dosahuje 5,5 %, což je odrazem tlaku plynule klesajících cen elektřiny, vývoje kolem emisních povolenek i ztráty licence a rozhodnutí o arbitráži v Albánii (podrobněji níže). Přes klesající ceny elektřiny na burzách energetické společnosti ČEZ nehrozí, že by byla nucena odstavit některý ze svých výrobních zdrojů. V rozhovoru pro ČTK to řekl místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZ Martin Novák. Firmu podle něj chrání skladba jejího výrobního portfolia.
 
Evropská centrální banka dnes poskytla první indikaci toho, kolik bank a v jakém objemu hodlá předčasně splatit levnou tříletou likviditu, kterou získaly v rámci LTRO tendrů na přelomu let 2011 a 2012. Uvedla, že k datu 30. ledna 2013 celkem 278 bank předčasně splatí celkem 137,2 mld. eur z poskytnuté likvidity v celkovém objemu překračujícím bilion eur. Euro se po zprávě ECB posouvá na 11měsíční maxima 1,3479 USD/EUR proti americkému dolaru.



Arbitráž zahájila také realitní skupina Orco, jak vyplynulo ze zprávy příchozí včera po trhu. V jejím případě proti chorvatskému státnímu fondu pro správu majetku, který je nástupcem chorvatského privatizačního fondu. Ten byl od roku 2005 partnerem Orka v PPP projektu rozvoje hotelů Suncani Hvar na chorvatském ostrově Hvar, ale dle Orka opakovaně neplnil své závazky. Orco vyčíslilo předběžně škody na 32 milionů eur. Akcie Orco v pátek ztratily 2,8 % k 70 Kč/akcie. Bilance týdne je ale kladná s +2,9 %.

V celkově ztrátovém týdnu jsou vítězem defensivní akcie Philip Morris ČR s 3% ziskem na 11050 korun za akcii. Za ČEZ se na sestupné straně seřadily obě banky.

Zatímco na konci minulého týdne byla letošní bilance indexu PX kladná, nyní již ztrácí. Letošní pokles s odpisem 9 % vedou akcie ČEZ, následovány -7 % na akciích NWR. naopak o 14 % výše poskočilo Orco, ze silných titulů pak následováno +4,3 % na Erste a +3,3 % na Philip Morris ČR. Na nule a tisícikoruně jsou akcie VIG


Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
PM ČR 3,03 11050,00 ČEZ -5,50 617,00
Orco 2,87 70,00 KB -2,04 3899,00
Unipetrol 1,15 171,95 Erste -1,89 633,30
NWR 0,78 90,50 CETV -1,65 110,05
VIG 0,51 1000,00 Fortuna -1,25 87,00
Pegas -1,24 501,00
Telefónica CR -0,91 327,00
AAA Auto -0,81 24,50

 

Jan vypadal na pražské burze průběh předchozích dní týdne? Pražská burza vstoupila do právě uplynulého týdne výraznou ztrátou, zejména kvůli korekci na Erste. Prodejnímu tlaku za slabé likvidity dané prodlouženým víkendem na Wall Street neodolala ani Komerční banka a nové zprávy poslaly níže také největší pražskou kapitalizaci, energetiku ČEZ. K růstu bankovním akciím nepomohla zpráva agentury Moody’s, podle které by byla dohoda na splacení kompenzací církvím v objemu bezmála dvou miliard korun skrze vládní dluhopisy namísto hotovosti pozitivním faktorem pro rating ČR. Česká vláda by se tak vyhnula tlaku na hotovostní pozici země. Moody’s podruhé během krátké doby naznačila prostor ke zlepšení ratingu ČR. Ke klesajícím úrokovým sazbám hypoték ale naopak Moody’s později poznamenala, že jsou negativním faktorem pro ratingové hodnocení jednotlivých bank.

