Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Noví bohatí přicházejí…

Noví bohatí přicházejí…

22.02.2013 14:46
Autor: Anonymní Investor, ???

Svět se mění, to je jasné. Riziko je nová jistota. O tom to bylo minule. Dnes si povíme, kdo jsou noví bohatí. Těch bude čím dál více a bude jim patřit budoucnost. Je to model, který může vytvořit bohatých více než dnes. Není totiž jen o absolutním množství peněz.

Definice nových bohatých pochází od Timothy Ferrisse, který je popsal ve svém bestselleru Čtyřhodinový pracovní týden. Tady jsem vybral jejich klíčové znaky:

1. Nepracovat jen pro práci samu. Dělat jen nezbytné minimum nutné pro dosažení maximálního efektu.

2. V průběhu celého života odcházet na pravidelné minidůchody. Jejich cílem není nečinnost, ale věnovat se intenzivně koníčkům a cestovat.

3. Být vším, čím chceme. Nikoliv koupit si všechno, co chceme. Nebýt ani šéfem ani zaměstnancem, ale vlastníkem.

4. Těšit se z vyšší kvality vykonané práce a nezatěžovat se zbytečnostmi.

Pokud použijete „multiplikátor svobody“ jako kritérium, investiční bankéř, který pracuje 80 hodin týdně a vydělá půl milionu dolarů ročně, je méně výkonný (a bohatý) než zaměstnaný nový bohatý, který pracuje čtvrtinu té doby a vydělává 40 000 USD ročně, ale může se zcela svobodně rozhodovat, kdy, kde a jak žít. Skutečnou moc představují totiž možnosti volby.

A zde jsou základní pravidla nových bohatých:

1. Důchod je jen pojistka proti fyzické (či psychické) neschopnosti pracovat. Nejhorší možný scénář nikoliv cíl!

2. Zájmy a životní energie mají cyklickou povahu. Chceme-li vzkvétat, musíme střídat období aktivity a odpočinku. Jinak předčasně zestárneme kvůli pracovnímu vytížení a hektolitrům vypité kávy.

3. Méně pracovat neznamená být líný. Většina společnosti se s tím obtížně smiřuje, protože naše kultura má sklon oceňovat osobní oběti, nikoliv osobní produktivitu.

4. Žádný čas není ten správný. Pokud považujete něco za důležité, prostě to udělejte.

5. Žádejte o odpuštění, ne o svolení. A to v případě, že to, co chcete udělat, má na lidi kolem devastující účinky. Rodiče, partneři, přátelé i šéfové se mohou naučit přijímat věci, které emociálně odmítají akceptovat.

6. Klaďte důraz na své přednosti, nikoliv na nedostatky. Většina lidí zvládá pár věcí, zatímco v ostatních jsou mizerní. Využívat své přednosti je mnohem výnosnější a zábavnější.

7. Relativní příjem je důležitější než absolutní. Ti nejlepší z nových bohatých vydělávají nejméně 5 000 USD za hodinu, ale netráví prací zbytečně mnoho času.

8. Stres může být dobrý i špatný. Noví bohatí vyhledávají ten dobrý, který je žene kupředu.


Důvod, proč tady o nových bohatých mluvím, je mj. ten, že obchodování na burze vám dává šanci se zařadit mezi nové bohaté. Cesta je to nesnadná, ale možná. Ostatně vím, o čem mluvím.

Hodně štěstí!

Investor

Zdroj: Tymothy Ferriss – Čtyřhodinový pracovní týden


Váš názor
  • Vějička
    25.02.2013 10:33

    Celý tento reklamní článek je psán jen kvůli poslednímu odstavci.Hodně investorů to na trzích zabalilo nebo nebo po radách análníku krachlo.Jde to vidět na objemech obchodování.Tak reklamou na údajně bezstarostný život a rychlé zbohatnutí je investování do akcii :DDDD nalákat nové dárce
    Deny:-)
    • Re: Vějička
      25.02.2013 10:36

      Obchod jako obchod. Kdyby lidi nechlemtali mlíko, tak by krávy nemusely dojit :-)) To je celé tajemství těch bohatých :-))
      Jesse
  • Nevěřím
    25.02.2013 10:11

    Je nepochybně možné vydělávat hodně peněz a moc se přitom nenadřít, ale je naprosto nesmyslné věřit, že jen to samo člověku přinese štěstí. Řadu lidí naplňuje právě to, že mohou dělat dobře svou práci bez ohledu na to, kolik za ni dostanou zaplaceno. Definovat štěstí a zjistit jak ho dosáhnout je dosti složité a lidé se o to bez velkých úspěchů pokoušejí už stovky let. Já sám si myslím, že člověk je nejšťastnější tehdy, pokud má možnost šťastnými učinit hlavně druhé, ale na své pravdě nijak netrvám. Trvám ale na tom, že míra štěstí člověka v žádném případě nezávisí jen na tom jak rychle a kolik vydělá peněz, byť na jejich vydělávání ani na tom, pokud se to člověku daří bez velké námahy, nemusí být nic špatného.
    Karel Havel
    • Maslowova pyramida (potřeb) je hierarchie lidských potřeb, kterou definoval americký psycholog Abraham Harold Maslow v roce 1943. Podle této teorie má člověk pět základních potřeb (od nejnižších po nejvyšší - společně pak tvoří jakousi pomyslnou „pyramidu“):
      25.02.2013 14:46

