Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna schválila pomoc Kypru. Velcí věřitelé ztratí až 40 %

Eurozóna schválila pomoc Kypru. Velcí věřitelé ztratí až 40 %

25.03.2013 8:27, aktualizováno: 25.3. 12:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministři financí eurozóny schválili plán Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu na záchranu kyperských bank. Bez něj by Kypru hrozil bankrot. Kypr dostane první část úvěrové pomoci na začátku května, až budou v průběhu dubna dojednány všechny formality, uvedl šéf záchranného fondu eurozóny ESM Klaus Regling.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová po setkání s členy Euroskupiny řekla, že doporučí sboru MMF zapojit se do úvěrového programu pro Kypr. Výši částky, kterou by se MMF mohl na pomoci podílet, ale nesdělila.

O detailech pomoci se bude jednat ještě v dubnu. Na rozdíl od předchozího návrhu neobsahuje plán plošné a kontroverzní zdanění vkladů. Velcí střadatelé na Kypru, mezi nimiž je mnoho Rusů, ale pravděpodobně utrpí těžké ztráty. Část jejich peněz půjde na záchranu problémového finančního sektoru v zemi.

Nový plán, který přinese Kypru pomoc deseti miliard eur, nepostihne pojištěné vklady do 100.000 eur. Částky nad 100.000 eur budou zmrazeny, dokud se nevypočítá, jaká část z nich připadne na pokrytí ztrát. Hovoří se o ztrátách pro nezajištěné věřitele až do výše 40 procent vložených prostředků. Celkové vklady u kyperských bank dosahují zhruba 68 miliard eur, z toho zhruba 38 miliard eur je přitom je na účtech se zůstatky nad 100.000 eur. Předseda finančního výboru kyperského parlamentu uvedl v poslední dostupné zprávě, že vkladatelé Bank of Cyprus přijdou zřejmě o 30 % vkladů nad 100 tisíc eur při kompenzaci akciovým podílem v bance, U Cyprus Popular Bank i Laiki budou škrty vkladů zřejmě vyšší.

Dohody bylo dosaženo několik hodin před vypršením lhůty, po které hrozilo zastavení finanční pomoci Evropské centrální banky a zřejmě i kyperský státní bankrot. 

Dohoda pro Kypr počítá s uzavřením druhé největší banky v zemi výměnou za finanční pomoc EU ve výši 10 miliard eur. Podle plánu bude postupně ukončena činnost Popular Bank of Cyprus, známé též jako Laiki, jejíž vklady do 100.000 eur budou přesunuty do Bank of Cyprus , z níž se stane "dobrá banka". Vklady nad 100.000 eur v obou bankách, jež nejsou zaručeny podle práva EU, budou použity na umoření dluhů Laiki a rekapitalizaci Bank of Cyprus přes konverzi vkladů na akcie.

"Dohoda za účelem odvrácení bankrotu se čekala. Ale zakládá to nebezpečný precedens pro eurozónu," řekl Peter Kinsella, měnový stratég z Commerzbank, jenž očekává, že euro bude oslabovat vůči dolaru. "Je velice znepokojivé, že dochází k vyvlastňování soukromého sektoru. Zvyšuje to riziko runu na banky, a až se to stane příště, záchranná politika ECB by už nemusela fungovat," očekává.

Banky na Kypru jsou zavřené již déle než týden a zatím se neví, kdy budou znovu otevřeny. Podle evropských činitelů se dnes rozhodne, kdy to přesně bude. Kyperská vláda již rozhodla, že po otevření bank budou na přechodnou dobu platit omezení pohybu kapitálu, která mají zamezit hromadnému vybírání vkladů a následnému masivnímu odlivu kapitálu.

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová po setkání se členy Euroskupiny řekla, že plán je "komplexní a důvěryhodný" a že doporučí výkonné radě MMF zapojit se do úvěrového programu pro Kypr. "Tato dohoda poskytuje základ pro obnovení důvěry v bankovní systém, který je důležitý pro podporu růstu," uvedla Lagardeová. Výši částky, kterou by se MMF mohl na pomoci podílet, ale nesdělila.

Přestože dohoda významně postihne bohaté Rusy s velkými vklady na Kypru, Euroskupina uvedla, že "se těší na dohodu mezi Kyprem a Ruskem o finančním příspěvku".

Dnešní dohodu nemusí schvalovat kyperský parlament, protože nezavádí jednorázovou daň z depozit. Z technického hlediska půjde i v případě ztrát z velkých vkladů o součást restrukturalizace bank, již kyperský parlament schválil v pátek. V případě Laiki i Bank of Cyprus budou postiženy velké nepojištěné vklady, stejně jako akcionáři a držitelé dluhopisů bank.

