Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf JSW: Půjdeme po zásobách uhlí včetně Debienska NWR. Výsledky překvapíme

Šéf JSW: Půjdeme po zásobách uhlí včetně Debienska NWR. Výsledky překvapíme

22.04.2013 12:13, aktualizováno: 22.4. 14:41
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Polská těžební společnost JSW, jednička v produkci koksovatelného uhlí v Evropské unii, se poohlíží po akvizicích v Polsku i regionu, které jí umožní rozšířit zásoby uhlí. Nadále ji zajímá i projekt Debiensko těžaře NWR. Od výsledků za první čtvrtletí roku 2013 šéf Zagorowski očekává výrazně lepší čísla proti 4Q12 a pozitivní překvapení pro trh.

Chceme zásoby uhlí, zajímá nás Debiensko

Polská JSW zvažuje akvizice v Polsku a v sousedních zemích, aby získala přístup k uhelným rezervám, uvedl v pondělí šéf skupiny Jaroslaw Zagorowski. Řekl, že z 55 % státem ovládaná firma (všechny další podíly pod procento) sleduje nadále projekt Debiensko, který vlastní těžební skupina New World Resources. Potvrdil tak zájem, který skupina vyjádřila o lokalitu letos v únoru.

JSW se dle slov Zagorowského zaměřuje v akvizičních úvahách také na domácího rivala KHW, jemuž patří čtyři doly na jihu Polska a také na důlní projekt na Ukrajině.

„Hlavní podmínkou pro zájem o kteroukoli firmu jsou zásoby uhlí," řekl Zagorowski. "Pokud důl takové zásoby má, může být zajímavý, i když má potíže. Co se jeví na první pohled zle, může se po hlubší analýze ukázat jako zajímavé,“ uvedl Zagorowski s dovětkem: „Teď mluvím o KHW."

Již v únoru CEO JSW Zagorowski potvrdil akviziční apetit s tím, že nejlevnější pro firmu je rozvíjet již připravené projekty. „Sledujeme, co se děje s projektem Debiensko, který patří NWR. Celkově ohledně akvizic máme svůj koncept. Patří sem i rozvoj infrastruktury již existujících dolů,“ uvedl tehdy Zagorowski. V únoru připustil, že firma uvažuje nad získáním projektu Debiensko i rozvojem společného projektu s NWR. Samotná NWR původně plánovala spustit produkci v polském dole Debiensko v roce 2017, následně ale v roce 2012 práce pozastavila za účelem přehodnocení projektu.

Výsledky pozitivně překvapíme, vyprodáváme zásoby

Šéf JSW také poskytl podporu akciím vyjádřením, že od výsledků za první čtvrtletí roku očekává výrazně lepší obraz, než tomu bylo v posledním čtvrtletí roku 2012 a čísla nad očekáváním trhu. „Věřím, že po 1Q budeme schopni pozitivně překvapit trh a dodat výsledky významně lepší proti 4Q,“ uvedl pro polskou televizi TVN CNBC. 1Q13 čísla jsou na pořadu dne 9. května, u NWR pak 16. května.

„Zatímco ceny v průběhu prvního čtvrtletí zlepšení nevykázaly, trh se stabilizuje. Prodáváme celou naši produkci a vyprodali jsme významnou část našich zásob. Strategie diverzifikace nám nese ovoce,“ uvedl Zagorowski. JSW ve 4Q12 vykázala čistou ztrátu 40,2 mil. PLN při meziročním poklesu tržeb o 14,2 procenta na 1,9 miliardy zlotých.

Zagowski tak potvrzuje slova, kterými hodnotil již celoroční výsledky 2012. K nim uvedl, že propad cen koksovatelného uhlí se podepsal do výsledku v posledním čtvrtletí loňského roku a to aktuální (1Q) vnímá jako stabilizaci. „Následující kvartály přinesou růst,“ uvedl Jaroslaw Zagorowski již po 4Q a celém roce 2012.

Potvrdil tak také v únoru vyslovené očekávání, že první čtvrtletí roku 2013 vnímá jako stabilizaci bez dalšího poklesu cen uhlí a obrat k růstu očekává ve čtvrtletích následujících.