Na ČEZu přišla delší dobu očekávaná zpráva o tom, že albánská divize skupiny ČEZ rozhodnutím tamního regulátora přišla o svou distribuční licenci a navíc i fakticky o možnost do dění ve společnosti jakkoliv zasahovat, kvůli ustanovení určeného správce společnosti. ČEZ podle regulátora způsobil blíže neurčené škody, když nezajistil dovoz elektřiny a neinvestoval do rozvodné sítě. Podle ČEZ je postup albánských úřadů v rozporu s tamními zákony a společnost podá proti rozhodnutí formální protest a podnikne první kroky k zahájení mezinárodní arbitráže.

Telefónica CR prochází změnou organizační struktury a zvýšení efektivity a podle slov personálního ředitele Ctirada Lolka se letos změny (propouštění) dotknou nejvýše 10 % zaměstnanců napříč firmou od řadových pozic po management. Telefónica CR v ČR nyní zaměstnává přes 5850 lidí a v průběhu minulých let zeštíhlela zhruba o čtvrtinu.

Bližší podrobnosti poskytlo hlášení pro CSSF o lednových nákupech akcií Orco generálním ředitelem Jean-Francois Ottem. Ten nakoupil celkem 9.088.715 akcií OPG ve dnech 10. a 11. ledna 2013 na průměrné ceně 2,95 eur/akcie, což dává celé transakci finanční objem 26.811.709,25 eur. Obchod byl dle hlášení realizován v rámci Euronext v Paříži, ale z dominantní části přímo. Průměrná cena je nad tržním maximem obou dní, objem nad trojnásobkem celkového objemu obou obchodních dní za Paříž a Prahu dohromady. Orco dnes víceméně uhájilo páteční závěr a zakončilo nad 68 .

Ratingová agentura Standard & Poor’s ve zprávě uvedla, že předpovídá evropským mediálním společnostem pro rok 2013, zejména první polovinu, další pokles tržeb a výsledků EBITDA. Zejména v jižní Evropě a zemích střední a východní Evropy očekávají analytici další výrazné zhoršení spotřebitelských trendů oproti posledním čtvrtletím.

Analytici Goldman Sachs v nové sektorové analýze zvýšili cílovou cenu pro akcie rakouské pojišťovací skupiny VIG z původních 38,6 EUR na 39,3 EUR (asi 1006 Kč). Investiční doporučení pro titul ponechali beze změny na stupni „neutral“ a přišli s jinými sektorovými konkurenty, které po (momentálním) překonání ekonomické a dluhové krize považují za lepší investice.

Fortuna po závěru obchodování oznámila, že podíl klientů a investičních fondů pod správou BZ WBK AIB Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A k 14. lednu 2013 klesl na 4,88 % z dřívějších více než 5 procent. Akcie Fortuny dnes ztratily přes procento na 87 .

Také během druhého dne v týdnu pražská burza oslabila. Akcie Erste Bank propadly o 1,8 procenta, když následovaly výběr zisků v západoevropském bankovním sektoru, nepomohla zelená společnému zavedení daně z finančních transakcí, která by mohla znamenat spuštění nové formy zdanění v jedenácti členských zemích EU - včetně pro Erste domovského Rakouska - již od příštího roku. Zástupci bank již dříve varovali, že tato daň může negativně ovlivnit jejich výnosy kvůli oslabení aktivity na trzích. ČR se hlasování zdržela a zavádět finanční transakce nehodlá.

Generální ředitel Fortuny Haluza uvedl, že firma oslovila čtyři potenciální strategické partnery pro svůj loterijní byznys a vyjednávání by mohla dospět k závěru v březnu. Dosud ztrátovou loterii by se podle něj mělo povést dostat do černých čísel již během prvního čtvrtletí letošního roku. Za rok 2012 by měla Fortuna splnit plán provozního zisku EBITDA na úrovni 21 až 22 milionů eur, a to na jeho horní hranici. Společnost předpokládá, že na dividendách vyplatí 170 až 100 procent dosaženého zisku.

