Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Kypersko-energetický a ztrátový

Týden na pražské burze: Kypersko-energetický a ztrátový

22.03.2013 18:22
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Kypr a dění kolem energetiky ČEZ. Dodávek uhlí pro Počerady, dohod s Evropskou komisí a potíží s licencí a snížením ziskovosti v Bulharsku. A na pozadí stále italské volby udávaly tón událostem v právě uplynulém týdnu. V něm index pražské burzy PX odepsal 1,44 % k 980,61 bodu a opět se vzdálil alespoň ploché bilanci od počátku roku. Mezi růstovými tituly tentokrát není žádný z obchodně silných s výjimkou VIG.

O 1,7 % výše končí týden akcie AAA Auto, o 1,2 % výše akcie NWR. „Nad nulou“ jsou také akcie Unipetrolu (bez likvidity) a VIG.

V čele sestupné strany jsou seřazeny banky: Komerční banka -3,8 % (nepomohlo ani nákupní doporučení Erste), Erste -3,15 %. Důvodem je Kypr a požadavek eurozóny výměnou za finanční pomoc zdanit depozita v bankách, což vyvolalo strach z nebezpečného precedentu. Červenou nulu udržel ČEZ díky vývoji cen elektřiny i dále uvedeným faktorům…

Kypr sledujte ZDE, Itálii sledujte ZDE, ČEZ v Bulharsku sledujte ZDE

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
AAA Auto 1,74 23,45 Komerční banka -3,80 3800,00
NWR 1,21 75,20 Orco -3,23 60,00
Unipetrol 0,71 171,20 Erste -3,15 590,80
VIG 0,39 1020,00 CETV -2,74 92,40
TMR 0,00 1160,00 Fortuna -2,15 95,50
Telefónica CR -1,29 306,00
PM ČR -1,24 11170,00
Pegas -0,19 517,00
ČEZ -0,09 575,50

 

Předchozí týden zakončila pražská burza propadem o 2,4 % kvůli rebalanci indexu PX , aktuální načala níže kvůli Kypru. Shrňme dění kolem něj hned z kraje. Z víkendové politické dohody vyplynulo, že eurozóna uvolní Kypru a jeho těžce ztrátovým bankám pomoc až deset miliard eur, ale podmínkou pro ni je mimo jiné získat dalších 5,8 miliardy eur jednorázovou daní 9,9 procenta z vkladů nad 100 tisíc a 6,75 procenta u vkladů nižších. To ale kyperský parlament odmítl. ECB pohrozila ostrovní zemi, že jí od příštího týdne neposkytne další pomoc, pokud nepřijde brzy se srozumitelným návrhem. Rusko další pomoc po dvou dnech jednání odmítlo a hrozí snižováním eurových rezerv, pokud dohoda Kypru s eurozónou poškodí zájmy země. Na sklonku týdne Kypr říká, že finální dohoda je otázkou hodin…

Šéf Erste v Maďarsku neočekává letos lepší výsledek proti loňsku, pokud nepřijde nějaký „impuls“, což v důsledku znamená očekávání celoroční ztráty. Dále mimo jiné uvedl, že politické a ekonomické podmínky v zemi nedovolují proměnu snižování sazeb centrální bankou do vyššího úvěrování a snaha vlády zavést další opatření na podporu cizoměnových dlužníků hypoték pouze dopadne na banky a chtěný efekt mít nebude. Tuzemské MF přišlo s plány na možné zavedení zvláštní daně pro pojišťovny, což by zasáhlo finanční sektor a titul VIG.

Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov pro bulharskou TV uvedl, že žádá o odebrání licence ČEZ, která je na západě balkánské země výhradním distributorem elektřiny. Kontrola podle prokurátora prokázala „masivní porušování“ pravidel firmou. Mluvčí prokuratury slova mírnil s tím, že oficiální stanovisko prokuratura zveřejní v pátek 22. března. O odebrání licence může rozhodnout výhradně energetický regulátor DKEVR, který o věci bude jednat 16. dubna.

I zde shrňme na jednom místě další výroky týdne: prokuratura v pátek oznámila posun zveřejnění závěrů z vyšetřování distribučních společností ČEZ, EVN a Energo-Pro, ale i samotného energetického regulátora DKEVR, na 3. duben. Provozní šéf bulharských aktivit ČEZ Baran v samém závěru týdne uvedl, že před rozhodováním DKERV o odnětí licence v termínu, který firma na zjednání nápravy dostala (do 16. dubna) ČEZ odstraní všechny nedostatky, které mu regulátor vytkl. Firma dle Barana nemá žádný důvod z trhu odcházet a znovu zopakoval, že žádné její pochybení nezavdává důvod k odnětí licence. Baran ale uvedl, že po březnovém rozhodnutí DKEVR o snížení cen elektřiny v zemi zisk ČEZ z faktury za elektřinu bulharské domácnosti klesl na 4 % z dřívějších 9 %, což dopadne do provozní ziskovosti ČEZ v zemi. Bulharská distribuce se podílí zhruba 1,5 % na celkovém EBITDA výsledku skupiny, zhruba z 10 % na EBITDA distribuce skupiny ČEZ.