      Maslowova pyramida (potřeb) je hierarchie lidských potřeb, kterou definoval americký psycholog Abraham Harold Maslow v roce 1943. Podle této teorie má člověk pět základních potřeb (od nejnižších po nejvyšší - společně pak tvoří jakousi pomyslnou „pyramidu“): 1. fyziologické potřeby 2. potřeba bezpečí, jistoty 3. potřeba lásky, přijetí, sounáležitosti 4. potřeba uznání, úcty 5. potřeba seberealizace První čtyři kategorie Maslow označuje jako nedostatkové potřeby a pátou kategorii jako potřeby existence (bytí) nebo růstové potřeby. Všeobecně platí, že níže položené potřeby jsou významnější a jejich alespoň částečné uspokojení je podmínkou pro vznik méně naléhavých a vývojově vyšších potřeb. Toto však není možné tvrdit zcela bezvýhradně a je dokázáno, že uspokojování vyšších potřeb (estetických, duchovních) může napomoci v krajních situacích (nouze, nedostatek, strádání) lidského života, ve kterých je možnost uspokojování nižších potřeb omezena či znemožněna (například v prostředí koncentračních táborů, o čemž referovali např. Viktor Frankl anebo Konrad Lorenz). Za nejvyšší považuje Maslow potřebu seberealizace, čímž označuje lidskou snahu naplnit svoje schopnosti a záměry. ... http://cs.wikipedia.org/wiki/Maslowova_pyramida P. S. Svoboda je poznaná nutnost. (Seneca, Spinoza, [V MNOHÉM NEPOCHOPENÝ] Marx, [KTERÉMU ŠLO ZEJMÉNA O EMANCIPACI LIDSKOU (OSVOBOZENÍ/OSVOBOZOVÁNÍ OD OTROCTVÍ), TJ. MANIPULÁTOŘI SI Z NĚJ JEN VYKRADLI SELEKTIVNĚ TO, CO POTŘEBOVALI PRO SVÉ MANIPULACE ...] ...)
      king
    • Re: Nevěřím
      25.02.2013 10:38

      Hezky napsáno. Peníze rozhodně nejsou synonymum pro štěstí, nicméně mohou nás zbavit části starostí a spoustu věcí usnadní.
      oh171
  • děs
    25.02.2013 9:52

    to se mi až do konce číst nechtělo. Je to fakt vymýlání mozku a čtivo pro naivky. Bohatí lidé měli většinou štěstí. Buď zdědili majlant po předcích a pak se prachy sypou samy, např. nákupem státních dluhopisů nějaké země, kde jsou politici tupci a zadlužují se. To pak jde samo, na to nepotřebuje nikdo extra zapínat mozek. Dejte mi 10 mld. usd z nějaké státní kasy a předvedu vám to taky :-)))
    Jesse
  •  
    25.02.2013 9:44

    Víte kulový.
    Knot
  • PŘEDCHOZÍ KOMENTÁTOŘI, TO JE NEPOCHOPENÍ PODSTATY ČLÁNKU: BOHATÝ JE TEN, KDO NEMUSÍ PRACOVAT!
    25.02.2013 9:43

    PŘEDCHOZÍ KOMENTÁTOŘI, TO JE NEPOCHOPENÍ PODSTATY ČLÁNKU: BOHATÝ JE ZEJMÉNA TEN/TA/TO, KDO NEMUSÍ PŘESPŘÍLIŠ (A/RESP. POKUD MOŽNO VŮBEC) PRACOVAT NA CIZÍM!
    king
  • muhahaha
    24.02.2013 23:48

    přidávám se k panu pennymu. Obvykle Vás čtu rád, ale tohle je fakt blábol
    Bob
  •  
    22.02.2013 16:11

    Tak články této povahy si snad můžete odpustit. Návody, jak být šťastný z toho, že vyěláváte "nejméně 5.000 USD za hodinu", aniž byste se nadřeli (vybíráte si totiž "pravidelné minidůchody") a rozhodujete si, kdy budete pracovat a kdy ne, jsou jenom dalším způsobem, jak lidem vymývat mozky. Realita každodenního dne i pro nadprůměrně movité, vzdělané a pracovité lidi je někde úplně jinde.
    penny
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university