Z červených čísel se do závěru obchodování nedostaly akcie Telefoniky CR, které po slušném růstu v předchozím týdnu oslabily již podruhé v řadě. Povinnost vyplnit do konce března daňové přiznání za rok 2012 se blíží. Zatímco zdanění dividendy zřejmě většinu investorů již nepřekvapí, u mimořádné položky je váhání možné. Takovou je i položka „snížení kapitálu“, která byla součástí odměny pro akcionáře Telefóniky CR v roce 2012. Způsob jejího zdanění je popsán v článku zde.

Ve středu pražská burza přerušila dvoudenní pokles. Erste se poprvé v tomto roce dostala pod 600 , což přilákalo kupce, kteří během krátké doby vyhnali cenu na 615 . Šéf bankovní skupiny Erste Andreas Treichl poskytl v rakouském tisku rozhovor, ve kterém uvedl, že regionu střední a východní Evropy se v příštích 25 letech bude dařit lépe, než západu i jihu Evropy, z čehož plynou příležitosti pro banku i Rakousko. Podle Treichla se zlepšila situace na trzích v Rumunsku i Maďarsku a na obou očekává letos kladný provozní výsledek. Potvrdil strategické pozice obou trhů z pohledu Erste i zvažování další akvizice se soustředěním na Polsko a Srbsko.

Polské ministerstvo financí zahájilo prodej 11,8% podílu v klíčové polské bance PKO Bank Polski. Majitele mění 10,3% podíl, který ovládá vláda skrze svůj podíl v jiné polské bance BGK. Svůj 33,4% podíl má na 31,9% snížit polské MF. Hodnota prodeje cca 147 mil. akcií je odhadována kolem 1,6-1,7 mld. USD, cca 5-5,3 mld. PLN.

Unipetrol před trhem představil výsledky za 4Q12. Ztráta 3,1 miliardy korun byla sice pro trh mírně pozitivním překvapením, šlo ale zejména o jednorázový pozitivní vliv daňové vratky. Unipetrol také potvrdil dříve avizovaný odpis rafinérských aktiv za 4,4 miliardy korun s tím, že zvažuje prodej části z nich. Mateřský PKN Orlen ale záhy popřel, že by mělo jít o podíl v České rafinérské, jelikož jde prý o strategické aktivum. Během letoška má být prodáno pardubické Paramo.

NWR oznámila úspěšné dokončení emise nového dluhu. Vydala dluhopisy splatné v roce 2021 za 275 mil. EUR, a to na paru a s kupónem 7,875 procenta. Peníze získané z dnes ukončeného prodeje dluhopisů firma použije k předčasnému splacení dříve vydané emise dluhopisů o objemu 258 mil. EUR, které již začala svolávat ke zpětnému odkupu. Analytici Credit Suisse snížili cílovou cenu na titulu z 2,10 GBP na 2,00 GBP a ponechali doporučení "underperform". Exane BNP Paribas potom potvrdila cílovou cenu 2,30 GBP (asi 70 Kč) s investičním doporučení "underperform".

Energetická skupina Centropol Holding založila dceřinou společnost Centropol Telecom, která bude provozovatelem chystaného virtuálního mobilního operátora. Ten by měl začít nabízet služby v síti některého z nynějších mobilních operátorů ještě letos.

Čtvrtek byl pro pražskou burzu červený, PX odepsal 0,48 procenta. Kurz všem západoevropským burzám udaly dvě klíčové zprávy: silný propad akcií Apple v aftermarketu po nepřesvědčivých výsledcích a slabém výhledu a rozhodnutí Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu o odsunutí dluhového stropu za polovinu května.