Analytici JPMorgan v únoru zlepšili investiční doporučení pro JSW na "neutrální" a zdůraznili očekávání růstu cen koksovatelného uhlí a citlivosti JSW na něj. "Růst cen koksovatelného uhlí letos očekáváme kolem 5 procent proti úrovním 4Q12 (tedy i cca 1Q13). 10% růst cen koksovatelného uhlí přitom v našem modelu znamená 47% růst čistého zisku na akcii v roce 2013," uvedla JPMorgan v únorové analytické zprávě. Výraznější oživení cen koksovatelného uhlí JPMorgan očekává v roce 2014, favoritem na polském trhu v sektoru pro ně zůstává Bogdanka.

V listopadu loňského roku Zagorowski hovořil o tom, že se firma připravuje na „těžký rok 2013“ a nedojde-li ke zlepšení situace na trhu, je ohrožen kladný čistý výsledek v 1Q13. V srpnu 2012 CEO Zagorowski hovořil o přehodnocování strategie firmy a převažování těžebního a produkčního mixu směrem od koksovatelného uhlí, kde nečekal brzké oživení cen, k elektrárenskému.

Do chodu polostátní firmy zasahuje politika

Plány na akvizice, ukazující růstový potenciál JSW, včetně financování rozsáhlých projektů, mohou být pro JSW nebezpečné v konfrontaci se záměry polského státu jakožto klíčového akcionáře. Toho napadlo, že by JSW mohla převzít projekt elektrárny v Opole poté, co energetika PGE rozhodla o omezení svých investic. Projekt s nákladem 11,6 mld. PLN na rozšíření uhelné elektrárny v Opole energetika PGE „odpískala“ kvůli poklesu cen elektřiny a jeho ztrátovosti. Problémem je, že projekt premiér Tusk v říjnu zmínil mezi osmičkou projektů, nezbytných pro energetickou bezpečnost země. „Jeden ze scénářů, nad kterým uvažujeme, že postavit JSW do čela konsorcia, nebo jako člena konsorcia, které projekt uskuteční,“ uvádí nyní náměstek ministra hospodářství Tomasz Tomczykiewicz. „Nyní je těžké si v čele projektu představit jinou společnost,“ uvedl. JSW nadšená z plánů není a akcie obchodují pod vlivem předchozích výsledků za 4Q12, vývoje v sektoru i takovýchto zpráv u minima z října roku 2011. Tomczykiewicz se nechal slyšet, že během schůzky šéf JSW Zagorowski projevil o projekt zájem. Jeho slova do médií jsou ale jasná: „Výstavba elektráren není součástí růstové strategie JSW. Jestli ten projekt není ziskový pro PGE, proč by měl být pro někoho jiného," odpověděl dotazem pro TVN CNBC.

Produkce uhelných elektráren v Polsku loni klesla o 7 %. Zvýšila se produkce elektřiny z lignitu při poklesu ceny, výstup z větrných farem narostl o 41 %. Ceny elektřiny od počátku roku 2012 do letošního března klesly o 24 %. „Polská energetika má problém. Elektřina z uhlí je relativně drahá, ale není omezována a doly nepropouštějí ze sociálních důvodů,“ uvedl analytik polské KBC Maj. Tím vnesl otazník zpět nad těžební sektor.
 

(Zdroj: JSW, Bloomberg, Reuters, TVN CNBC, KBC)


Čtěte více:

JSW vzdala čekání na lepší ceny, omezí koksovatelné uhlí v produkci. Chybí poptávka oceláren
20.08.2012 16:37
Polská Jastrzebska Spolka Wenglowa (JSW), největší producent koksovate...
JSW čeká ve 4Q propad ziskovosti a
09.11.2012 13:09
Polská Jastrzebska Spolka Wenglowa (JSW), největší producent koksovate...
Cílem JSW může být i Debiensko (komentář k NWR)
16.11.2012 12:00
Polská uhelná společnost Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW), regionální ...
Šéf JSW: Ceny koksovatelného uhlí půjdou nahoru. Zajímá nás Debiensko
11.02.2013 15:31
Propad cen koksovatelného uhlí se podepsal do našeho výsledku v posled...
NWR hledá partnera do projektu Debiensko (komentář)
26.02.2013 14:50
Společnost NWR oznámila, že hledá partnera, který by firmě pomohl s ro...
JSW loni propadl zisk o polovinu, letos čeká stagnaci produkce. Plán vyplatit 30 procent zisku platí
15.03.2013 9:56
Polský těžař Jastrzebska Spolka Wenglowa (JSW), největší producent kok...
Nad těžaři uhlí v CEE visí dlouhý stín, varuje KBC a radí prodat je všechny včetně NWR
09.04.2013 19:42
Analytici KBC Securities dnes začali s pokrýváním uhelného sektoru stř...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m