EU a MMF žádaly, aby před poskytnutím zahraniční pomoci Kypr vlastními silami shromáždil 5,8 miliardy eur. Z banky Laiki by mělo pocházet 4,6 miliard eur a z Bank of Cyprus 1,2 miliardy. Bank of Cyprus převezme také dluhy Laiki vůči Evropské centrální bance rovnající se asi devíti miliardám eur.

Na oznámení dohody o řešení kyperské dluhové krize dnes reagovalo euro, když během asijského obchodování vůči americkému dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,3043 USD. Před oznámením dohody se jednotná evropská měna pohybovala kolem 1,2985 USD. Vůči japonskému jenu euro stouplo o 0,8 procenta na 123,75 JPY.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR (online):


Na Kypru kvůli dluhové krizi panuje napětí. Výběry peněz z bankomatů Laiki a Bank of Cyprus jsou od neděle omezené na nejvýše 100 eur denně.

Kyperská státní agentura informovala, že v pobočce Bank of Cyprus v Limassolu se v neděli v noci ozvala mohutná exploze způsobená petardou. Budova je prý poškozená a policie oblast uzavřela. Podle médií dělobuch zapálili dva útočníci, kteří rozbili skleněné dveře pobočky.

Eurozóna dnes zdůraznila, že kyperský bankovní sektor bude výrazně omezen a do roku 2018 se musí svou velikostí dostat na průměr EU. Finanční sektor na ostrově je několikanásobně větší než hrubý domácí produkt země a jeho předimenzovanost je považována za klíčovou příčinu nynější krize. Pro kyperský bakovní systém v tomto směru dohoda bezesporu znamená konec jeho dosavadního fungování, skládajícího mozaiku kyperského daňového ráje.

Kypr požádal o finanční pomoc loni v červnu poté, co se jeho banky dostaly do vážných finančních problémů kvůli svému silnému napojení na problémové Řecko. Země se rovněž potýká s první recesí za téměř 40 let a více než rok nemá přístup na kapitálové trhy. Kypr je třetím nejmenším členem eurozóny.

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, AP, CNBC, čtk)

Dění kolem Kypru sledujte na Patria.cz:

Kypr

 

 

 


Váš názor
  • Jo.... jen chci ještě připomenout,
    25.03.2013 21:28

    že tak nějak to nejspíš vypadalo v r. 48..
    Jaka
  • V podstatě EU s Kyprem
    25.03.2013 21:26

    odstartovali další a rychlejší kolo úpadku Eura i EU ! A samozřejmě Kypru.. Jen si kladu otázku, jak dlouho ještě ti marxističtí fanoušci Mao Tse Tunga z Brusele budou poroučet větru a dešti, než dojde k opravdu neřešitelné krizi. Nejspíš dojde k prasknutí bubliny jménem bondmarket... Ale co všechno budou ještě Evropané muset vytrpět v zájmu té vixlajvantové měny pana Delorse? Což nestačí umírající Řecko, Španělsko s více jak 50% nezaměstnaností mladých lidí, Irský tygr ? Potácející se Portugalsko i italská ekonomika nakloněná jako šikmá věž Pise? A Francie se svou milionářskou daní? I slovenský bača dnes přispívá na záchranu neudržitelného a ekonomická deprese si vybírá daň u drobného podnikatele...
    Jaka
  • Nová éra Kypru ??? Že konečně ta RVHP II. odhodí maskování...
    25.03.2013 21:21

    Dojde konečně většině lidí v EU - včetně nás - že se tady pomocí nevolených a v podstatě nikomu se nezodpovídajících struktur tvoří něco hodně podobného, co jsme měli tady my před rokem 1989? Že jde o třetí cestu se všemi atributy? O socialismus zatím ještě s lidskou tváří? Že už jsou zde však jasné známky toho, že ta lidská tvář se nám začíná ďábelsky šklebit? Že jde v podstatě o blízkou totální ztrátu svobody? Že nám parta levicových inženýrů stále více diktuje, co smíme, co nesmíme a co se stane, když neposlechneme? Že to už ani z dálky není to výhodné bezcelní společenství národů, kde by se mohli lidé, kapitál a ideje pohybovat svobodně? Že z této trojice svobod už nám zbývá jen ten pohyb a i tady jsou známky toho, že by nemusel být až tak svobodný? Že svobodný pohyb soukromého kapitálu je vytlačován řázeným a podmíněným pohybem evropských veřejných peněz, kde o alokaci těchto zdrojů rozhoduje ne svobodná vůle a vývoj trhu, ale administrativa? O R W E L L.... !
    Jaka
  • mám rád hloupé němce-)
    25.03.2013 14:06