Francouzská Areva v pondělí podala rozklad k předsedovi ÚOHS proti prvostupňovému rozhodnutí, na základě kterého úřad zamítl žádost firmy o přezkoumání a zrušení jejího vyřazení z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Největší nejistotou a zároveň velkou výzvou je pro výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens letošní spuštění linky v Egyptě, která je první zahraniční investicí společnosti. Uvedl to v rozhovoru pro Patria.cz generální ředitel Pegasu František Řezáč. Potvrdil přitom, že stejně jako v minulých letech čeká společnost i letos plné vyprodání výrobní kapacity. Pegas podle Řezáče již ve své investiční strategii počítá se spuštěním druhé egyptské linky i dalším rozšiřováním kapacit v Evropě. Rozhodnutí o výši dividendy ze zisku loňského roku padne v květnu. Akcie společnosti Pegas Nonwovens dnes zakončily se ztrátou 0,75 procenta.

Úterý bylo pět ztrátové. ČEZ a těžební společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal již dnes ráno oznámily podpis dlouho vyjednávané smlouvu, která zabezpečí dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady, a to eventuálně až na téměř 50 let. Podle vyjádření, které Patria.cz, dnes poskytla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová samotná dohoda o dodávce uhlí s Czcech Coal přináší do EBITDA v roce 2013 celkem cca 1,5 až 2 mld. . Mluvčí ale uvedla, že k případné revizi dosavadní prognózy skupiny ČEZ nedojde dříve než v květnu.

Pozitivní přínos na úrovni čistého zisku v objemu 2 miliardy korun by potom podle vedení skupiny ČEZ měl přinést dnes oznámený prodej elektrárny Chvaletice do rukou společnosti Litvínovská uhelná, která nabídla nejvyšší cenu. Ta činí 4,12 miliardy korun, ale ČEZ dále získá i 90 procent z tržní ceny emisních povolenek CO2 přidělovaných zdarma elektrárně Chvaletice (současná tržní hodnota asi 450 mil. .

Bulharský ČEZ přes spory kolem licence a vyšetřování prokuraturou hodlá v březnu investovat do distribuční sítě v Bulharsku téměř 800.000 leva (10,5 mil. Kč). Premiér Nečas uvedl, že problémy ČEZ v Bulharsku jsou politické a obnovitelné zdroje energie mají mnohem větší podíl na rostoucích cenách elektrické energie než ČEZ jako distributor. Rakouská energetika EVN, která je rovněž vyšetřována jako jeden ze tří distributorů elektřiny v Bulharsku, hodlá Bulharsko popohnat před mezinárodní arbitráž, pokud se do 3 až 6 měsíců nevyřeší spory, které podlamují její podnikání v zemi.

V úterý ztrácely obě v Praze obchodované banky. Evropští zákonodárci a zástupci jednotlivých zemí dnes dosáhli prozatímní dohody na legislativě, která udělí Evropské centrální bance pravomoc dohledu nad komerčními bankami v eurozóně. Pokles prošla i Telefónica CR. Nejztrátovějším telekomem v Evropě se staly akcie rakouského Austria Telekom. Odepisovaly až přes 5 % v důsledku parametrů největší aukce volných frekvencí v historii Rakouska, jejíž základní parametry představil rakouský regulátor TKK. Ten dva bloky frekvencí plus další opce vyhradil pro nového hráče na trhu, tedy novou konkurenci. Systém aukce, který hodlá použít, hrozí vyhnáním ceny za frekvence podobně, jako jsme byli svědky ve zrušené aukci tuzemského ČTÚ či na přelomu roku například v Nizozemí. Zprávy dostaly rakouský telekom i celý sektor pod další tlak.

Ve středu PX připsal malý zisk. Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct, v online rozhovoru na Patria.cz potvrdil svou prognózu, že společnost ČEZ letos navrhne dividendu ve výši 45 na akcii. V roce 2014 by pak podle jeho názoru mohla znovu vyplatit 45 , nesmí ovšem dojít k ztrátě licence v Bulharsku. O NWR Tomáš Sýkora v rozhovoru uvedl, že jsou z jeho pohledu aktuálně zhruba férově oceněny.

Při růstu Erste o 1,4 % proti vývoji okolních trhů šla Komerční banka. Umírněné tržní ocenění, pozice jednoho z nejbezpečnějších titulů v bankovním sektoru CEE regionu s jednou z nejvyšších kapitalizací a atraktivní dividenda jsou přitom podle analytiků Erste důvody, na jejichž základě věří akciím Komerční banky a vidí ji v opětovných tržních turbulencích jako „ostrov stability“, což se projevilo zvýšením cílové ceny na 4600 a doporučením „akumulovat“.

