Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Španělské a italské banky padají, výnosy dluhu rostou. Rajoy osočen z korupce

Španělské a italské banky padají, výnosy dluhu rostou. Rajoy osočen z korupce

04.02.2013 17:49
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Evropské akcie dnes utrpěly nejvýraznější ztráty za měsíc a půl se španělskými a italskými bankami v čele propadu a růstem výnosů na vládních dluhopisech po novém růstu napětí na periferii eurozóny. Španělský premiér se musí bránit vzneseným nařčením z korupce. Zpráva MMF o Španělsku je spíše příznivá, ale vágní zejména v otázce špatné banky. Situaci se snaží rétoricky klidnit německá kancléřka Merkelová. V Itálii napětí roste s průzkumy, pasujícími do role volebního vítěze Silvia Berlusconiho, od kterého se očekává růst populismu a odvrat Itálie od úsporných opatření a umírněného rozpočtu.

Situace seslala eurodolar z jeho maxim u 1,3658 USD/EUR o více jak cent níže až k 1,3539 USD/EUR. Výnos na 10letém španělském dluhopisu roste do 20 bps na dosah 5,4 %, výnos na 10letém italském dluhu kolem 10 bps nad 4,4 %. Napětí tak zlomilo klesající trend, nastolený centrálními bankami, zejména odhodláním ECB k přímým intervencím na trhu. Inverzně k vývoji na periferii eurozóny pokles obrátily německé bundy.

Evropské akciové indexy procházejí ztrátami přesahujícími 2,5 % u francouzského CAC , 2 % u německého DAX a 1,5 % z britského FTSE a to na silném objemu – v případě evropského benchmarku Stoxx600 na 3,8násobku 30denního průměru. Italské akcie ztrácejí téměř 4 % a španělské přes 3 % v čele poklesu s bankami. Klíčová španělská banka Santander odepisuje přes 3 %, italská UniCredit přes 5 % či Intesa Sanpaolo do 4 %.

O víkendu zčeřila klima španělská opozice, která žádá rezignaci premiéra Rajoye kvůli údajné korupci a „černým penězům“ plynoucím na jeho účet. Rajoy útok razantně odmítl a na zasedání špiček jeho vládní Lidové strany uvedl, že zpřístupní na internetu daňová a majetková přiznání všem občanům. Podle listu El País pravidelné platby od podnikatelů brali nejen straničtí pokladníci, ale i čelní politici vládní strany. Jako údajný důkaz otiskl ukázky údajných tajných účtů, na nichž figurují částky v desítkách tisíc eur u jmen lidoveckých špiček včetně premiéra. Lidovci pravost údajných účtů zpochybnili a Rajoy nařídil najmout externího auditora, aby provedl nezávislou kontrolu.

Podle nedávného průzkumu je 96 procent Španělů přesvědčeno, že korupce ve španělské politice je velmi rozšířena. Průzkumy ukazují historicky nejnižší podporu jeho vládní koalici.

Předvolební průzkumy v Itálii před volbami, které zemi čekají na konci měsíce, připisují pozici favorita navracejícímu se Silvio Berlusconimu. Ten jde proti končícímu úřednickému premiérovi Mario Montimu na vlně odporu úsporným opatřením a do značné míry populismu a včera slíbil zrušit realitní daň, která má vynést 4 miliardy eur jako jeden z kroků jdoucích proti dosavadním opatřením Montiho kabinetu.

Mezinárodní měnový fond, který ve Španělsku podnikl mezi 25. lednem a 1. únorem kontrolní misi, vydal zprávu, která sice naoko chválí, ale obsahuje zádrhele. Podle MMF bylo dosaženo pokroku v reformách: do pokročilého stádia vstoupila rekapitalizace bank, klíčové reformy finančního odvětví byly naplánovány či přijaty v legislativní podobě.

Na druhé straně MMF poznamenal, že rizika pro vývoj italské ekonomiky zůstávají vysoká, rekapitalizace bank potřebuje jasný časový plán, stejně jako fungování špatné banky SAREB a plán reformy spořitelen. Další v pořadí třetí kontrolní mise se uskuteční ve druhém čtvrtletí roku.MMF vyzval Španělsko k dokončení reforem a k vypracování časového harmonogramu pro realizaci nedávných návrhů španělské centrální banky, které mají posílit její dozor nad komerčními bankami.

Španělsko dostalo od Evropské unie zhruba 40 miliard eur na pomoc domácímu bankovnímu sektoru. MMF pomáhá Evropské komisi a Evropské centrální bance (ECB) v dozoru nad programem pomoci. Podle komise a ECB program plní své cíle. "Rekapitalizace a restrukturalizace bank postupuje vpřed," uvedl evropský komisař pro hospodářství a měnu Olli Rehn. Pozice Španělska na finančních trzích se podle EU výrazně zlepšila a do země se vracejí zahraniční investoři.

Španělsko se nyní nachází již v druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve čtvrtém čtvrtletí vyšplhala na rekordních 26 procent z 25 procent v předchozích třech měsících.

V roli „hasiče“ přispěchala německá kancléřka Angela Merkelová, která nabídla španělskému premiérovi svou podporu. „Máme velmi dobré vztahy a jsem hluboce přesvědčena, že premiér Rajoy a celá jeho vláda pracuje na snižování nezaměstnanosti a strukturálních reformách tak, aby navrátila Španělsku jeho plnou sílu,“ uvedla Merkelová s tím, že je přesvědčena, že vláda pod vedením Rajoye tyto úkoly zvládne a Německu ji v tom bude „plnou silou“ podporovat.


(Zdroj: MMF, Bloomberg, CNBC, El País, čtk, AP, ECB)


Čtěte více:

Dlužníci ve Španělsku nesplácejí přes 30 % úvěrů napojených na reality. Celkově již přes 11 %
18.12.2012 11:47
Již 11,23 procenta úvěrů ve španělských bankách je klasifikováno jako ...
Rajoy: Španělsko čeká těžký rok, pomoc ale zatím nepotřebuje
28.12.2012 18:48
Španělské hospodářství má před sebou obtížný rok. Země ale prozatím ne...
Fiskální škrty posílají Španělsko hlouběji do recese, míní centrální banka. Přesto jsou nezbytné
23.01.2013 12:10
Pokračující utahování fiskální politiky vládou pod vedením Mariana Raj...
Další rekord španělské nezaměstnanosti: 26 procent
24.01.2013 11:31
Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve čtvrtém čtvrtletí vyšplhala n...
Recese ve Španělsku se na konci roku prohloubila, domácí poptávku tíží úspory
30.01.2013 9:49
Recese španělské ekonomiky se na konci roku prohloubila výrazněji prot...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data