Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řezáč (Pegas) pro Patria.cz: Spuštění linky v Egyptě je pro nás výzvou, chceme rozšiřovat kapacity zde i v Evropě

Řezáč (Pegas) pro Patria.cz: Spuštění linky v Egyptě je pro nás výzvou, chceme rozšiřovat kapacity zde i v Evropě

18.03.2013 15:48

Největší nejistotou a zároveň velkou výzvou je pro výrobce netkaných textilií, společnost Pegas Nonwovens, letošní spuštění linky v Egyptě, která je její první zahraniční investicí. Uvedl to v rozhovoru pro Patria.cz generální ředitel Pegasu František Řezáč. Potvrdil přitom, že stejně jako v minulých letech čeká společnost i letos plné vyprodání výrobní kapacity. Pegas již ve své investiční strategii počítá se spuštěním druhé egyptské linky i dalším rozšiřováním kapacit v Evropě.

Patria.cz: Celoroční výsledek na úrovni EBITDA dosáhl spodní hranice dříve stanoveného pásma v souladu s vaší indikací z konce roku, kterou jste zdůvodnili nepříznivým dopadem cen polymerů. Do celoročního výsledku ale promluvila také nižší výroba oproti plánu zejména ve 3Q. Co stálo za tímto zaostáním?

S plněním plánu výroby jsme v minulém roce opravdu nebyli plně spokojeni. Asi nelze explicitně zmínit jeden důvod tohoto faktu. V minulém roce se ve výrobě vyskytlo několik menších problémů a navíc se v létě přidaly častější výpadky dodávek elektrické energie zapříčiněné počasím. V relativním vyjádření se nejedná o významné neplnění, mluvíme tu zhruba o 2 procentech nižší výroby oproti plánu, nicméně určitý dopad do hospodářských výsledků to samozřejmě má. V průběhu podzimu jsme provedli celou řadu korektivních opatření na zlepšení tohoto stavu a jsem rád, že tato snaha se již projevila ve velmi dobré výrobě v posledním čtvrtletí minulého roku. V tomto roce chceme na zvyšování efektivity výroby klást ještě větší důraz a věříme, že zlepšená výroba pomůže k naplnění našich letošních cílů.

Patria.cz: Pro letošek očekáváte meziroční růst na úrovni EBITDA o 5 až 15 procent, shodně s rokem loňským. Jaké budou hlavní faktory, které ovlivní přiblížení hornímu či dolnímu okraji očekávání?

Náš business model je založen na zajištěné absolutní výši marže na základě mechanismu přenesení cen polymerů. Výsledky hospodaření tak jsou poměrně stabilní a dobře predikovatelné. Přesto existují faktory, které na počátku roku neumíme přesně odhadnout a které mohou hospodaření společnosti ovlivnit. Jedná se zejména o zpoždění v již zmíněném mechanismu přenesení cen. V tomto roce však bude zřejmě největší nejistotou nájezd naší první výrobní linky v Egyptě. V České republice jsme uvedli do provozu již devět linek a jsme tedy v tomto směru velmi zkušení. Technologie linky je však velmi složitá a proces jejího spuštění velmi náročný. Linka v Egyptě je navíc naší první zahraniční investicí a i z tohoto důvodu bude její nájezd pro nás velkou výzvou.

Patria.cz: Devátá výrobní linka v ČR, kterou jste uvedli do provozu v druhé polovině roku 2011 na Znojemsku, se již pozitivně promítla do růstu výnosů v roce 2012. Kolik pomohla vytvořit nových pracovních míst? O kolik umožnila navýšit roční výrobní kapacitu společnosti a podařilo se ji smlouvami s odběrateli celou pokrýt?

Pro zajištění provozu deváté výrobní linky jsme přijali na 50 nových zaměstnanců a kapacita společnosti díky ní narostla o zhruba 25 %. Společnosti se historicky vždy dařilo vyprodat svou výrobní kapacitu. Ne jinak tomu bylo i v minulém roce, kdy již téměř plně naběhla kapacita této linky. Stejně jako v minulých letech i v tomto roce očekáváme plné využití výrobní kapacity.

Patria.cz: Jste ve fázi zprovozňování nové linky v Egyptě, jejíž uvedení do provozu předpokládáte v průběhu třetího čtvrtletí. Očekáváte, že náběh nové výrobní linky u Káhiry pozitivně ovlivní dynamiku tržeb a provozních zisků již v letošním roce, a v jaké míře? Nově předpokládáte, že celková investice v rámci první fáze projektu dosáhne až 67 milionů eur. Co je tou „první fází“ a jak máte zanalyzovanou návratnost projektu?

Ano, v předpokladu meziročního nárůstu ukazatele EBITDA je již zakomponován i určitý přínos nové linky v Egyptě. V tuto chvíli však nechci být příliš konkrétní ohledně čísel. První fází projektu rozumějte první výrobní linku. Z hlediska výnosů z rozsahu je samozřejmě výhodnější provozovat v jakékoliv lokalitě více než jednu linku a se zvýšením výrobní kapacity počítáme i v Egyptě. A tady je třeba zdůraznit, že investiční výdaje na první fázi projektu v sobě již částečně zahrnují i investice, které budou sloužit pro plánovanou druhou linku. Jedná se například o administrativní budovu, sklad a potřebnou infrastrukturu. Návratnost projektu nezveřejňujeme.

Patria.cz: Uvedl jste, že společnost by ráda do roku 2016 přidala v Egyptě druhou výrobní linku, která se již částečně překrývá s investicí do první linky, a v řádu dalších let také rozšířila výrobu ve Znojmě. V jaké fázi jsou tyto projekty? Vaše plány naznačují pozitivní výhled společnosti do budoucna; můžete již okomentovat očekávanou produkci společnosti na rok 2014?

V budoucnu počítáme s rozšiřováním výrobních kapacit jak v Evropě, tak v Egyptě. V případě vyskytnutí nějaké další vhodné investiční příležitosti nevylučujeme ani expanzi v jiných lokalitách. V tuto chvíli se však plně soustředíme na dokončení výstavby první egyptské linky a na její spuštění. Projekty na další linky jsou teprve v počátečním stadiu a nechceme být ohledně nich příliš konkrétní. Pro rok 2014 počítáme s plnou kapacitou první egyptské linky a předpokládaná výroba by se tak měla pohybovat mezi 105-110 tisíci tun. Skutečná výroba vyjádřená v tunách však může být ovlivněna produktovým portfoliem.

Patria.cz: Zásadní většina Vaší produkce směřuje do Evropy a Ruska, v prosincovém rozhovoru pro Patria.cz jste ale naznačil, že zahájení výroby v Egyptě firmě otevírá prostor pro objevování nových perspektivních trhů; rýsuje se nějaká další zahraniční investice?

Viz předchozí otázka.

Patria.cz: Jste již schopni zhodnotit, jak se do hospodaření Pegasu promítlo a ještě v budoucnu promítne říjnové oznámení Vašeho zákazníka Kimberly-Clark o ukončení prodeje dětských plen Huggies na většině trhů západní a střední Evropy? Do jaké míry nahradil výpadek dodávek pro K-C růst poptávky konkurenční skupiny P&G s její značkou Pampers? Platí váš předpoklad, že by v důsledku této zprávy nemělo v letošním roce dojít ke snížení objemu výroby ani prodejů? Jaký bude dopad na produkci a prodeje roku 2014?

Jak jsem již uvedl, výrobní kapacita společnosti by měla být v tomto roce plně využita. Na tomto předpokladu nic nemění ani rozhodnutí společnosti Kimberly-Clark. Hospodaření společnosti tedy nebylo tímto krokem ovlivněno a nečekáme ani žádný významný dopad v budoucnu. Určitý výpadek dodávek pro K-C byl nahrazen jinými výrobci jednorázových hygienických výrobků, jejich identifikaci však nechceme konkretizovat.

Patria.cz: Akcie Pegas Nonwovens se u tuzemských analytiků těší dlouhodoběji poměrně optimistickému pohledu. Mohou se akcionáři těšit na stabilní či dokonce vyšší dividendu?

Naši dividendovou politiku jsme definovali jako progresivní, což znamená, že bychom chtěli každý rok vyplácet v absolutní výši dividendu vyšší než v roce předchozím. Podmínkou této dividendové politiky je dobrá finanční výkonnost společnosti a neexistence jiných atraktivních investičních příležitostí. Případná dividenda vyplacená v tomto roce ještě nebyla vedením společnosti diskutována, takže naši akcionáři si na tuto informaci musí počkat. Rozhodnutí o případné dividendě hodláme učinit a zveřejnit v květnu.


Čtěte více:

Pegas Nonwovens: Kvůli konci Huggies v Evropě příští rok nižší výrobu ani prodeje nečekáme
31.10.2012 17:32
Dopad rozhodnutí Kimberly-Clark ukončit prodej dětských plenek Huggies...
Řezáč (Pegas) pro Patria.cz: Egypt nám otevírá cestu na perspektivní trhy. Odchod KC je příležitostí k posílení pozice v Evropě
11.12.2012 18:08
Čtvrtletní výsledky ovlivňuje vysoká volatilita vstupních materiálů a ...
Pegas Nonwovens zahajuje oživování egyptské výrobní linky
07.02.2013 11:08
Tuzemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens oznámila přiblížen...
Pegas Nonwovens loni s EBITDA na spodní hranici výhledu, letos čeká růst o 5 až 15 procent
14.03.2013 8:32
Tuzemský producent netkaných textilií Pegas Nonwovens oznámil, že za č...
Pegas - Zisky by letos znovu měly růst o 5-15 % (komentář k výsledkům za FY/4Q12)
14.03.2013 12:30
Společnost Pegas Nonwovens dnes zveřejnila své výsledky za loňský rok,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.