    Když chtějí vybudovat konečně tu vysněnou Evropskou říši, tak ať platí hoši. Nechte je pracovat, aby na to měli :-)))
    Jesse
  •  
    25.03.2013 13:45

    a az se probudis vedle tech melounu mrkni se zda li nemas ruku v kyblu s vodou..popripoade nocniku... a pak se regni na kandidatku s heslem az tam budu ja budu poctivy a nehrabat ani kacku pood sebe ale jen vam
    OPTIMISTA
  • Obdivuji Německo
    25.03.2013 12:42

    já na jejich místě bych nakopal do prdele všechny ty postkomunistický sráče co plivou na EU. Místo toho aby byli vděční za to, že se mohou po celé Evropě volně pohybovat, podnikat, kupovat nemovitosti a také za to, že mají tak vysokou nezaslouženou životní úroveň, pořád jen fňukají, hemzají, sýčkují, nadávají ale pro Evropu nic nedělají. Sedí u svých zvratek a sraček a plivou nenávist na Německo a na celou EU. Těmto sráčům bych opravdu přál, aby se EU rozpadla a Německo zavedlo znovu víza a přestala tam tu východní komunistickou pakáž pouštět. Aby nám utáhla kohouty a konečně naučila pokoře. Tolik k dnešním komentářům. Co se týče Kypru, tak ty bych nakopal do prdele dvakrát a nechal je chcípnout.Nedal bych jim ani cent. Aby všechny ulitý prachy z celého světa skončili v hajzlu a s nimi i mafie, které si je tam ulévají.
    oradapoisson
    • Re: Obdivuji Německo
      25.03.2013 13:31

      mafie ty vole je eu a usa pod slavným vedením bilderberg group
      • sám si vůl kreténe
        25.03.2013 13:45

        kdo na mě kamenem já na něj chlebem. V popelnicích je ho dost.
        oradapoisson
      • sám si vůl kreténe
        25.03.2013 13:45

        kdo na mě kamenem já na něj chlebem. V popelnicích je ho dost.
        oradapoisson
    • Re: Obdivuji Německo
      25.03.2013 13:29

      Klidně obdivuj dál . Hlavně si ale srovnej v hlavě , jestli náhodou i ti němci nemají podíl na tom velkém EU bordelu v přerozdělování peněz . Je pro tebe normální systém dotování všeho , co vlastně nikdo nepotřebuje, ale ti hodní politici v roli ježíšků , kteří nadělují a nadělují, aniž by připustili, že už dávno není z čeho . Nejsem sice postkomunistickej sráč , ale rád si od tebe nechám poradit, co mohu pro tu skvělou EU udělat , abych se jí odvděčil za to , že mohu cestovat a kupovat . Na to asi není současná podoba EU nutná .
      karel IV
      •  
        25.03.2013 13:53

        Němci nebyli nikdy dobří ekonomové a dokázali to mnohokrát. Napřed si z nich udělali dojnou krávu židé, pak Hitler, po válce jejich vlastní vláda tím, že zruínovala ekonomiku, ač dostala tučnou pomoc od spojenců. Jsou jen poslušné a pečlivé stádo, které potřebuje vůdce. Dnes opět světu předvádí, že jejich ekonomické úvahy o sjednocené Evropě jsou jen blaf a tak platí, platí a platí... Ať platí, aspoň se budou soustředit víc na práci a nebudou mít roupy :-)))
        Jesse
        • To napsal ten,
          25.03.2013 13:58

          jehož vlastní země je zadlužená biliony. To napsal ten, jehož vlastní státní správa rozkrídá po miliardách peníze určené ku prospěchu všech. To napsal ten, kdo si nevidí na špičku nosu
          oradapoisson
          • Re: To napsal ten,
            25.03.2013 14:03

            Jediné co u němců kvituji s úlevou je, že pečlivý německý úředník umí defraudanty pohnat až k soudu. Naši politici vidí plno jiných hovadin u němců jako příklady, ale ten jediný - o pečlivosti úředníků - stále odmítá vidět. Máme skoro shodné názory, jen ty je píšeš moc zbrkle a jinými slovy.
            Jesse
          • Re: To napsal ten,
            25.03.2013 14:00

            No, já si na špičku nosu vidím a vůbec se mi vládnutí nenažrané mafie v ČR nelíbí. Nepodsouvej mi slova, která jsem nevyslovil...
            Jesse
            • Jestli jseš Čech,
              25.03.2013 14:05

              tak nepiš o tom, jak špatní jsou německý ekonomové. Je to stejné, jako kdyby hovnivál kritizoval krávu do jejíchž hoven se zvrtává.
              oradapoisson
              • Re: Jestli jseš Čech,
                25.03.2013 14:09

