Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soud kolem Mostecké uhelné společnosti bude pokračovat, ale rozdělený na dvě části

Soud kolem Mostecké uhelné společnosti bude pokračovat, ale rozdělený na dvě části

13.05.2013 18:12
Autor: ČTK

Proces ve Švýcarsku o kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) bude pokračovat. Soudce dnes rozhodl celou kauzu rozdělit na dvě části - jedna se bude dál týkat tří obžalovaných, kteří dnes k soudu přišli. Nepřítomní pak dostanou nové předvolání na 10. června. Dnešní jednání soudu v jihošvýcarské Bellinzoně skončilo a další líčení bylo stanoveno na úterý odpoledne. 

Soud tak bude pokračovat s třemi přítomnými obžalovanými - Jiřím Divišem, Markem Čmejlou a Petrem Krausem. Pokud jde o nepřítomné Antonína Koláčka, Oldřicha Klimeckého a Belgičana Jacquesa de Grooteho, tak soudce rozhodl o vyloučení jejich věci k samostatnému řízení. Měli by se dostavit 10. června, kdy se měl dnes zahájený proces odvíjet i podle původních plánů. První část procesu má trvat ode dneška do 24. května. 

Předseda tribunálu Jean-Luc Bacher ale rozhodl, že dnes přítomní Diviš, Kraus a Čmejla nemusí přijít 10. června, ale až 24. června, kdy se soud bude snažit obě části procesu opět spojit. Soudce Bacher reagoval na žádost advokátů nepřítomných obžalovaných o přerušení soudního jednání.
Soudce zdůraznil, že tribunál se bude muset dozvědět i důvody absence obžalovaných. Důvody, které předložili jejich advokáti, označil za nedostatečné. Advokáti Klimeckého i Koláčka řekli, že nevědí, proč se jejich mandanti nedostavili. Není to tak, že by mu uletělo letadlo? Tuto otázku už dopoledne v žertu položil Koláčkovu obhájci soudce Bacher. 

Zamítl také žádost banky Credit Suisse (28,28 CHF, -0,84%) podílet se na jednání soudu jako třetí strana. Banka se přihlásila na poslední chvíli minulý týden ve středu večer. Bacher označil požadavek banky za opožděný a nepodložený. 

Zástupci banky žádost zdůvodňovali tím, že se kroky vyšetřovatelů a celý proces se dotýkají zájmů banky. Konkrétně jde o účty společnosti Edwards Consulting patřící zesnulému obžalovanému Luboši Měkotovi. Na obstavených účtech Edwards Consulting je 24 milionů eur (620 milionů korun) a kromě toho miliarda korun. Podle obžaloby je Edwards Consulting jednou z nastrčených společností využívaných k praní špinavých peněz získaných z kriminálních aktivit. 

Po těchto rozhodnutích předsedy tribunálu Bachera museli ze soudní síně odejít advokáti Klimeckého, Koláčka, de Grootea i Credit Suisse

Mluvčí obžalovaných, advokátka Karolina Zelenková, "důrazně odmítla), že by se obžalovaní soudu vyhýbali. "Antonín Koláček se k soudu nedostavil z osobních důvodů ... Oldřich Klimecký se z jednání u soudu omluvil ze zdravotních důvodů a z důvodů vážného onemocnění své manželky," uvedla Zelenková. "V případě (šestaosmdesátiletého) de Grootea se vůbec nepředpokládá, že by se soudu zúčastnil, a to s ohledem na jeho velmi vysoký věk a špatný zdravotní stav." 

Soud už dopoledne zastavil řízení proti Měkotovi. Jeho účty ve Švýcarsku ale zůstávají nadále zablokovány. Švýcarské úřady zablokovaly obžalovaným začátkem roku 2008 asi stovku účtů s 660 miliony švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun). 

Dnešní líčení provázely opakované odklady, zdržení a přerušení jednání potvrzující složitost rozhodování tribunálu. Jednání bude pokračovat v úterý ve 14 hodin. Líčení má být věnováno především plánování procesu. 

Soud jako pozorovatelé sledují dva právníci vyslaní českou vládou. Česká republika ale není součástí obžaloby, protože propásla lhůtu, kdy tak mohla učinit.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data