Z titulů PX tížil ČEZ kvůli vytrvalému propadu cen elektřiny na trzích a nově poté, co průmyslový výbor Evropského parlamentu vydal nezávazné zamítavé stanovisko vůči návrhu Evropské komise snížit převis nabídky na trhu s emisemi oddálením prodejů části povolenek. Až 40% propad cen emisních povolenek, které má ČEZ od státu částečně dostávat „zdarma“, ale rychle vystřídala korekce a ustálení. Návrh má před sebou ještě cestu skrze klíčový výbor pro životní prostředí až do Evropského parlamentu.

Francouzská energetika Areva znovu požádala Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o pozastavení tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. ÚOHS firmě, která byla ze soutěže o klíčovou zakázku pro nesplnění podmínek vyloučena, nevyhověl a její návrh zamítl. Samotný ČEZ informoval, že člen představenstva energetické společnosti ČEZ a ředitel její divize výroba Vladimír Hlavinka ke konci ledna opustí obě tyto funkce a bude nadále působit „jen“ jako poradce generálního ředitele Daniela Beneše.

Analytici Barclays snížili doporučení Komerční bance na „equalweight“ z „overweight“, ale při současném zvýšení cílové ceny na 4540 ze 4300 .

VIG představil předběžné hospodářské výsledky za 4Q (a celý rok) 2012. Zisk před zdaněním skupiny vzrostl o 5 procenta na 585 mil. EUR, čímž zaostal za tržním konsensem 588,5 mil. EUR i odhadem Patria (+6,5 procenta a 595 mil. EUR). Hrubé předepsané pojistné skupiny vzrostlo o 9,5 procenta na 9,9 mld. EUR (odhadem Patria bylo +5 procenta a 9,45 mld. EUR). Akcie VIG v Praze oslabovaly v úvodu seance o 1,4 procenta k úrovni 982 , pokles ale dokázaly zastavit po slovech CEO Hagena, podle kterého skupina zřejmě zvýší dividendu vyplacenou ze zisku roku 2012 proti roku 2011. Hagen také potvrdil snahu skupiny růst v roce 2013 „nad průměrným tempem trhu“, ale odmítl poskytnout konkrétní výhled pro zisk.

Analytici Deutsche Bank na výsledky reagovali revizí investičního doporučení na stupeň „držet“ ze stupně „koupit“, ovšem při souběžném zvýšení cílové ceny na 40 EUR z dosavadních 37 EUR. Analytici Patria Direct dnes snížili cílovou cenu ze 40 EUR na 37,5 EUR a ponechali doporučení "držet".

Šéf realitní skupiny Orco Jean-Francois Ott v rozhovoru uvedl, že podhodnocenost akcií Orco na trhu může přilákat další silné investory z realitního byznysu v regionu. Dále uvedl, že on sám hodlá po uvolnění dalších soukromých investic posilovat podíl ve společnosti po lednovém nákupu více jak 9 milionů akcií. V rámci Orco potvrdil společné zájmy jeho a Radovana Vítka i snížení nominální hodnoty akcie jako předstupeň k budoucímu navýšení kapitálu.

Průběh domácí výsledkové sezóny můžete sledovat na aktualizovaném odkaze ZDE, americkou ZDE a evropskou ZDE.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.

Příjemný víkend.


Čtěte více:

278 bank v lednu ECB předčasně splatí 137 mld. eur z LTRO. Draghi vidí lepší finanční trh i ekonomiku, euro nejvýše za 11 měsíců
25.01.2013 12:10
Evropská centrální banka dnes poskytla první indikaci toho, kolik bank...
T. Sýkora: Zamítnutí návrhu EK o emisních povolenkách sebralo možný impuls pro růst ceny elektřiny a tím i pro akcie ČEZ (video)
25.01.2013 13:44
Akcie ČEZ dnes navazují na včerejší ztráty, za kterými stojí především...
Pokles cen elektřiny nás k odstavení zdrojů netlačí, uklidňuje finanční ředitel ČEZu. Akcie přesto skoro na 4letém dně
25.01.2013 15:54
Přes klesající ceny elektřiny na burzách energetické společnosti ČEZ n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.