Znovu ztrácela Telefónica CR. Martin Dvořák, nezávislý IT konzultant, podal trestní oznámení na šéfa ČTÚ Pavla Dvořáka kvůli zastavení aukce mobilních frekvencí. Premiér Nečas a ministr Kuba popřeli, že s předstihem věděli o zrušení aukce. Člen rady ČTÚ Jaromír Novák prohlásil, že se rada dozvěděla o zrušení celé aukce až z médií. Tomáš Tomčány, analytik Patria Direct v online rozhovoru na Patria.cz uvedl, že by z krátkodobého hlediska čekal spíše stabilní kurz akcií Telefóniky CR okolo současných úrovní, i když zpětný odkup může být krátkodobě podporou pro akcie.

Příští čtvrtek 28. března se máme dozvědět celoroční výsledky realitní skupiny Orco. Nápovědou pro ně mohou být zveřejněná čísla realitní skupiny CA Immo a také konkurenta Immofinanz. Společná je jim přítomnost ve střední a východní Evropě i výrazná aktiva na německém trhu. CA Immo na úrovni celého roku 2012 zvýšila výnosy z pronájmů meziročně o 5,8 %, čistý provozní výsledek skupiny vzrostl meziročně o 8,7 %. Zatímco se dařilo pronájmům díky poptávce trhu po dokončených projektech společnosti, negativně do výsledku dopadlo záporné přecenění aktiv, které jde na vrub východní Evropy. Naopak realitní aktiva skupiny v Německu a Rakousku byla přeceněna kladně.

Podle AAA Auto má delisting z BCPP usnadnit prodej společnosti do rukou strategického investora. Před vyřazením 67.757.875 kmenových akcií o nominální hodnotě 0,10 EUR z obchodování na BCPP a budapešťské burze nabídne společnost akcionářům odkup jejich akcií. Kupní cena pro účely odkupu z BCPP bude přepočítána z prodejní ceny při prodejní opci na maďarském trhu, uvedla společnost.

Čtvrtek vypadal nadějně v dopolední části seance, celý den přinesl 0,1 % zisk pro PX . Praha znovu zaostala za růstem okolních trhů, který odpoledne podpořila i pozitivní americká data z průmyslu a trhu nemovitostí.

Analytici BNP Paribas na ČEZu potvrdili doporučení „outperform“ s cílovou cenou 750 . Ministerstvo průmyslu a obchodu chce novým zákonem o obnovitelných zdrojích energie zastavit podporu nových zdrojů. U těch současných chce prosadit, aby se po dosažení návratnosti investice přestala podpora vyplácet. Finanční ředitel skupiny ČEZ Martin Novák uvedl, že ČEZ již kvůli nejistému regulatornímu prostředí nechystá žádné investice do nových solárních projektů či jiných obnovitelných zdrojů. Výjimkou má být jen další investice do větrného parku v Polsku.

Pro NWR jsou relevantní výsledky polského konkurenta Bogdanka. Čistý zisk společnosti za 4Q klesl o 51,3 procenta na 12,6 milionů zlotých a zaostal za očekáváním trhu na úrovni 18,6 milionu PLN. Podobné zklamání přinesl také kvartální výsledek na provozní úrovni, když Bogdanka za 4Q12 vykázala EBIT 18,9 milionu PLN, což je o 40 procent horší výsledek než o rok dříve a hluboko pod očekáváním trhu na úrovni 18,9 milionu PLN. Společnost sice očekává, že se jí v roce 2013 nebude dařit hůř než loni a chce vyplatit dividendu alespoň ve stejné výši jako loni, ale zároveň přiznává, že s ohledem na tlak odběratelů z řad velkých energetik zřejmě letos bude muset opět zlevnit své uhlí.

Závěr týdne se v Praze nesl opět na negativní vlně, když index PX odepsal 0,25 %. Analytici Komerční banky ČEZu snížili cílovou cenu na 661 ze 740 při ponechaném doporučení na stupni „koupit“. Telefónica CR oznámila konání řádné valné hromady akcionářů na 22. dubna 2013. Na programu bude schválení hospodaření za rok 2012, projednání rozdělení zisku včetně dividendy a snížení kapitálu či změny v dozorčí radě.

Senát se ve shodě s vládou postavil proti snaze Evropské komise zakázat cigarety s příchutěmi a zvětšit na krabičkách varování před dopady kouření. EK si návrhem vymezuje příliš rozsáhlé přenesené pravomoci, míní. Výsledky Philip Morris ČR se máme dozvědět 26. března. Ve čtvrtek 28. března po závěru trhů pak přijdou výsledky Orco.

Závěrem týdne se linula nit italských voleb a nadějí na vznik vlády. Po závěru trhů se prezident Napolitano rozhodl svěřit první pokus lídrovi voleb Bersanimu a jeho koalici PD. Ten odmítl spojení s Berlusconim a spoléhá na podporu části zákonodárců protestního pětihvězdičkového hnutí Grilla. Bersani je variantou nejpřijatelnější pro trhy, ale terpve příští dny ukáží, zda je schopen sestavit životaschopný kabinet.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů