Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Češi získali zástupce v Akcionářském výboru KIT digital. Mohou ovlivnit bankrotové řízení

Češi získali zástupce v Akcionářském výboru KIT digital. Mohou ovlivnit bankrotové řízení

05.06.2013 10:04
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americký úřad pro zplnomocňování v pátek 31. 5. 2013 jmenoval pět členů Akcionářského výboru společnosti KIT digital (0,44 USD, -2,00%), který má dohlížet na bankrotové řízení před newyorským soudem - trvající od poloviny dubna - a zastupovat na něm zájmy minoritních akcionářů. Mezi nominovanými a schválenými je i zástupce českého sdružení KIT digital Active Investors Roman Poledník.

Ustavení výboru umožní minoritním akcionářům vyjádřit se k reorganizačnímu plánu navrženému trojící největších akcionářů KITu, v jehož rámci mají být čtyři zdravé dcery vyčleněny do nové entity pod názvem Piksel a část dluhů KITu uhrazena. Piksel bude zahrnovat dceřiné společnosti Ioko 365, Polymedia, Kewego a Multicast/KDA, které nyní KIT 100% ovládá a jejichž chod soudním řízením ovlivněn nebyl.

Nedávno zveřejněná prognóza finančních výsledků Pikselu za letošní rok, která počítá s tržbami 120 mil. USD a čistým ziskem 2,4 mil. USD, staví na předpokladu, že zdravé dcery KITu vydělávají od začátku roku na sebe a nezatěžují je dluhy matky. Ty budou uhrazeny z finanční injekce 25 mil. USD, kterou KITu poskytnou tři největší akcionáři. Další 3 miliony od nich společnost dostane na pokrytí výdajů spojených s bankrotovým řízením. Za tímto účelem trojka s KITem uzavřela smlouvu (PSA), o jejímž plnění soud také rozhoduje.

Výměnou za peníze trojice zachránců v čele s dočasným CEO KITu Peterem Heilandem obdrží 100% balík v nově vzniklém Pikselu, přičemž stávajícím akcionářům KITu nabízí účast v Pikselu prostřednictvím warrantů emitovaných ke každé akcii KITu. Podle zájmu investorů potom trio přizpůsobí svou majetkovou účast v Pikselu.

Bankrotový soud při slyšení 22. května podmínečně schválil návrh na vstup PSA v platnost, zároveň však naznačil, že v souvislosti s PSA nevydá žádný příkaz, dokud nebude vytvořen Akcionářský výbor a nebude mít možnost se s PSA obeznámit. PSA stanovuje rámec pro další procedury směřující k potvrzení plánu reorganizace. Po jejím schválení jsou na řadě tyto kroky: 1) rozhodnutí o předloženém Prohlášení o hospodaření společnosti (Disclosure Statement); 2) rozeslání tohoto prohlášení (schváleného soudem) těm, kteří budou hlasovat o reorganizačním plánu.

Pana Poledníka nominoval výbor českého sdružení jako svého zástupce, který má hájit zájmy českých akcionářů. Vzhledem k poměrně velkým výdajům na toto zastupování musel výbor sdružení zřídit Fond akcionářů KIT digital, do kterého se může za předem daných podmínek zcela dobrovolně přihlásit každý člen sdružení, který chce vahou svých držených akcií spolurozhodovat o tom, jakou variantu plánu reorganizace bude pan Roman Poledník prosazovat

Podle Jana Rohlíka, člena výboru sdružení KIT digital Active Investors, je pozitivní skutečností, že skupina minoritních akcionářů dostala šanci zapojit se do bankrotového řízení a ovlivňovat jeho chod. „Výbor sdružení KIT digital Active Investors tímto vyzívá všechny své členy, aby se aktivně zapojili do zřízeného Fondu a využili tak možnost se na zcela transparentní a demokratické platformě podílet na dalším vývoji bankrotového řízení. Základním mottem by měla být podpora reorganizačního plánu stávajícího vedení KITu s tím, že se náš zástupce může pokusit v rámci svých možností a vahou svého hlasu v Akcionářském výborů vyjednat lepší podmínky distribuce podílů ve společnosti Piksel,“ prohlásil Rohlík. Členové českého sdružení dohromady vlastní přes 6,5 mil. akcií (10,6 %) KITu.

„Náš postoj vychází ze skutečnosti, že k dnešnímu dni se nikde oficiálně neobjevila žádná solidní alternativní nabídka na záchranu KIT digital s výjimkou nabídky společnosti Irdeto, která spíše počítala s jednorázovým odkupem firmy, který by byl ovšem za stávajícího stavu s největší pravděpodobností pro nás akcionáře výrazně nevýhodný,“ domnívá se Rohlík.

Krom Poledníka v Akcionářském výboru zasednou zástupci společností ZIVAR Investments Limited, Mohawk Capital LLC, Hudson Bay Master Fund Ltd a Softbank Capital Technology Fund III LP. Poslední tři jmenované firmy jsou součástí Ad Hoc Konsorcia, které se vůči plánu reorganizace navrženého trojkou největších akcionářů staví velmi kriticky.

Problémy společnosti vypluly napovrch 19. listopadu 2012, když ohlásila, že auditní výbor odhalil možné nesrovnalosti v účetnictví, které mohly zkreslit dříve publikované výsledky firmy za roky 2009 až 2011 a možná i ty za 1Q a 2Q 2012. Firma pak odsunula oznámení výsledků za 3Q12, zahájila jednání s věřiteli a začala rozprodávat majetek a hledat nové zdroje kapitálu. Obchodování akcií KIT digital skončilo na americké burze Nasdaq k 21. prosinci 2012 a pražská burza ve stejný den také ukončila obchodování titulu v segmentu START. Titul se téhož dne přesunul na mimoburzovní trh OTC Pink Sheets, kde se obchoduje dodnes. Za posledních 30 dní akcie KITu posílily o 50 %. Od začátku roku vykazují zápornou 8% bilanci.

 
(Zdroje: KIT digital, American Legal Claim Services, UNITED STATES BANKRUPTCY COURT SOUTHERN DISTRICT OF NEW YORK)


Čtěte více:

KIT digital čelí v ČR insolvenčnímu řízení
16.05.2013 17:43
Městský soud v Praze zahájil s internetovou firmou KIT digital (0,26 U...
Reorganizace KIT digital narazila. Protestují minoritní akcionáři i další zájemci o koupi
20.05.2013 10:59
Bankrotové řízení společnosti KIT digital (0,27 USD, 8,00%), jehož scé...
Reorganizace KIT digital dostala od soudu zelenou. Na řadě jsou věřitelé a akcionáři
28.05.2013 15:29
Americký bankrotový soud v New Yorku podpořil plán na reorganizaci spo...
Heiland (KIT digital) pro Patria.cz: Schválení reorganizace čekám do několika týdnů. V Pikselu získáme nejméně 44,6 %
30.05.2013 18:31
Společnost KIT digital se víc než dva roky obchodovala na pražské burz...

Váš názor
  • otázka na pana Trejbala
    05.06.2013 12:25

    Pane Trejbale, pan Poledník byl nominován 3členným výborem Sdružení. Nikdo ho nikdy neviděl a on se ani virtuálně nikdy nikomu nepředstavil. Kdybych byl jeho členem tak si nedovedu představit, že by v tomto okamžiku zastupoval mě resp. mé akcie. Jako by to nestačilo - Vy z něho uděláte ještě jakéhosi zástupce "Čechů". Nepřeháníte to ? To Vám redakce Patrie dovolí psát takové zavádějící informace ?
    db
  • jestli
    05.06.2013 12:08

    jsem to správně pochopil tak o mém osudu má rozhodovat nějaký noname z Havířova, dále nějaký /podle jména/ rusák z daňového ráje a další víceméně podezřelé odoby spojené s fraudulentním managementem z éry K.I.T. . No musím se smát a myslím, že soudce Gerber se tomu taky zasměje a vyřeší to během několika minut.
    db
    • Re: jestli
      05.06.2013 13:24

      Nemyslím si, že třeba Softbank je nějaká podezřelá firma z doby Kaleila. Pokud vím, je to velká japonská firma specializující se na investice do IT firem.
      qwer
      • asa
        05.06.2013 13:33

        ok ale já měl na mysli tohle: ////////////////////////////////////////////////////////// Zivar Investmensts Limited 2nd Floor Geneva Place 333 Waterfront Drive Road Town Tortola, British Virgin Islands Attn: Anton Yachmenev Telephone: +971 558824295
        db
        • Re: asa
          05.06.2013 13:44

          Však všude píšeš, že soudce Gerber nikdy nespí. On si s tím poradí, ne? :-)
          qwer
          • asa
            05.06.2013 15:54

            určitě :-) Protože má je jako mouse police : https://www.youtube.com/watch?v=88yEF__2xpE
            db
  •  
    05.06.2013 10:16

    A co teda Megaherz? Někde se uvádí že jde do Pikselu a někde že ne.
    qwer
    • qwer
      05.06.2013 11:59

      megahertz je ziskovy a v oukeji, ale zcela nepodstatny pro byznys pikselu. Dle mych informaci dela tv techniku, prenosove vozy, kabely a tak. Sidli v Ely nekde na anglickem venkove v nejake logistické bunce u letiste. Tam flignu opravdu netřeba hledar....
      db
      • Re: qwer
        05.06.2013 13:12

        Mě jde jen o to jestli bude součástí Pikselu nebo. Poslední info sice bylo, že je ve ztrátě, ale to teď není podstatný. Jen že je to uváděno různě, jestli jde s Pikselem dál nebo ne...
        qwer
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data