                To jsou ale historické konotace. Němečtí ekonomové jsou sice pečliví, ale nemají přirozený dar vize. Neumí prostě rozlišovat rizika. Podívej se do učebnic ekonomie o německých "úspěších". Jsou to pometla. I takovému blbovi, jakým byl Hitler, skočili bankéři na špek a poslali Německo do mnohaleté bídy !!! To je hochu mentalitou, víš...
                Jesse
                • tak podle tebe jsou nemečtí ekonomové
                  25.03.2013 14:17

                  kreténi ? Proto je Německo jednou z nejvyspělejších zemí na světě ? Přestaň už zvracet.
                  oradapoisson
                  • Re: tak podle tebe jsou nemečtí ekonomové
                    25.03.2013 14:23

                    Jsou prostě hloupí. To co jim schází v ekonomickém myšlení, to doženou v pečlivosti a pracovním nasazení. Možná je to jejich osud. Se přece říká: co nemáš v hlavě - máš v nohou :-))
                    Jesse
                    •  
                      27.03.2013 12:28

                      pánové, ti slavní němečtí bankéři nejsou vůbec němci a německé banky patří kabale jako ty ostatní. a o tom kdo financoval Hitlera si přečtěte něco z historie, třeba Anthony Suttona. Těm také hraje poslední krize do karet.
                      maart
      • Co můžeš udělat ?
        25.03.2013 13:38

        nenadávat, neurážet, nesrážet,neargumentovat hnojem, přestat nenávidět, nekrást, nebýt agresivní a nevolit boševika a začít něco tvořit. Potom už nebudeš mít čas být nespokojenej a nebudeš nasranej a nebudeš negativní proti tomu jedinému co nás drží tam kde jsme.
        oradapoisson
      • Já prozatím v Německu žádný EU bordel nevidím
        25.03.2013 13:33

        zato u nás jsme ve sračkách už po oči
        oradapoisson
        • Re: Já prozatím v Německu žádný EU bordel nevidím
          25.03.2013 13:47

          Já se proto každej den sprchuju. Nepsal jsem o bordelu v Německu , ale o podílu německých politiků na bordelu zn. EU . Nebo si myslíš , že paní Angela to s evropou myslí dobře ?
          karel IV
          • Myslím si, že Angela to nemyslí dobře
            25.03.2013 13:51

            myslím si, že dobře to myslel jen Adolf
            oradapoisson
            • Re: Myslím si, že Angela to nemyslí dobře
              25.03.2013 14:05

              Adolfa sem nepleť. Byl napůl žid a buzerant. A s tvou českou rodinou to myslel opravdu vážně, chtěl jim dát zadarmo ubytování na Sibiři :-)))
              Jesse
    • Re: Obdivuji Německo
      25.03.2013 13:29

      Ani se mi nehce věřit, že polovinu částky deset miliard pokryjí defakto členové vlády, kteří před zmraženímm odklonili svých 4,6 miliard...Ty bych zabavil, jako zneužití insider..
      Velkamedvědice
    • Re: Obdivuji Německo
      25.03.2013 13:24

      to se mi libi
      OPTIMISTA
  • Stratég Commerzbak Kinsella:
    25.03.2013 12:34

    Je velice znepokojivé, že dochází k vyvlastňování soukromého sektoru. Kyperská dohoda zvyšuje riziko runu na banky, a až se to stane příště, záchranná politika ECB by už nemusela fungovat. Naprosto souhlasim. Ono se ani nic jineho neda cekat, ze?
    cober
  •  
    25.03.2013 12:15

    kvalitni pozemky jsou ok investice...zacnes na nich i stavet ??? jsem pro zruseni vseho a vsech...a hned bude lepe
    OPTIMISTA
    •  
      25.03.2013 12:20

      25.3.2013 12:18 momentalne za posledni dva roky u nas klesly ceny pozemku o 30%..investice za pozemek -15% rocne...zatim...co bude nevim..asi pujdou nahoru ale zatim ztrata vetsi nez uroky na termin vkladu...
      OPTIMISTA
  • Duvera v bankovni system
    25.03.2013 12:11

    je v haji jiz delsi dobu! Uspory z bank jsem vybral jiz v minulosti. Drzim hotovost a investoval jsem do kvalitnich pozemku apod. Kdyz chci neco zaplatit prevodem, vlozim na ucet jen potrebny obnos. Odmitam se financne podilet na spatnych rozhodnutich jesitnych evropskych byrokratu, s kterymi rezolutne nesouhlasim. Nelibi se mi napriklad, ze si musime kupovat "usporne" zarovky a platit drazsi elektrinu kvuli zelene energii - solarnimu byznysu. Kdyby to bylo v me moci, ihned bych zrusil €, veskere dotace a evropsky parlament. Z pocatku by to i bolelo. Ale za chyby se odjakziva plati.
    cober
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení